Retinoli ihonhoidossa

Retinoli ihonhoidossa

Aktiiviainesosat ja niiden hyödyt ihonhoidossa: retinoli

Retinoli eli retinol on pinnallisesti käytettävä reseptivapaa A-vitamiinin johdannainen ja yksi lyömättömimmistä aktiiviainesosista ikääntymisen merkkien hoidossa sekä ennaltaehkäisyssä.

Retinolin hyödyt ihonhoidossa lyhyesti

 • hoitaa tehokkaasti ikääntymisen merkkejä madaltamalla juonteita
 • tehostaa kollageenin tuotantoa
 • silottaa ihon tekstuuria
 • häivyttää laajentuneita ihohuokosia
 • tasoittaa ihon sävyä stimuloimalla uusien verisuonten muodostumista ihossa ja häivyttämällä pigmenttimuutoksia
 • aktivoi ihon omaa uudistumisprosessia

Tonymoly Vital Vita 12 Firming Ampoule

Miten retinolia käytetään?

Matalia retinolipitoisuuksia sisältävien tuotteiden käytön voi aloittaa lisäämällä tuotetta ihonhoitorutiiniin kerran päivässä. Kuitenkin jos ihosi on herkkä reagoimaan uusiin ainesosiin, suosittelemme noudattamaan samaa kaavaa, kuin vahvempien retinolituotteiden kanssa.

Keskivahvojen ja vahvojen retinolipitoisuuksien tuotteiden käyttö kannattaa aloittaa asteittain, vaikka olisitkin käyttänyt retinolia matalampina pitoisuuksisina jo aiemmin.

 1. aloita käyttö lisäämällä retinolia sisältävää tuotetta ihonhoitorutiiniin kahtena ei-peräkkäisenä iltana viikossa. Jatka näin kaksi viikkoa.
 2. Tämän jälkeen voit lisätä käyttöä kolmena ei-peräkkäisenä iltana viikossa. Jatka jälleen kaksi viikkoa.
 3. Tämän jälkeen voit halutessasi tihentää retinolin käyttöä joka toiseen päivään, ja mikäli ihosi sen kestää, totuttelujakson jälkeen jokaiseen päivään.

Retinolin käyttö kannattaa aina aloittaa matalammista pitoisuuksista ja siirtyä ajan myötä korkeampiin pitoisuuksiin. Mikäli aloitat suoraan vahvemmista pitoisuuksista, saattaa iho ärtyä ja reagoida voimakkaastikin retinolin käytön aloitukseen; tämä saattaa ilmetä esimerkiksi ihon punoituksena ja kuoriutumisena. Retinolin aiheuttama kihelmöinti iholla heti laitoin jälkeen sen sijaan on täysin normaalia, tunne häviää nopeasti tuotteen imeydyttyä ihoon. Mikäli kihelmöinti kuitenkin jatkuu pitkään tai huomaat muita iho-oireita, lopeta tuotteen käyttö ja käänny ihotautilääkärin puoleen.

Ihosi toleranssin retinolin vahvuuteen ja käyttötiheyteen löydät vain kokeilemalla. Mikäli ihosi reagoi vahvasti lisätessäsi käyttöä, kannattaa kokeilla harventaa käyttöväliä. Jo 2-3 kertaa viikossa käytettynä retinolista saa paljon hyötyjä. Kuitenkin pitääksesi yllä retinolin hyötyjä, täytyy sen käyttöä jatkaa säännöllisesti.

Kenelle retinoli sopii?

Jokainen voi hyötyä retinolin käytöstä, tärkeämpi kysymys on minkälaisena voimakkuutena sitä kannattaa ihonhoitorutiiniin lisätä. Käytännössä kuinka paljon retinolia ihosi tarvitsee, riippuu ihosi kunnosta ja toleranssista sen käyttöön. Retinolin käytön voi aloittaa jo 25-30 vuotiaana, mikäli kärsii esimerkiksi maksaläiskistä tai silmäkulmarypyistä. Kolmenkympin tienoilla aloitettuna retinoli myös auttaa ehkäisemään ikääntymisen merkkien syntymistä, mikä on aina tehokkaampaa kuin yrittää korjata vaurioita jälkikäteen. Retinoli on myös erittäin hyödyllinen akneen taipuvalle iholle, sillä se edesauttaa ihon uusiutumista ja häivyttää aknen jättämiä arpia.

Retinoli aloittelijoille sekä kuivalle ja herkälle iholle: 0,01%-0,03%.
Matalina pitoisuuksina käytettynä yhdessä muiden antioksidanttipitoisten aktiiviaineiden kanssa päiväsaikaan, on retinolin todettu tutkitusti taistelevan tehokkaasti ilmansaasteita vastaan. Muista vain viimeistellä ihonhoitorutiini aina vähintään aurinkosuojakertoimella 30.

Retinoli on tutkitusti tehokas ainesosa jo pieninä pitoisuuksina; jo 0.01 % tai enemmän saa aikaan positiivisia vaikutuksia ihon ikääntymisen merkkeihin, ihohuokosten häivyttämiseen ja ihon yleiseen kuntoon.

