Ihonhoito eri ikäisille

Onko sinulla etsinnässä esimerkiksi paras kosteusvoide ikääntyvälle iholle tai kaipaatko tietoa mitä teinin ihonhoito tulisi pitää sisällään? Kasasimme tähän artikkeliin ison liudan vinkkejä ja valmiita ihonhoitorutiineja eri ikäisen ihon hoitoon.

Kaiken ikäistä ihoa hoitaessa tulee ensimmäisenä huomioida oma ihotyyppi ja ihon kunto. Vasta kun olet tunnistanut ihotyypin, voit ryhtyä valitsemaan tuotteita hoitamaan esimerkiksi ikääntymisen merkkejä.

Lapsen, nuoren ja varhaisteinin ihonhoito

Aurinkovoide on ainoa asia, mitä lapset, nuoret ja varhaisteinit (noin 10-13 vuotiaat) ihonhoitoonsa kaipaavat, sekä tietysti kasvojen oikeaoppinen pesu. Korealaiset oppivat jo lapsesta, että aurinkovoide kuuluu jokapäiväiseen rutiiniin aivan kuten hampaiden harjaus, ja siksi he käyttävät aurinkorasvaa hyvin tunnollisesti ja välttyvät näin myöhemmin monilta ihohuolilta.

Aktiiviainesosat kuten retinoli, kuorivat hapot tai edes C-vitamiini eivät ole tarpeen lapsen, nuoren tai edes varhaisteinin ihonhoidossa. Ihosairauksien hoidossa tulee noudattaa ehdottomasti vain ihotautilääkärin määräämiä hoitotuotteita tai ainesosia. Kunnes hormonimuutokset alkavat, on tärkeintä huolehtia vain kasvojen pesusta ja aurinkovoiteen käytöstä, sillä lasten ja nuorten iho pitää vielä huolen itsestään.

Teinin ihonhoito

Teinin ihonhoito voi olla mutkikasta, sillä hormonit vaikuttavat suuresti ihon kuntoon. Jokaisen iho ja hormonimuutokset ovat yksilöllisiä, mutta keskimäärin voi sanoa, että ihonhoitoon kannattaisi alkaa kiinnittää huomiota suunnilleen 12-13 vuoden iässä, kun hormonimuutoksia alkaa ilmaantua. Tällöin tulisi pitää huolta ihon puhdistuksesta ja sopivasta kosteutuksesta, unohtamatta aurinkosuojaa.

Teinin ihonhoitorutiini kannattaa pitää mahdollisimman yksinkertaisena, ja valittujen tuotteiden tulisi olla mahdollisimman hellävaraisia. Alla simppeli rutiini tuote-ehdotuksineen:

Jos hormonimuutokset saavat teinin ihon rasvoittuvaksi ja akneen taipuvaksi, ovat tietyt tuotteet ja ainesosat erityisen hyödyllisiä lisätä ihonhoitorutiiniin. Puhdistustuotteissa suosi öljyttömiä koostumuksia, täsmätuotteita finnien hoitoon sekä ihoa tukkimattomia kasvovoiteita. Salisyylihappo ja bentsoyyliperoksidi (benzoyl peroxide) voivat tuoda apua aknen hallintaan ja ehkäisyyn.

Retinoli ei missään nimessä ole tarpeen teinin ihonhoidossa, ellei ihotautilääkäri nimenomaisesti määrää sitä esimerkiksi vaikean aknen hoitoon.

 SKIN1004 sunscreen

25-vuotiaan ihonhoito

Ihon ikääntymisprosessi alkaa suunnilleen 25-vuotiaana, johtuen tiettyjen proteiinien määrän vähentymisen alkamisesta kehossamme. Arvaatkin varmaan, että yksi näistä on kollageeni, joka on päävastuussa ihomme tukirakenteesta ja vahvuudesta, ja sen määrä alkaa pudota keskimäärin 1%  vuodessa parinkymmenen ikävuoden puolivälistä lähtien. Myös muut tärkeät proteiinit alkavat vähenemään kehossamme, kuten hyaluronihappo.

