Hyaluronihappo ja muut kosteuttavat aktiiviaineet

Hyaluronihappo, englanniksi hyaluronic acid, on luonnostaan ihosta löytyvä aine, jolla on kyky vetää puoleensa ja sitoa itseensä 1000-kertainen määrä kosteutta omaan painoonsa nähden. Täydentämällä tällä tavalla ihon kosteusvarantoja, saa hyaluronihappo ihon näyttämään ja tuntumaan terveemmältä ja kimmoisammalta.

Mitä hyaluronihappo on?

Hyaluronihappo on olennainen osa ihon luontaista nuorekkuutta ylläpitävää rakennetta. Sen tehtävänä on pitää iho kaikin tavoin vakaana, suojattuna ja jatkuvasti uusiutuvana. Tämän lisäksi hyaluronihappo on myös humektantti, joka on kategoria ihonhoidon ainesosille, jotka ovat hygroskooppisia eli ne vetävät ympäristöstään puoleensa kosteutta. Humektantteja löytyy usein vesipohjaisista kosteusvoiteista, seerumeista ja muista iholle jätettävistä hoitotuotteista, niiden kosteustasapainoa tehostavan kyvyn ansiosta.

Katso valikoimamme tuotteet, joissa hyaluronihappo toimii yhtenä päätähtenä.

Hyaluroni ei nimestään huolimatta ole varsinainen happo, vaan sokerimolekyyli, eli sillä ei ole kuorivia ominaisuuksia.

SKIN1004 Centella Hyalu-Cica Blue Serum


Hyaluronihappo - käyttö ja hyödyt

Mitä hyaluronihappo sitten oikeastaan tekee iholle? Sen tutkittu kyky täydentää rutkasti kosteutta ihoon ei ole liioiteltua. Yksi gramma hyaluronihappoa voi sitoa itseensä jopa kuusi litraa vettä. Tämän lisäksi se voi hyödyttää ihoa tällä taianomaisella ominaisuudella, ilman että ihoon tulee kuitenkaan liikaa vettä. Liika vesi ihossa on myös haitaksi, sillä silloin vesi rikkoo ihon avainaineiden rakenteita, jotka normaalisti pitävät ihon pintakerroksen ehjänä.

Hyaluronihappo siis parantaa kosteuspitoisuutta äärimmäisen hyvin. Se myös elvyttää ihon uloimpia kerroksia, jolloin iho näyttää ja tuntuu pehmeämmältä, tasaisemmalta ja hehkuvan kosteutetulta. Tämä taas häivyttää juonteita ja ryppyjä, jolloin iho näyttää nuorekkaammalta ja elinvoimaisemmalta.

Hyaluronihappo sopii oikeastaan jokaiselle ja täydentämään jokaista ihonhoitorutiinia. Eniten sen käytöstä hyötyy kuiva, kosteusköyhä ja ikääntyvä iho. Kun olemme nuoria, ihomme pystyy sitomaan vettä ja ylläpitämään sopivaa kosteustasapainoa, mutta tämä kyky pikkuhiljaa häviää ikääntyessämme. Sen seurauksena iho menettää kiinteyttä, notkeutta ja täyteläisyyttä, joka saa ihon näyttämään ikääntyneeltä ja aiheuttaa juonteita sekä ryppyjä. Hyaluronihappo myös lieventää auringonsäteiden ja muiden vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita ihossa.

Hyaluronihapon hyödyt ihonhoidossa lyhyesti

  • Kosteustasapainon ylläpitäminen
  • Juonteiden häivyttäminen
  • Ihon suojakerroksen toiminnan tukeminen

Isntree Hyaluronic Acid Toner

Hyaluronihappo - mitkä ovat sen haitat?

Hyaluronihappo on erittäin hellävarainen ja siitä on hyötyä kaikille ihotyypeille, myös herkälle, punaisuuteen taipuvalle iholle. Hyaluronihapolla on myös luonnollisesti ihoa rauhoittava ominaisuus, joten se sopii myös akneen taipuvalle iholle.

Hyaluronihappoa esiintyy ihossa luonnostaan, joten sillä ei ulkoisesti käytettynä ole tunnettuja haittavaikutuksia tai sen käyttöön liity riskejä. Jos ihosi reagoi huonosti hyaluronihappotuotteeseen, johtuu se todennäköisesti jostakin toisesta tuotteen sisältämästä ainesosasta.

Raskaus ei myöskään estä hyaluronihapon käyttöä, vaan sen käyttöä voi huoletta jatkaa.

 

Mikä on Sodium Hyaluronate?

Ainesosaluetteloissa törmää samantyyppisesti nimettyyn ainesosaan nimeltä sodium hyaluronate eli natriumhyaluronaatti. Nämä kaksi ovat läheistä sukua keskenään, sillä natriumhyaluronaatti on suola, joka on erotettu hyaluronihaposta. Sillä on myös samanlaisia hyödyllisiä ominaisuuksia kuten hyaluronilla, mutta lisäksi natriumhyaluronaatti imeytyy ihoon helpommin ja syvemmälle pienemmän molekyylirakenteensa ansiosta. Parasta on, mikäli tuotteessa on sekä hyaluronihappoa että natriumhyaluronaattia, jolloin saat molempien parhaat puolet.

Torriden Dive-In Low Molecular Hyaluronic Acid Multi Pad

 

Mikä aine on parempi hyaluronihappo? Onko sellaista?

Olet ehkä kuullut polyglutamiinihaposta (Polyglutamic Acid, PGA), joka esiteltiin alunperin yli 80 vuotta sitten haavojen paranemista edistävänä aineena. PGA on peräisin soijapavuista ja se on aminohappopolymeeri, joka saadaan glutamiinihaposta; PGA syntyy kun glutamiinihapon molekyylit kiinnittyvät yhteen.

Vaikka näillä kahdella on paljon yhteistä, eroaa polyglutamiinihappo hyaluronihaposta molekyylikokonsa puolesta. PGA toimii ihon pinnalla ja kosteuttaa ihon pintakerrosta tehokkaasti, sekä minimoi veden haihtumisen iholta luomalla ohuen, hengittävän kalvon ihon pinnalle. Hyaluronihappo sen sijaan imeytyy syvemmälle ihon pintakerrokseen.

Hyödyntämällä molempia ainesosia saat kosteutettua ihoa tehokkaasti useammasta eri kerroksesta. Myös PGA, kuten hyaluronihappokin, toimii hyvin yhdessä retinolin, niasiiniamidin ja C-vitamiinin kanssa.

Lue lisää artikkeleitamme