Opas: korealaiset aurinkovoiteet

Korealaiset aurinkovoiteet ovat tunnettuja kehittyneistä koostumuksistaan, innovatiivisista ratkaistuistaan (spf laastarit ja aurinkovoidepuikot hyvinä esimerkkeinä) sekä korkeasta suojakertoimestaan. Kaikki tämä on seurausta siitä, että korealainen ihonhoito perustuu pitkäjänteisyyteen ja ennaltaehkäisyyn.

Auringon UV-säteily on suurin tekijä ihon ikääntymisen merkkien aiheuttajana, ja kaiken lisäksi sen vaikutus olisi helposti minimoitavissa käyttämällä aurinkovoidetta. Etelä-Koreassa aurinkovoiteen käyttö aloitetaankin jo lapsesta saakka, ja se on yhtä rutiininomainen osa päivää, kuin hampaiden harjaus.

 

PA vs SPF -merkintä

Suurimmalle osalle on jo tuttua mitä aurinkovoiteessa tarkoittaa merkintä SPF. Se onkin yksi tärkeimmistä tiedoista, sillä SPF kertoo kuinka hyvin tuote suojaa auringon UVB-säteilyltä. Ongelma on, että iho tulisi suojata myös UVA-säteilyltä, eikä SPF-merkintä kerro tästä suojakertoimesta mitään.

Korealaisista aurinkovoiteista löydätkin myös merkinnän PA, joka on lyhenne termistä "Protection Grade of UVA". Se on asteikko, joka mittaa aurinkosuojavoiteen suojaustasoa UVA-säteitä vastaan. UVA-säteet ovat UVB:ta pidempiä ja aiheuttavat vähemmän palamista, mutta niillä on merkittävä vaikutus muun muassa UV-säteilyn aiheuttamaan ihon vanhenemiseen.

Parhaan suojan saatkin siis, kun valitset tuotteen, jossa on sekä korkea SPF että PA-kerroin. Mitä suurempi PA-arvo on, sitä parempi on aurinkosuojan suojaus UVA-säteitä vastaan:

PA+: heikko UVA-suoja
PA++: kohtalainen UVA-suoja
PA+++: hyvä UVA-suoja
PA++++: erinomainen UVA-suoja

Suosittelemme valitsemaan aina vähintään SPF 30 -kertoimisen aurinkosuojan, korealaisissa tuotteissa SPF on useimmiten 50, joten ihosi on varmasti suojattu mahdollisimman hyvin.

Cosnori Panthenol Barrier Sun Cream tekstuuri

Millainen on hyvä aurinkovoide

Hyvä aurinkovoide on sellainen, jota tulee käytettyä. Eli se on sopivan hintainen, ja itselle miellyttävä käyttää. Jos koet että aurinkovoide jättää esimerkiksi epämiellyttävän tunteen iholle, kannattaa kokeilla erityyppistä aurinkosuojafiltteriä tai valita koostumukseltaan mahdollisimman kevyt tuote. Yksi suosikeistamme on [SKIN1004] Centella Hyalu-Cica Water-Fit Sun Serum, joka nimensä mukaisesti imeytyy iholle kuin seerumi, eikä jätä raskasta tai tahmaista tunnetta.

Kemialliset eli orgaaniset aurinkovoiteet ovat yleensä hyvin kevyitä ja miellyttäviä käyttää, eivätkä ne jätä jälkeensä valkoista kerrosta iholle. Kemiallinen aurinkosuojafiltteri imee auringon haitalliset UV-säteet itseensä, jolloin ne eivät pääse vahingoittamaan ihoa. Yksinkertaistettuna kemialliset aurinkosuojamolekyylit ovat kuin pieniä tehtaita, jotka ottavat UV-säteilyn vastaan ja muuttavat sen muotoon (pääasiassa lämmöksi), joka ei aiheuta ihosyöpää tai vanhenna ihoa (yhtä paljon).

Fysikaalinen eli epäorgaaninen aurinkorasva hajaannuttaa UV-säteilyä iholta pois jonkin verran (noin 5-10 %) sen lisäksi, että koostumus imee haitalliset UV-säteet itseensä, kuten kemiallisetkin aurinkosuojat. Mutta toisin kuin kemialliset, fysikaaliset aurinkorasvat eivät imeydy ihoon, minkä vuoksi ne ovat monesti koostumukseltaan täyteläisempiä.