Suosittelemme: Tonymoly Vital Vita 12 Firming Ampoule

Retinoli epätasaiselle ihonsävylle ja ikääntymisen ensimerkeille: 0,03%-0,3%.
Jos kärsit epätasaisesta ihonsävystä tai -pinnasta tai ihon kimmoisuuden vähenemisestä, suosittelemme kokeilemaan noin 0,2% vahvuista retinolia osana ihonhoitorutiinia. Aloita käyttö kahtena ei-peräkkäisenä iltana viikossa, ja tihennä käyttöä ihon toleranssin kasvaessa.

Vahvemmat retinolipitoisuudet tuovat nopeampia tuloksia, ja tutkimusten mukaan 0,03% ja sitä vahvemmat retinolipitoisuudet voivat kumota ulkoisten tekijöiden aiheuttamia näkyviä ihovaurioita sekä ihon ohentumista. 0,1% vahvuisten retinolien on tutkittu parantavan monia ikääntymisen merkkejä jo kahdeksassa viikossa, ja tulosten parantuvan entisestään vuoden käytön aikana.

Suosittelemme: Some By Mi Retinol Intense Reactivating Serum

Retinoli rypyille ja erittäin epätasaiselle ihonsävylle: 0,3%-1%.
Syvistä rypyistä ja voimakkaasta epätasaisesta ihonsävystä kärsivät voivat hyötyä retinolista korkeina pitoisuuksina joko voide- tai seerumimuodossa. Korkeapitoiset retinolituotteet voivat tuoda nopeita näkyviä hyötyjä ihotyypeille, jotka eivät ole saaneet toivomiaan tuloksia matalammista retinolipitoisuuksista.

Suosittelemme: Cosrx The Retinol 0,5 Oil

Retinoli artikkeli

Milloin retinolia kannattaa käyttää?

Yksi yleisimmistä myyteistä on, ettei retinolia sisältäviä tuotteita tulisi käyttää päiväsaikaan. Tämä ei pidä paikkansa, kunhan muistaa lisätä vähintään SPF 30 -suojakertoimen sisältävän aurinkovoiteen ihonhoitorutiinin lopuksi. Tällä tavalla retinoli pysyy stabiilina myös auringonvalossa.

Minkä aktiiviainesosien kanssa retinolia voi yhdistää?

Vaikka retinoli on erinomainen ainesosa anti-age -ominaisuuksiltaan, vaatii ikääntymisen merkkien parantaminen enemmän kuin vain yhden ratkaisun. Retinolia suositellaan käytettäväksi yhdessä muiden täydentävien anti-age- ja antioksidanttiainesosien kanssa, kuten niasiiniamidin.

Retinoli sopii hyvin käytettäväksi yhdessä seuraavien aineiden kanssa:

 • peptidit
 • hyaluronihappo
 • niasiiniamidi

Peptidit ja retinoli kannattaa yhdistää illalla, sillä retinoli edesauttaa peptidien imeytymistä ja siten kiinteyttää ihoa ja lisäksi peptidit kosteuttavat ihoa tehokkaasti, joka auttaa mikäli retinolilla on kuivattava vaikutus ihoosi.

Yleinen harhaluulo on, ettei retinolia voi yhdistää kuorivien AHA eli glykolihapon tai BHA eli salisyylihapon kanssa. Todellisuudessa retinolilla ei ole kuorivia ominaisuuksia kuten AHA- ja BHA-hapoilla ja lisäksi tutkimuksissa on osoitettu retinolin anti-age ominaisuuksien tehostuvan, kun se yhdistetään edellä mainittujen happojen kanssa oikeina pitoisuuksina. Kuorivien happojen matala pH ei myöskään mitätöi retinolin vaikutusta.

Toinen sitkeä harhaluulo retinolista on sen yhdistäminen C-vitamiinin kanssa, joka perustuu väärinkäsitykseen pH-tasapainosta ja happamuudesta. C-vitamiini (erityisesti askorbiinihappo) vaatii matalan pH:n pysyäkseen stabiilina tai ei pH:ta lainkaan, mikäli koostumus ei pidä sisällään vettä. Lopputuloksena on happamampi koostumus, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, ettei happamuus kumoa retinolin vaikutusta; myös ihon luontainen pH on hapan, ja retinolia löytyy ihostamme myös luontaisesti. Sen sijaan tutkimuksissa on havaittu, että vitamiinien (joita sekä retinoli eli A-vitamiinin johdannainen sekä C-vitamiini ovat) yhdistäminen luo retinolille paremmat olosuhteet stabiloimalla sen ympäristöä, ja pidentämällä siten retinolin vaikutusta. Antioksidanttiseerumi käytettynä yhdessä retinolin kanssa voikin siis parantaa retinolituotteen vaikutusta aiempien harhaluulojen sijaan. Korkeina pitoisuuksina käytettynä suosittelemme kuitenkin vuorottelemaan retinolin ja C-vitamiinin käyttöä lisäämällä toista aamulla ja toista illalla.

Katso koko retinolituotteiden valikoimamme

Lue lisää artikkeleitamme