Eri ihotyyppien ja -ongelmien hoito korealaisella kosmetiikalla

Tässä artikkelissa pyrimme antamaan yksinkertaisia ja helposti ymmärrettäviä ohjeita jokaisen ihotyypin hoitoon. Vaikka sinulla olisi sama ihotyyppi kuin jollakin toisella, se ei tarkoita että ihot olisivat samanlaiset. Tähän vaikuttaa ihon kunto ja erilaiset iho-ongelmat. Meillä jokaisella on yksi ihotyyppi, mutta jokainen meistä voi samalla kärsiä erilaisista ihon kuntoon liittyvistä haasteista. Siinä missä ihotyyppi määräytyy geenien perusteella, iho-ongelmat juontuvat elämäntavoista, ympäristöstä ja sisäisistä tekijöistä, jotka muuttuvat jatkuvasti. Hyvä esimerkki tästä on naisen hormonaalisten muutosten vaikutus kuukauden aikana; toisinaan saatat kärsiä finneistä, toisinaan ihon kuivuudesta. Iho-ongelmat ovat pääasiassa ohimeneviä ja niitä voidaan hoitaa oikeilla ihonhoitotuotteilla, sekä tietysti tarvittaessa lääkkeillä ja hoidoilla.

Ihonhoitorutiinia rakentaessa tulee ottaa huomioon sekä oma ihotyyppi, että ihon kuntoon liittyvät ongelmat. Mutta mikä yksi asia yhdistää jokaista ihotyyppiä ja -ongelmaa? Aurinkovoide. Sitä tulisi jokaisen käyttää ihon tyypistä ja kunnosta riippumatta.

Mistä tietää millainen ihotyyppi minulla on?

Aloitetaan tärkeimmästä pohjustavasta kysymyksestä, eli miten määrittää oma ihotyyppinsä. Ihotyyppi määrittyy sen mukaan, kuinka kuiva tai rasvoittuva ja reagoiva ihosi on. Ihotyyppejä on kuusi erilaista: kuiva, rasvoittuva, sekaiho, normaali, herkkä ja akneen taipuva. Alle olemme listanneet lyhyesti ja ytimekkäästi, mistä tunnistaa oman ihotyyppinsä.

Normaali iho

Niin sanottu normaali tai tasapainoinen iho tuota liikaa eikä liian vähän öljyä, vaan on nimensä mukaan hyvin tasapainoinen.

 • Ei laajentuneita tai tukkeutuneita ihohuokosia
 • Ei punoitusta
 • Iho ei kiristä eikä ole liian rasvainen

Kuiva iho

Päinvastoin kuin rasvoittuva iho, kuiva iho ei tuota tarpeeksi rasvaa. Pääasiassa kuivasta ihosta ei juurikaan kärsitä nuorena, vaan vasta iän myötä. Monet erehtyvät luulemaan että heidän ihotyyppinsä on kuiva, vaikka todellisuudessa kyseessä olisikin vain kosteudenpuutteesta kärsivä eli kosteusköyhä iho, jolloin iho nimenomaan kärsii kosteuden puutteesta, eikä ongelmana ole öljynmuodostuksen puute.

 • iho on mattapintainen
 • ei laajentuneita ihohuokosia
 • iho tuntuu kireältä ja karhealta
 • iho punoittaa ja halkeilee helposti

Rasvoittuva iho

Suurimmalla osalla meistä on jonkin verran rasvoittuva iho, mutta ihotyyppi joka määritellään itsessään rasvoittuvaksi, on kokonaan rasvainen - johtuen yliaktiivisista talirauhasista.

 • iho kiiltää (myös aamuisin ja heti pesun jälkeen)
 • selkeästi näkyvät ihohuokoset
 • taipumus mustapäihin ja finneihin
 • meikki ikään kuin liukenee helposti kasvoilta päivän aikana

Sekaiho

Sekaiho on ihotyypeistä yleisin. Se on kuivan ja rasvoittuvan ihon välimuoto, jolloin rasvoittumista on pääasiassa T-alueella ja kuivia kohtia kasvojen reunoilla. Yleensä ihotyyppi nojaa hiukan jompaankumpaan suuntaan; se on joko rasvoittuva sekaiho tai kuiva sekaiho.