Sitkeä harhaluulo, että fysikaaliset aurinkovoiteet toimivat pelkästään heijastamalla UV-säteilyä johtaa juurensa väärään päätelmään 70-luvulta, joka on kuitenkin kumottu jo useaan otteeseen sittemmin. Yleisimpiä mineraaleja fysikaalisissa aurinkovoiteissa ovat sinkki- ja titaanioksidi, jotka toimivat pääasiassa samalla tavalla kuin orgaaniset (eli kemialliset) aurinkovoiteet; niiden sisältämät elektronit imevät UV-säteilyä ja muuttavat sen iholle harmittomaan muotoon. Lue lisää aurinkovoidemyyteistä artikkelistamme.

Hybridiaurinkovoiteet pitävät sisällään sekä fysikaalisia että kemiallisia aurinkosuojafilttereitä, ja se on hyvin tyypillinen ratkaisu korealaisille aurinkovoiteille. Tällä tavoin saadaan hyödynnettyä molempien tyyppien parhaat puolet; fysikaalisen suojan antama kaunis, ihohuokosia hieman peittävä lopputulos sekä kemiallisen tuoma kevyt ja raikas koostumus.

 

SKIN1004 Centella Hyalu-Cica Water-Fit Sun Serum malli

Nano filtteri

Joistakin fysikaalisista aurinkovoiteista löytyy merkintä non-nano filter tai nano-filter. Aurinkovoiteissa käytetään nano-kokoisia mineraalipartikkeleita, jolla saadaan vähennettyä voiteen jättämää valkoista kerrosta (white cast) iholla. Mutta mitä pienemmäksi partikkeli tehdään, sitä helpommin se imeytyy myös ihoon. Non-nano filter tarkoittaakin sitä, ettei tuotteessa ole käytetty nano-kokoisia partikkeleita, jolloin periaatteessa mineraalit eivät pääse imeytymään ihoon.

Tämä juontaa juurensa sinkkioksidien (Zinc oxide) ja titaanioksidien (Titanium dioxide) nanopartikkelien mahdollisiin haittavaikutuksiin, joita ne voivat aiheuttaa elimistössä, erityisesti yhdistettynä UV-säteilyyn. Nämä nanopartikkelit eivät kuitenkaan toistaiseksi tutkimuksissa ole päässeet etenemään ihossa kovin syvälle, ainoastaan ihon kaikkein päällimmäisessä kuolleessa ihokerroksessa.

On kuitenkin teoreettisesti mahdollista, että ne pystyisivät imeytymään syvemmälle rikkoutuneella iholla, mutta tästä ei ole vielä tarkempaa tutkimustietoa ja toistaiseksi näitä pidetään ihmisille turvallisina käyttää. Ne ketkä kokevat mukavammaksi käyttää tuotteita, joiden partikkelikoko on suurempi ja imeytymisen mahdollisuus ihoon pienempi, kannattaakin silloin valita non-nano filtteri fysikaalisissa aurinkovoiteissa.

 

Täytyykö aurinkovoide pestä öljypohjaisella puhdistustuotteella?

Korealaiseen ihonhoitorutiiniin kuuluu isona osana kasvojen kaksoispuhdistus iltaisin. Ensin kasvoilta puhdistetaan meikki, aurinkovoide, lika ja tali öljypohjaisella puhdistustuotteella ja sen jälkeen kasvot pestään vielä vesipohjaisella puhdistustuotteella.

Vaikka kaksoispuhdistus on ehdottomasti suositeltavaa, sillä hellävarainen mutta huolellinen puhdistus on ensimmäinen askel hyvinvoivaan ihoon, ei ole ehdottoman välttämätöntä käyttää öljypohjaista tuotetta aurinkorasvan poistoon. Tämä riippuu kuitenkin aurinkovoiteen koostumuksesta, esimerkiksi erityisen vedenkestävät voiteet vaativat monesti tehokkaampaa puhdistusta.

 

Parhaat aurinkovoiteet

Yeppon asiakkaiden aurinkovoide kestosuosikit ovat ehdottomasti:

Erityisesti kuivalle iholle: [Beauty of Joseon] Relief Sun : Rice + Probiotics
Kaikille ihotyypeille, toimii myös kosteusvoiteen sijasta rasvoittuvammalle iholle: [Round Lab] Birch Juice Moisturizing Sunscreen
Kaikille ihotyypeille, erityisesti herkälle ja akneen taipuvalle iholle: [SKIN1004] Centella Hyalu-Cica Water-Fit Sun Serum
Kaikille ihotyypeille: [Isntree] Hyaluronic Acid Watery Sun Gel

Omalle ihollesi löydät parhaimman aurinkovoiteen tietysti kokeilemalla!

Frudia Green Grape Sebum Control Cooling Sun Gel tekstuuri

Tieteellisten faktojen lähteet: Lab Muffin Beauty Science

Lue lisää artikkeleitamme