Akne vaivaa monia teini-iän jälkeenkin, sillä myös parikymppisenä hormonitasapainossa tapahtuu monia muutoksia. Prostaglandiini nimisen hormonin tuotanto on silloin vilkkaimmillaan, ja se voi aiheuttaa talintuotannon kasvua, joka aikaansaa tukkeutuvia ihohuokosia ja sitten edelleen aknea. Aknen hoitoon yksi parhaista ainesosista on salisyylihappo, sillä se puhdistaa ihohuokosista epäpuhtauksia, talia ja poistaa kuollutta ihosolukkoa. Toinen hyvä lisä ihonhoitorutiiniin on retinoli, joka tehostaa ihon uusiutumista. Retinolin käytön aloitusta suositellaankin noin 25-vuotiaana, jolloin iho alkaa vasta hyötyä sen käytöstä.

Jos tähän asti et ole juurikaan välittänyt ihostasi huolehtimisesta, nyt on hyvä hetki viimeistään aloittaa rutiini, jolla tuet ihosi kuntoa vuosikymmeniksi eteenpäin. Aurinkovoide on ehdoton, jos haluat olla melko rypytön myös tulevaisuudessa - vaikka jokainen meistä ikääntyy, johtuu tutkimusten mukaan noin 50% ikääntymisen merkeistä ulkoisista tekijöistä, joista yhtenä isoimpana on auringon UV-säteily.

Panosta siis ainakin näihin:

Purito

Kolmekymppisen ihonhoito

Keratiini on ihomme epidermiksen (ihon uloin kerros) pääproteiini ja se estää ihoamme veltostumasta. Mutta kolmekymppisenä kollageenin ja elastaanin vähentyessä entisestään kehossamme, menettää keratiini rakennettaan ja muuttuu joustavammaksi. Tämän seurauksena esimerkiksi aamulla herätessä juonteet näkyvät entistä selkeämpinä ja tyynyn kuva on painautuneena ihoosi paljon aiempaa pidempään. Toinen yleinen rasite ovat ihon pigmenttimuutokset, jotka johtuvat pääsääntöisesti aknen jättämistä jäljistä sekä liiallisesta auringolle altistumisesta.

Nyt on aika viimeistään lisätä retinolia sisältävät tuotteet osaksi ihonhoitorutiinia. Sen teho ihonhoidossa on kaikkein paras, kun sen käyttö aloitetaan jo ennen kuin juonteita on ilmestynyt kasvoille. Retinoli paitsi tehostaa ihon uusiutumista, myös silottaa ihon tekstuuria, häivyttää laajentuneita ihohuokosia ja tasoittaa ihon sävyä. Lue lisää retinolin hyödyistä ihonhoidossa artikkelistamme.

Jos pigmenttimuutokset vaivaavat, on aika lisätä ihonhoitorutiiniin C-vitamiinia. Se paitsi suojaa ihoa vaurioittavilta vapailta radikaaleilta, mutta lisäksi se auttaa erinomaisesti tummiin läiskiin, aknearpiin ja muihin ihon pigmenttimuutoksiin. Testaa kulttiklassikko Goodal Green Tangerine Vita C Dark Spot Serum tai Ariul 7days Glow Brightening Serum.

Jos haluat pitää kaulasi ihon yhtä hyvässä kunnossa kuin kasvojesi, kannattaa tässä vaiheessa alkaa levittää kasvojen hoitotuotteet myös kaulalle tai hankkia kaulan ja dekolteen alueelle oma tuote. Kuten korealaisilta naisilta olemme oppineet, on helpompi hidastaa ikääntymisen merkkejä kuin korjata niitä. Ja suurin osa meistä varmasti toivoo, että kaulamme iho on myöhemmällä iällä yhtä hyvässä kunnossa kuin kasvojenkin. Ondo Beauty 36.5 Peptides & Ginseng Neck Treatment Tok-Tok kosteuttaa ja tehostaa ihon uudistumista.

Neljäkymppisen ihonhoito

Kun saavutat neljänkymmenen vuoden iän, olet menettänyt noin 60% ihon luonnollisista keramideista. Keramidit toimivat samalla tavalla kuin saumalaasti laattojen välissä; ne sitovat ihosolujen väliset raot yhteen ja estävät kosteutta karkaamasta. Lisäksi keramidit pitävät ihosolusi oikeassa järjestyksessä, mikä auttaa vettä pysymään ihon sisällä ja vastaavasti ilmansaasteita, bakteereja ja vapaita radikaaleja pääsemästä sisään.