 • iholla on sekä rasvoittuvia että kuivia kohtia
 • laajentuneet ihohuokoset T-alueella (leuka-nenä-otsa)
 • kärsit samaan aikaan sekä epäpuhtauksista että ihon kuivuudesta

Herkkä iho

Herkkä iho on monesti vaikea tunnistaa, koska herkkyys voi olla myös ihon kuntoon liittyvä vaiva (eikä geneettistä). Jotta voisit määrittää onko ihotyyppisi herkkä, mieti kuinka kauan olet kärsinyt helposti reagoivasta ihosta. Jos ihotyyppisi todella on herkkä, etkä vain kärsi herkkyydestä iho-ongelmana, olet todennäköisesti kohdannut ongelmia helposti reagoivan ihon kanssa koko elämäsi ajan.

 • iho reagoi herkästi esimerkiksi uusiin tuotteisiin tai näennäisesti ei mihinkään (esim. ilmansaasteisiin)
 • mahdollisesti allergioita kuten astmaa tai ekseemaa

Akneen taipuva iho

Akneiho voi myös olla vaikea tunnistaa, sillä finnit ja epäpuhtaudet lukeutuvat myös moniin iho-ongelmiin. Myös akneihon, kuten herkän, tunnistamisessa kannattaa miettiä kuinka kauan finneistä ja ihon tulehtuneisuudesta on kärsinyt. Jos ongelmia on ollut jo nuoresta iästä asti ja suvussasi on aknea, on hyvinkin todennäköistä että itse ihotyyppisi on akneen taipuva, ja sinun tarvinnee aina jossain määrin huolehtia finnien ja epäpuhtauksien synnystä.

 • Finneihin ja epäpuhtauksiin taipuva 
 • Tulehtunut iho

Voiko ihotyyppi vaihtua?

Kyllä voi. Vaikka ihotyyppi on jotain, jonka kanssa synnytään, se ei tarkoita että se säilyisi samana loppuelämän. Jotkin lääkkeet ja hoidot voivat vaikuttaa paljonkin ihotyyppiin, esimerkiksi aknen hoitoon käytetyt lääkekuurit saattavat muuttaa ihotyypin kuivaksi vaikuttaessaan ihon talintuotantoon. Myös ikä vaikuttaa ihotyyppiin, ja suurimmalla osalla varsinkin naisista iho muuttuu kuivemmaksi iän myötä.

Iho ongelmat

Ihonhoitorutiinin luomisessa tulee ottaa huomioon sekä ihotyyppi, että ihon kuntoon liittyvät ongelmat. Yleisimmät iho-ongelmat, jotka eivät liity ihotyyppiin, ovat:

 • Kosteusköyhä - ihossa ei ole tarpeeksi vesikosteutta. Iho voi olla rasvoittuva pinnalta ja kuiva alta, ja saatat kärsiä ihon kuoriutumisesta. Tukkeutuneet ihohuokoset ovat myös yleisiä, sillä iho yrittää tasapainottaa kosteuden puutetta tuottamalla lisää talia.
 • Herkistynyt - iho on tulehtunut ja vaurioitunut useista eri syistä, kuten keinotekoisista hajusteista, kuivattavista alkoholia sisältävistä tuotteista, väärin käytetyistä ihonhoitotuotteista, stressistä, ilmansaasteista tai sääolosuhteista.
 • Ikääntyvä - kaikki tietysti ikääntyvät luonnostaan, mutta tutkimusten mukaan 50% näkyvistä ikääntymisen merkeistä johtuu ulkoisista tekijöistä, ei geeneistämme.
 • Pigmentaatio/epätasainen ihonsävy - suurimmaksi osaksi ihon epätasaisen sävyn aiheuttaja on UV-säteily, mutta syinä voi olla myös stressi, hormonaaliset muutokset ja ihoon kohdistunut vaurio, kuten aknearvet.
 • Tukkeutuneet ihohuokoset - yleinen ongelma varsinkin rasvoittuvalle iholle, joka voi olla seurausta mm. epäjohdonmukaisesta tai riittämättömästä ihonpuhdistuksesta, ilmansaasteista, kosteudesta, urheilusta ja ruokavaliosta.
 • Finnit - varsinkin hormonaalisilla vaihteluilla on iso rooli finnien syntyyn. Tämä pitää sisällään myös stressihormonit, jotka lisäävät ihon talintuotantoa ja tulehduksia. Myös rasvainen ja sokeripitoinen ruokavalio on päätekijöitä finnien syntyyn.

