Kaikki aurinkovoiteista ja isoimmat aurinkovoidemyytit: Onko niissä perää?

Auringonpaiste on ihanaa ja sillä on monia hyötyjä, mutta kuten jo varmasti lähes kaikki tietävät, on siinä myös vaaransa ja haittansa. Tässä artikkelissa käsitellään aurinkosuojan oikeaoppista käyttöä, valaisemme suurimpia myyttejä aurinkorasvan käyttöön liittyen, ja miten voit suojata ihosi parhaiten.

Korealaiset aurinkovoiteet ovat nousseet suosioon ympäri maailman niiden innovatiivisten, kevyiden ja ihon kuntoa parantavien koostumusten sekä tehokkaiden UV-suojakertoimien ansiosta. Osta aurinkovoiteita >>

[House of HUR] Weightless Sun Fluid

Miksi aurinkosuojan käyttö on tärkeää (vaikka ihosi ei palaisi helposti)

Jos haluat pitää ihostasi huolta, aurinkosuojavoiteen käyttö on välttämätöntä ihosi terveyden kannalta. UV-säteily voi vaurioittaa ihosoluja ja aiheuttaa ennenaikaista ikääntymistä sekä lisätä ihosyövän riskiä. Lisäksi aurinkovoiteen käyttämättä jättäminen tarkoittaa sitä, että jäät paitsi monista ihonhoitotuotteittesi hyödyistä. Paitsi että ihollesi aiheutuu lisää vaurioita auringosta jos jätät sen suojaamatta, myös moni ihonhoitotuotteesi hyötyisi UV-säteilyn suodattamisesta iholta. Mikäli käytät ihonhoitorutiinissasi AHA-happoja, kuten glykoli- tai maitohappoja, tulisi iho muistaa aina suojata auringolta, sillä hapot tekevät ihon herkemmäksi auringolle.  

Monet uskovat virheellisesti, että heidän tulisi käyttää aurinkosuojaa vain, jos heidän ihonsa palaa helposti auringossa tai jos he oleilevat suorassa auringonpaisteessa pitkiä aikoja. Kuitenkin aurinkosuojavoiteen käyttö on tärkeää kaikille, riippumatta siitä, palavatko he helposti vai eivät. Vaikka ihosi ei palaisi, auringon UV-säteily vaurioittaa silti ihoa aina; saatat vain nähdä vaikutukset paljon myöhemmin.

Mikä vaikutus auringolla on ihon vanhenemiseen?

Auringonvalo on yksi suurimmista tekijöistä, jotka vaikuttavat ihon vanhenemiseen ja mikä tärkeintä; jonka vaikutus olisi helppo minimoida.

Auringon UV-säteily koostuu eri mittaisista UVA- ja UVB-säteistä, jotka tunkeutuvat ihon eri kerroksiin ja voivat aiheuttaa vaurioita solutasolla. UV-säteily myös edistää vapaiden radikaalien muodostumista, jotka puolestaan vahingoittavat ihosoluja ja kollageenikuituja. Tämä johtaa ihon veltostumiseen, ryppyjen muodostumiseen ja pigmenttimuutoksiin.

Kollageenin hajoaminen

Kollageeni on proteiini, joka antaa iholle sen kimmoisuuden ja joustavuuden. UV-säteily hajottaa kollageenikuituja ihossa, mikä johtaa ihon veltostumiseen ja ryppyjen muodostumiseen. Tämä prosessi tapahtuu vuosien saatossa, ja saa ihon näyttämään vanhemmalta kuin se todellisuudessa onkaan.

Pigmenttimuutokset

Auringon UV-säteily voi aiheuttaa ihon pigmenttimuutoksia, kuten maksaläiskiä ja ihon tummumista. Tämä johtuu siitä, että UV-säteily stimuloi melaniinin tuotantoa ihossa, mikä voi aiheuttaa epätasaista ihon sävyä ja ihon värjäytymistä. 

[Tocobo] Cotton Soft Sun Stick

Miksi tarvitsisin aurinkovoidetta, kun ihoni on tumma?

Vaikka tummalla iholla on suuremman melaniinimäärän ansiosta luonnollista suojaa auringon haitallisilta vaikutuksilta, se ei kuitenkaan tarjoa täydellistä suojaa UV-säteilyltä. Melaniini on pigmentti, joka antaa iholle sen värin, absorboi UV-säteilyä ja auttaa estämään säteilyn tunkeutumisen ihon syvempiin kerroksiin. Tämä selittää, miksi tumma iho palaa harvemmin ja hitaammin kuin vaalea iho.