Neljänkympin tienoilla alkaa myös kollageenin ja elastaanin vähentyminen kehossa todennäköisesti näkymään myös ulospäin. Tämä aiheuttaa sen, että kun parikymppisenä kasvot ovat ikään kuin kärjellään seisova kolmio; kasvonpiirteet ovat selkeät, ikään kuin ylöspäin suuntautuneet ja poskipäät täyteläiset eikä kasvoilla ole juurikaan juonteita. Nelissäkymmenissä kolmio kääntyy toisinpäin, ja kaikki alkaa vähän valua alaspäin kohti leukalinjaa.

Mikä siis avuksi? Lisää ihonhoitorutiiniisi keramideja. Keramideja sisältävät ihonhoitotuotteet auttavat täydentämään ihon keramidivajausta, jolloin iho alkaa näyttää ja käyttäytyä kuin nuorempi versio itsestään, jolloin iho pysyy paremmin kosteutettuna, kiinteänä ja täyteläisenä. Keramidit tunnistaa ainesosaluettelosta muun muassa termeillä ceramide AP, EOP, NG, NP, NS ja keramidien esiasteina hytosphingosine ja sphingosine, jotka stimuloivat ihoa tuottamaan lisää keramideja. Kuten suurin osa aktiiviaineista, myös keramidit toimivat parhaiten hyvässä tiimissä. Keramidit kannattaa yhdistää esimerkiksi aminohappoja, glyseriiniä, antioksidantteja, retinolia, niasiiniamidia tai peptidejä sisältäviin tuotteisiin.

Toinen hyvä lisä ihonhoitorutiiniin 40-ikävuoden tienoilla on kollageenia lisäävät ja tuotantoa tehostavat ainesosat, kuten retinoli, bakuchiol (retinolin vegaaniversio), sekä itse kollageenia sisältävät tuotteet. Testaa Goodal Apricot Collagen Youth Firming Cream, joka kiinteyttää ihoa ja auttaa vähentämään ryppyjä ja juonteita.

Mikäli alat kärsiä iän tuomasta ihon kuivuudesta, myös hyaluronihappo kannattaa lisätä ihonhoitorutiiniin auttamaan kosteustasapainon ylläpitämisessä. SKIN1004 Centella Hyalu-Cica Blue Serum sopii kaikille ihotyypeille

Tocobo Multi Ceramide Cream

Ikääntyvän ihon hoito

Korealaiset ovat mestareita ehkäisemään ja vähentämään ikääntymisen merkkejä ihossa. Ja vaikka heidän ihonsa eroaakin esimerkiksi pohjoismaalaisesta, on korealainen well age ihonhoito ehdottomasti tutustumisen arvoista. Korealainen well age ihonhoito alkaa länsimaalaisesta näkökulmasta jo todella varhain, noin 25 ikävuoden tienoilla. Tämä johtuu siitä, että korealaisten lähestymistapa ihonhoitoon on hyvinkin pitkäjänteinen, eikä tuloksia odoteta näkyvän heti. Eikä liene sattumaa, että ihon ikääntymisprosessi (kuten aiemmin totesimme) alkaa noin 25 vuoden iässä.

Ikääntyessä ihomme menettää elastisuuttaan ja näkyvät ikääntymisen merkit alkavat pikkuhiljaa hiipiä esiin. Yhtenä päivänä huomaatkin ensimmäiset juonteet otsassa tai silmäkulmissa, ja kesän kääntyessä syksyyn kasvoille onkin ilmestynyt tummia läiskiä, jotka eivät siellä aiemmin olleet. Vaikka emme voi ainakaan vielä estää ihomme ikääntymistä, voimme helpottaa sen näkyviä muutoksia monellakin eri tavalla.

Kollageeni

Kun ikäännymme, ihomme alkaa menettää enemmän kollageenia, kuin mitä kehomme tuottaa. Ihon alla olevan kollageenin säikeet haurastuvat, mikä johtaa ihon kimmoisuuden vähenemiseen, juonteisiin ja ryppyihin, sekä ihon veltostumiseen. Kollageeni toimii hyvin yhdessä retinoidien, retinolin, peptidien ja C-vitamiinin kanssa.