Seuraavaksi esittelemme jokaiselle ihotyypille sopivan ihonhoitorutiinin. Rutiinia kannattaa kuitenkin rikastuttaa myös iho-ongelmiin sopivilla tuotteilla, sillä harvalla meistä on esimerkiksi vain kuiva iho, ilman mitään muita ihoon liittyviä haasteita. Samat tuotteet toimivat myös iho-ongelmien hoitoon, joten kannattaa rakentaa ihonhoitorutiini ensisijaisesti oman ihotyypin perusteella ja rikastaa sitä täsmätuotteilla, esimerkiksi seerumeilla, ampulleilla ja naamioilla, jotka hoitavat nimenomaan tiettyä iho-ongelmaa.

Esittelemme lopuksi myös niiden iho-ongelmien hoitoa, jotka eivät ratkea ihotyypeille sopivilla tuotteitta (kosteusköyhyys, ikääntyvä iho ja epätasainen ihonsävy).

Kuivan ihon hoito

Kuten aiemmin todettu, kuivasta ihosta ei varsinaisesti puutu kosteutta, vaan iho ei tuota tarpeeksi öljyä (talia). Ihon kuivuus kuitenkin heikentää ihon omaa suojakerrosta, jolloin siitä myös haihtuu vesikosteutta helpommin, ja altistaa ihoa herkkyydelle ja erilaisille vaurioille.

Korealainen kosmetiikka kuivalle iholle on erityisen helppoa löytää, sillä korealaiset panostavat ihonhoitorutiinissaan erityisen paljon ihon kosteustasapainoon.

Ainesosat kuivalle iholle

Monet ainesosat tuovat helpotusta kuivalle iholle, mutta esittelemme tässä muutamat yleisimmistä:

 • Antioksidantit auttavat ihoa suojautumaan vapailta radikaaleilta ja ympäristön haitallisilta vaikutuksilta, sekä tuovat helpotusta ihon tulehtuneisuuteen
 • Hyaluronihappo, keramidit ja muut ihon suojakerrointa suojaavat ainesosat, jotka pitävät yllä kosteustasapainoa ja auttavat sitomaan kosteutta ihoon.

Kuivasta ihosta kärsivän tulisi välttää ihonhoitotuotteissa alkoholia ja liiallisia hajusteita.

Puhdistus: suosi hellävaraisia ja voidemaisia puhdistustuotteita. Suosittelemme iltaisin kaksoispuhdistuksen ensimmäiseksi vaiheeksi Coxir Ultra Hyaluronic Cleansing Oil öljyputsaria, ja toiseksi vaiheeksi Round Lab Birch Juice Moisturizing Gel Cleanser puhdistusgeeliä tai SKIN1004 Madagascar Centella Ampoule Foam puhdistusvaahtoa. Myös puhdistusbalmit sopivat erinomaisesti todella kuivalle iholle puhdistustuotteeksi.

Kuorinta: myös kuivaa ihoa kannattaa kuoria (ei kuitenkaan liian usein, 1-2 kertaa viikossa riittää), kunhan valitsee siihen erityisen hellävaraisen tuotteen. Testaa Pyunkang Yul Peeling Gel, joka jättää ihon puhtaammaksi ja kirkkaammaksi, ilman että iho tuntuu käytön jälkeen liian kuivalta.  