UV-säteily voi kuitenkin silti aiheuttaa vaurioita ihosoluille ja lisätä ihosyövän riskiä myös tummemmille ihotyypeille. Pigmentti- ja maksaläiskät ovat myös yleisimpiä auringon aiheuttamia ihohaittoja myös tummalle iholle, jotka olisi helposti ehkäistävissä aurinkosuojan käytöllä.

 

Mitä tarkoittaa korealaisissa aurinkovoiteissa merkintä PA?

Tunnet varmasti SPF ja UVA sekä UVB -merkinnät aurinkovoiteissa, mutta korealaisista voiteista löydät myös merkinnän PA.

PA on lyhenne termille "Protection Grade of UVA". Se on asteikko, joka mittaa aurinkosuojavoiteen suojaustasoa UVA-säteitä vastaan, jotka ovat yhteydessä ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen ja muihin haitallisiin vaikutuksiin. UVA-säteet ovat UVB:ta pidempiä ja aiheuttavat vähemmän palamista, mutta niillä on silti merkittävä vaikutus muun muassa ihon vanhenemiseen.

PA-asteikko luokittelee aurinkosuojavoiteet neljään eri tasoon: PA+, PA++, PA+++, ja PA++++. Mitä suurempi PA-arvo on, sitä parempi on aurinkosuojan suojaus UVA-säteitä vastaan.

PA+: heikko UVA-suoja
PA++: kohtalainen UVA-suoja
PA+++: hyvä UVA-suoja
PA++++: erinomainen UVA-suoja

Yhdistämällä korkean SPF ja korkean PA-arvon varmistetaan kokonaisvaltainen suoja iholle auringon haitallisilta vaikutuksilta. 

[Beplain] Clean Ocean Non-Nano Mild Sunscreen

Yleisimmät aurinkovoidemyytit

Varsinkin sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla törmää usein väitteisiin aurinkovoiteiden käytöstä, jotka ovat pelkästään myyttejä. Ratkoimme tähän yleisimmät.

Myytti: Kemiallinen aurinkovoide pitää levittää puhtaalle iholle

Olet ehkä törmännyt väitteeseen, että kemialliset aurinkorasvat täytyy levittää puhtaalle iholle ja antaa niiden imeytyä, jotta ne toimisivat. Tämä ei pidä paikkansa, kemialliset aurinkovoiteet toimivat aivan yhtä hyvin myös muiden tuotteiden päällä.

Aurinkorasva toimii parhaiten, kun sitä levitetään tarpeeksi suuri määrä mahdollisimman tasaiselle pohjalle, eikä levityksen jälkeen ihoon kosketa tarpeettomasti. Tämän takia kaikki ihonhoitotuotteet tulee lisätä ennen aurinkovoidetta.

On myös suositeltavaa välttää liiallista aurinkovoiteen hieromista iholle, jotta et tule vahingossa huonontaneeksi aurinkovoiteen tehoa. Levitä tuote tasaisesti iholle ja anna imeytyä rauhassa.

Myytti: Aurinkovoiteen tulee imeytyä ihoon ennen kuin se toimii

Tämä ei varsinaisesti pidä paikkansa. Aurinkorasva tulee kyllä levittää ennen ulos menoa, mutta yksikään rasva ei tarvitse aikaa niin sanotusti aktivoituakseen.

Perinteinen 15 minuutin odotusaika suositus perustuu siihen, että voide ehtii asettua iholle eikä esimerkiksi pyyhkiydy vaatteiden tai liikkeesi mukana pois.

Jos meikkaat aurinkovoiteen lisäämisen jälkeen, kannattaa ehdottomasti antaa aurinkorasvan ensin asettua kunnolla noin 5-10 minuuttia, ennen meikin lisäämistä. Näin varmistat ettet vahingossa tule pyyhkineeksi kaikkea juuri lisäämääsi aurinkosuojaa pois.

Myytti: Meikkivoiteen aurinkosuojakerroin riittää korvaamaan aurinkovoiteen

Aurinkovoidetta tulee lisätä iholle 2 mg per neliösentti, jotta suojakerroin vastaa tuotteessa ilmoitettua määrää. Tämä määrä meikkivoiteena on niin suuri, ettei todellisuudessa varmaankaan kukaan käytä niin isoa määrä meikkivoidetta kasvoillaan. Eli koska käytät meikkivoidetta paljon vähemmän kasvoillesi kuin esimerkiksi aurinkovoidetta, et saa meikkivoiteesta todennäköisesti läheskään purkkiin merkittyä suojaa. Meikkivoiteiden aurinkosuojakerroin on ennemminkin erinomainen lisäsuoja perinteisen aurinkorasvan lisäksi.