Kollageenilla on monia hyötyjä ihon ikääntymisen merkkien hoidossa. Se paitsi kosteuttaa, myös auttaa ylläpitämään ihon kosteustasapainoa, joka taas tekee ihosta kimmoisamman näköisen.

Hyaluronihappo

Suurimmalla osalla ihon ikääntyessä sen tyyppi muuttuu myös kuivemmaksi. Siinä hyaluronihappo astuu kuvaan, sillä sen kyky sitoa itseensä 1000-kertainen määrä oman painonsa verran kosteutta auttaa sitomaan kosteutta ilmasta ihoon ja pitämään sen siellä. Hyaluronihappo paitsi kosteuttaa ja auttaa ihoa pysymään kosteutettuna, se samalla auttaa häivyttämään juonteita ja ryppyjä saamalla ihon näyttämään täyteläisemmältä.

C-vitamiini

Antioksidantit paitsi auttavat ehkäisemään ikääntymisen merkkejä taistellessaan ihoa vaurioittavia vapaita radikaaleja vastaan, myös korjaavat jo syntyneitä ihoa ikäännyttäviä vaurioita. C-vitamiinin säännöllinen käyttö auttaa vahvistamaan ihon suojakerrointa, stimuloimaan kollageenin tuotantoa ja auttaa torjumaan toistuvia ulkoisten haittatekijöiden vaikutuksia, kuten auringonsäteiden ja lämpötilamuutosten. Se myös kirkastaa ihon sävyä ja häivyttää ryppyjä ja tummia läiskiä.

Etanamusiini

Korealaisessa kosmetiikassa törmää usein etanamusiiniin yhtenä ainesosana, eikä suotta, sillä sen ominaisuudet ihonhoidossa ovat hyvin moninaiset. Vaikka etanamusiini tunnetaan ainesosaluettelossa vain yhtenä aineena, se itseasiassa pitää sisällään useita eri ainesosia, kuten hyaluronihappo, sinkki ja kuparipeptidit, jotka tehostavat kollageenintuotantoa ja madaltavat ryppyjä.

Etanamusiini imeytyy syvälle ihoon ja kosteuttaa tehokkaasti. Sen sisältämät luonnolliset glykolihapot tehostavat kollageenituotantoa ja lisäksi etanamusiini auttaa pitämään bakteerit kurissa sekä vähentää ihon tulehduksia.

50 vuotiaan ihonhoito

Ensimmäiset ihon ikääntymisen merkit, joita todennäköisesti huomataan neljäkymppisenä (ihon kuivuus, ihon oheneminen), vain voimistuvat iän myötä. Menopaussin kolmen ensimmäisen vuoden aikana iho käy läpi kaikkein radikaaleimmat muutoksensa; iho menettää 25% jäljellä olevasta kollageenista, 30% ihon lipideistä, ja ihon uusiutuminen putoaa 36%. Myös peptidien määrä ihossa romahtaa. Peptidit ovat aminohapoista koostuvia proteiinin osia, jotka antavat iholle sen vahvuuden ja kimmoisuuden. Ne toimivat viestinviejinä solujen välillä, stimuloiden niitä tuottamaan lisää kollageenia ja elastaania.

Vielä ei ole myöhäistä aloittaa retinolin käyttöä, joka tutkitusti paksuntaa ihoa kollageenin tuotannon ja ihon uusitutumisen tehostumisen myötä. Lue lisää retinolin monista hyödyistä artikkelistamme.

  60 vuotiaan ihonhoito

  Vanhetessa iho muuttuu (aina vain) kuivemmaksi, vähemmän elastiseksi, syntyy juonteita ja syviä ryppyjä, ja jopa aknea sekä tummia läiskiä. Jokaisen meistä iho ikääntyy eri tavoin, onneksi kuitenkin jokainen iho hyötyy sopivasta ihonhoitorutiinista.