Kasvovesi: huolehdi ettei kasvovesi sisällä alkoholia, sillä se liuottaa ihon luontaisia öljyjä ja saattaa siten kuivattaa ihoa entisestään. Sen sijaan jo kasvoveden tulisi tuoda runsaasti kosteutta iholle, kuten Round Lab Birch Juice Moisturizing Toner kasvovesi kuivalle iholle.

Seerumi: Tuo lisää kosteutusta iholle sopivalla seerumilla ja halutessasi myös hoitonesteellä. Testaa esimerkiksi yksi kestosuosikeistamme, Round Lab Birch Juice Moisturizing Serum tai rauhoittava propolista sisältävä Cosrx Full Fit Propolis Light Ampoule -ampulli.

Kosteusvoide: valitse erityisen kosteuttava kasvovoide viimeistelemään ihonhoitorutiini, ja sitomaan muiden tuotteiden tuoma kosteus ihoon. Kokeile esimerkiksi aamurutiiniin Isntree Hyaluronic Acid Moist Cream voidetta, joka estää kosteuden haihtumisen ja pitää ihon kosteutettuna pitkään. Illalla voit käyttää vieläkin rasvaisempaa ja kosteuttavampaa voidetta, testaa Purito Oat-in Intense Cream joka suorastaan hellii kuivaa ja hilseilevää ihoa.

Naamio: suosittelemme lisäämään viikoittaiseen ihonhoitorutiiniin myös kosteuttavan kasvonaamion, joko levitettävänä tai kangasnaamiona. Kokeile esimerkiksi Mary&May Hyaluronic Panthenol Hydra Mask Pack tai Abib Mild Acidic pH Sheet Mask Aqua Fit.

SKIN1004

Rasvoittuvan ihon hoito

Rasvoittuvan ihon aiheuttaa hormoni nimeltä androgeeni, joka toisinaan saa aikaan talin liikatuotantoa ihossa, joka sitten johtaa ihohuokosten laajenemiseen, sillä ne eivät pysty prosessoimaan liian suurta talin tuotantoa. Liiallinen talintuotanto yhdessä kuolleiden ihosolujen aiheuttaman ihon paksunemisen ihohuokosten sisällä vuoksi tali ei pääse poistumaan huokosista tehokkaasti. Tämä taas johtaa musta- ja valkopäiden syntymiseen. Hyvä uutinen rasvoittuvan ihon omaaville; ihon tuottama tali myös suojaa ihoa ja auttaa ehkäisemään ryppyjen muodostumista.

Saattaisi tuntua hyvältä idealta suosia tuotteita, jotka kuivattavat ihoa. Se ei pitkällä tähtäimellä kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä kuivattavat tuotteet itseasiassa stimuloivat talin tuotantoa entisestään. Myös tuotteet jotka saavat ihon kihelmöimään; kuten alkoholi, aromaattiset öljyt, mentoli tai eukalyptus, eivät myöskään ole rasvoittuvan ihon ystäviä. Hyvä yleispätevä sääntö on, että koostumukset jotka ovat kiinteitä (kuten saippuapala) tai erityisen voidemaisia, pehmentäviä ja rauhoittavia, saattavat tukkia ihohuokosia ja saada rasvoittuvan ihon näyttämään entistä rasvaisemmalta. Suosi sen sijaan kevyitä koostumuksia, kuten geelejä ja seerumeita. Tuotteista löytyvät termit oil free ja noncomedogenic ovat hyviä rasvoittuvalle iholle, sillä ne eivät tuki ihohuokosia.