[SKIN1004] Centella Hyalu-Cica Water-Fit Sun Serum

Myytti: Kosteusvoiteen SPF-merkintä ei ole yhtä suojaava kuin oikean aurinkovoiteen

Oletko kokeillut koskaan kosteuttavia korealaisia aurinkovoiteita (hello Round Lab Birch Juice Moisturizing Sunscreen)? Jos olet, niin tiedät että sokkotestissä et todennäköisesti erottaisi aurinkovoidetta perinteisestä kasvovoiteesta.

Aurinkorasva ja kosteusvoide ovat periaatteessa aivan sama asia, kunhan lisäät voidetta tarpeeksi suuren määrän ja kasvovoiteessa on tarpeeksi iso suojakerroin tarpeisiisi.

Myytti: Aurinkovoiteen suojavaikutus häviää 2-3 tunnin kuluessa

Aurinkorasvan suoja ei "haihdu" pois iholtasi. Syy miksi aurinkovoiteita suositellaan lisättäväksi pääsääntöisesti 2-3 tunnin välein on se, että liikkuessasi, hikoillessasi, pukiessasi vaatteita ja pelkästään ihosi tuottaessa talia, aurinkovoiteen pinta muuttuu epätasaiseksi ajan kanssa. Osa aurinkovoiteesta myös aina haihtuu iholta sekä imeytyy ihoon, jolloin suojakerros ohenee. Kaikki tämä johtaa siihen, ettei aurinkosuoja ole enää tasainen, vaan se ohenee ja siihen muodostuu aukkoja, jolloin iho ei enää ole yhtä hyvin suojattu.

Aurinkorasvaa tulisi siis aina lisätä kahden tunnin välein, alkaen siitä milloin rasva on iholle laitettu, ei laskien siitä kuinka kauan on oleillut auringossa.

Myytti: Fysikaaliset aurinkovoiteet toimivat kemiallisia paremmin

Aurinkovoiteen teho riippuu ainoastaan sen tarjoamasta suojakertoimesta ja oikeaoppisesta käytöstä. Se valitsetko kemiallisen vai fysikaalisen voiteen, riippuu täysin omasta mieltymyksestä - sopivimman tuotteen ihollesi ja mieltymyksiisi löydät aina ainoastaan testaamalla.

Myytti: Fysikaaliset aurinkovoiteet ovat luonnollisempia kuin kemialliset

Myös fysikaaliset aurinkorasvat prosessoidaan, eivätkä ne ole juurikaan sen luonnollisempia kuin kemiallisetkaan. Monesti niin sanottuihin mineraaliaurinkovoiteisiin lisätään synteettisiä ainesosia, jotta niiden koostumus ei olisi paakkuinen ja ne levittyisivät iholle tasaisesti. Kemiallisten aurinkovoiteiden mahdollisesti ihoärsytystä aiheuttavat ainesosat ovat pääasiassa vaivana ainoastaan USA:n markkinoilla käytössä olevissa koostumuksissa.

Korealaisista aurinkovoiteista monesti löytyykin niin sanottu hybridisuoja, jossa on yhdistetty sekä kemiallista että fysikaalista aurinkosuojaa. Näin saadaan yhdistettyä molempien parhaat puolet; kemiallisten voiteiden keveys ja fysikaalisten tuoma kevyt ihohuokosia tasoittava efekti.

Myytti: Aurinkovoidetta tulee pitää myös sisätiloissa

Suurin osa ihmisistä ei tarvitse aurinkovoidetta sisätiloissa, sillä ikkunalasit suodattavat suurimman osan UV-säteistä. Ainoastaan jos oleilet suurimman osan päivästä ikkunan vieressä tai talossasi on suuria kattoikkunoita, on aurinkovoiteen käyttäminen suositeltavaa ennenaikaisten ikääntymisen merkkien ehkäisemiseksi.

Myytti: Fysikaalisten aurinkovoiteiden nano-partikkelit ovat vaarallisia elimistölle

Osittain totta. Sinkkioksidien (Zinc oxide) ja titaanioksidien (Titanium dioxide) nanopartikkelit (nanometriluokan hiukkaset) voivat mahdollisesti aiheuttaa reaktioita elimistössä erityisesti yhdistettynä UV-säteilyyn. Nämä nanopartikkelit eivät kuitenkaan toistaiseksi tutkimuksissa ole päässeet etenemään ihossa kovin syvälle, ainoastaan ihon kaikkein päällimmäisessä kuolleessa ihokerroksessa. On kuitenkin teoreettisesti mahdollista, että ne pystyisivät imeytymään syvemmälle rikkoutuneella iholla, mutta tästä ei ole vielä tarkempaa tutkimustietoa ja toistaiseksi näitä pidetään ihmisille turvallisina käyttää.

[House of HUR] Weightless Sun Fluid
Credits: American Academy of Dermatology Association, Skin Cancer Foundation, Lab Muffin Beauty Science, Harvard Health Publishing.

Lue lisää artikkeleitamme