  Monet ainesosat jotka ovat hyödyllisiä 40-50 vuotiaille, ovat sitä myös 60-vuotiaille ja siitä eteenpäinkin, esimerkiksi 70 vuotiaan ihonhoidossa. Moni iho-ongelma joita alkaa esiintyä 60-vuotiaana, johtuvat menopaussin jälkeisistä hormonaalisista muutoksista. Estrogeenin väheneminen kehossa vaikuttaa ihon kykyyn säilyttää kosteutta, joten ihon kuivuus saattaa ollakin uusi iho-ongelmasi, vaikka olisit aiemmin huolehtinut rasvoittuvasta ihosta. Hyaluronihappo ja varsinkin sen pieni-molekyyliset versiot ovat erinomainen lisä kuivan ihon rutiiniin.

  Kuusissakymmenissä ihon talintuotanto vähenee, joten iho tarvitsee ekstra-annoksen kosteutusta ihonhoitotuotteista. Lisää siis rutiiniin keramideja, jotka auttavat ihoa pysymään kosteutetumpana ja saavat ihon näyttämään nuorekkaammalta. Keramideja sisältävä kosteusvoide sekä aamu- että iltarutiinissa auttaa tasapainottamaan ihon omaa suojakerroksen toimintaa sekä pysymään täyteläisemmän näköisenä.

  Kuorinta edesauttaa ihon pysymistä nuorekkaan ja raikkaan näköisenä, mutta kuorintatuotteen valinnassa tulee painottaa eri asioita ihon ikääntyessä, kuin aiemmin. Kun talintuotanto ihossa vähenee, ei kuorintatuotteen tarvitse enää samalla tavalla sisältää sellaisia ainesosia kuten salisyylihappo, jotka auttavat vähentämään liiallista talia. Sen sijaan kannattaa suosia kuorintatuotteita, jotka sisältävät esimerkiksi alfahydroksihappoja (AHA eli alpha hydroxy acid), jotka tuovat iholle hehkua.

  Vaikka retinolin käytöstä hyötyy eniten, jos sen käyttö aloitetaan kolmissakymmenissä, on se ehdoton 60-vuotiaan ihonhoitorutiinissa, jos haluaa ylläpitää ihon nuorekkuutta. Retinoli lisää ihon uudistumista, häivyttää ryppyjä ja ihon epätasaista sävyä sekä auttaa ylläpitämään kosteustasapainoa.

  Ikääntyessä iho muuttuu myös ohuemmaksi ja herkemmäksi, jolloin se on alttiimpi herkistymiselle, mustelmille ja naarmuille. Ihon oma suojakerros heikentyy lipidituotannon vähentyessä, jolloin ulkoiset vauriotekijät, mikrobit ja bakteerit pääsevät ihoon herkemmin.

  Myös yksi muutos mihin moni herää kuusissakymmenissä on kaulan ihon muutokset. Saatat huomata, että kaulasi iho menettää elastisuuttaan, muuttuu kuivemmaksi ja vähemmän täyteläiseksi. Kannattaa siis viimeistään nyt lisätä ihonhoitorutiini myös kaulan iholle. Voit hankkia joko nimenomaan kaulan ja dekolteen alueelle tarkoitettuja tuotteita, jotka ovat parempi vaihtoehto kuin kropalle tarkoitetut, mutta voit myös käyttää kaulalle ja dekolteelle samoja tuotteita kuin kasvoillesi. Kaulan ja dekolteen iho on ohuempi ja erilainen muun kropan ihosta, joten sama voide jota levität säärillesi, ei ole optimaalinen kaulan iholle. CKD Guaranteed Retino Collagen Small Molecule 300 Guasha Neck Cream on tehokkaasti kosteuttava ja silottava voide, joka tekee kaulan ihosta nuoremman näköistä.

  Ihonhoitorutiini ikääntyvälle iholle

  Miten ihmeessä nämä kaikki edellä mainitut aktiiviaineet ikääntyvän ihon hoitoon saadaan sisällytettyä yhteen ihonhoitorutiiniin? Ei tietenkään ole pakko hyödyntää kaikkia ainesosia ja voit esimerkiksi vuorotella eri aktiiviainesosia sisältäviä tuotteita. Rakensimme tähän kuitenkin yhden esimerkin, jossa todella voit hyödyntää kaikkia mainittuja aineita yhdessä rutiinissa:

   Goodal

  Lue lisää artikkeleitamme