Ainesosat rasvoittuvalle iholle

 • Salisyylihappo (BHA) auttaa ehkäisemään tukkeutuneita ihohuokosia, kontrolloimaan talin tuotantoa ja vähentämään ihon tulehdusta.
 • Alfahydroksihappo (AHA) auttaa kuorimaan ihoa ja tehostaa ihosolujen uusiutumista, joka puolestaan avaa tukkeutuneita ihohuokosia, vähentää rasvaisuutta ja häivyttää juonteita.
 • Niasiiniamidi auttaa tasapainottamaan ihon öljyntuotantoa, parantaa ihon suojakerroksen toimintaa, häivyttää ihohuokosia ja tasoittaa ihon sävyä.
 • Teepuuöljy on koostumukseltaan antibakteerinen ja anti-inflammatorinen, mikä saattaa helpottaa varsinkin finneistä kärsivää ihoa.
 • Sinkki on tehokas mineraali ihon öljyntuotannon kontrollointiin ja tulehduksien hillitsemiseen. Sinkillä on myös antibakteerisia ominaisuuksia.
 • Aloe vera on anti-inflammatorinen luonnollinen ainesosa, joka auttaa rauhoittamaan ärtynyttä ihoa. Se auttaa myös talintuotannon hillitsemisessä ja tasapainottaa ihoa.
 • Savi on tehokas ainesosa liiallisen talin ja epäpuhtauksien sitomiseen iholta.

Puhdistus: Käytä mietoa, vesipohjaista puhdistusainetta kahdesti päivässä sekä aina urheilun jälkeen. Suosi mahdollisuuksien mukaan hajusteettomia koostumuksia ja vältä ihoa ärsyttäviä ainesosia sekä mekaanista rasitusta, kuten liiallista hankaamista tai rakeisia kuorivia tuotteita. Iltaisin suosittelemme kaksoispuhdistusta, mutta valitse meikinpoistoon tarkoitettu puhdistustuote tarkoin. Kaksoispuhdistuksen ensimmäiseksi vaiheeksi suosittelemme kulttituotetta Anua Heartleaf Pore Control Cleansing Oil. Vesipohjaisista puhdistustuotteista taas rasvoittuvalle iholle sopii erinomaisesti esimerkiksi Mediheal Tea Tree Biome Blemish Cica Gel Cleanser tai Mizon Good Bye Blemish Low pH Cleanser

Kuorinta: Rasvoittuvan ihon kuoriminen on erittäin tärkeä osa ihonhoitorutiinia, mutta muista kohtuus, sillä liika kuoriminen vahingoittaa rasvoittuvaakin ihoa ja lopputulos voi olla aivan päinvastainen, kuin oli tarkoitus ja aiheuttaa ihon rasvoittumista entisestään. Kuorinta poistaa kuolleia ihosoluja, vähentää ihohuokosten tukkeutuneisuutta ja tasoittaa ihoa. Rasvoittuva iho hyötyy erityisen paljon salisyylihaposta (salicylic acid, BHA). Lisää ihonhoitorutiiniin parina iltana viikossa hellävaraisesti kuoriva Purito AHA BHA Refreshing Solution hoitoneste tai kokeile näppäriä Cosrx One Step Original Clear Pad kuorintalappuja.

Kasvovesi: Suosi alkoholittomia kasvovesiä ja antioksidantteja sekä ihoa uudistavia ainesosia. Nämä edesauttavat ihon uudistumista, häivyttävät laajentuneita ihohuokosia ja ehkäisevät ihohuokosten tukkeutumista. Testaa Beauty Of Joseon Green Plum Refreshing Toner tai Klairs Supple Preparation Unscented Toner.

Seerumi: Valitse ampulli tai seerumi, joka tasapainottaa tehokkaasti talintuotantoa, kuten Purito Clear Code Superfruit Serum tai Skin1004 Tea-Trica Relief Ampoule.

Kosteusvoide: Myös rasvoittuva iho tarvitsee kosteutusta, joten vaikka voiteen väliin jättäminen houkuttelisikin, älä tee sitä vaan valitse nimenomaan rasvoittuvalle iholle sopiva kevyt koostumus, kuten Beauty Of Joseon Red Bean Water Gel tai Skin1004 Poremizing Light Gel Cream geelivoiteissa on. Voit myös lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja korvata päivävoiteen hyvin kosteuttavalla aurinkovoiteella, kuten Round Lab Birch Juice Moisturizing Sunscreen.

Aurinkovoide: Kevyt seerumimainen koostumus toimii parhaiten rasvoittuvalle iholle; testaa liiallista talineritystä hillitsevää Frudia Green Grape Sebum Control Cooling Sun Gel aurinkovoidegeeliä.

Naamio: Rasvoittuva iho hyötyy monista erilaisista naamioista, mutta suosittelemme varsinkin savinaamioita. Puhdista ensin kasvot ja levitä sitten ensin kasvovesi kasvoille, ja vasta tämän jälkeen savinaamio; näin savi ei pääse kuivattamaan ihoa liiaksi. Yksi tehokkaimmista savinaamioistamme on Some By Mi Super Matcha Pore Clean Clay Mask. Kangasnaamioista kannattaa testata Holika Holika Pure Essence Mask Charcoal, joka tuo pikaisen avun syväpuhdistusta kaipaavalle iholle. 

Anua Heartleaf Pore Control Cleansing Oil

  Sekaihon hoito

  Sekaiho on yksi yleisimmistä ihotyypeistä, ja vaikka sen hoito voi ensikäteen vaikuttaa vaikealta, löytyy siihenkin yksinkertaiset ja toimivat konstit. Sekaiho muuttuu monesti kesällä rasvaisemmaksi kauttaaltaan ja vastaavasti kuivemmaksi talvella, joten ihonhoitorutiini saattaa tarvita muita ihotyyppejä enemmän muutoksia vuodenaikojen mukaan. Ole varovainen liian voimakkaiden tuotteiden käytön kanssa, sillä saatat vahingossa samalla kertaa kuivattaa ihoasi liikaa ja aktivoida talintuotantoa entisestään. Esimerkiksi palasaippuoita tai liian voimakkaita puhdistustuotteita, jotka jättävät ihon epämukavan kireäksi, kannattaa välttää.

  Aineosat sekaiholle

  • Hyaluronihappo - kosteuttaa ja tuo kimmoisuutta tukkimatta ihohuokosia tai aiheuttamatta lisää rasvoittumista
  • Salisyylihappo - auttaa hillitsemään talintuotantoa ja finnien syntymistä
  • Niasiiniamidi - toimii hyvin sekä kuivalle että rasvoittuvalle iholle, joten erinomainen myös sekaiholle
  • Maitohappo (lactic acid) - voi auttaa hillitsemään rasvoittuvaa T-aluetta

  Puhdistus: Valitse sopiva kevyt puhdistustuote, suosi geelimäisiä ja muita kevyitä koostumuksia ja vältä aamurutiinissa liian vaahtoavia, kuorivia tai öljypitoisia tuotteita. Jos olet enemmän rasvoittuvasta ihosta kärsivä, testaa Skin1004 Tone Brightening Cleansing Gel Foam, jos taas ihosi on enemmänkin kuiva, kokeile About Me Rice Makgeolli Cleansing Foam. Voit myös vaihdella puhdistustuotetta sen mukaan (ja kannattaakin), miltä ihosi juuri sinä päivänä tuntuu. Kaksoispuhdistuksen ensimmäiseksi vaiheeksi kannattaa suosia puhdistusbalmeja öljyjen sijaan; suosittelemme Heimish All Clean Balm klassikkoa.

  Kuorinta: Suosi hellävaraisia kuorivia tuotteita 1-3 kertaa viikossa. Kokeile käteviä Ariul Apple Cider All Kill Cleansing Bubble Pads kuorintalappuja, jolloin voit tarvittaessa kuoria helposti rasvoittuvat alueet useammin ja kuivuvat ihoalueet harvemmin. Iholle jätettävät BHA-hapot sopivat erityisen hyvin sekaiholle, niistä suosittelemme Purito BHA Dead Skin Moisture Gel -geelivoidetta muutaman kerran viikossa yövoiteen sijaan. Jos kaipaat perinteistä kuorintatuotetta, hellävarainen Frudia Avocado Enzyme Relief Peeling Gel kuorii hellävaroen ja jättää ihon pehmeäksi.

  Kasvovesi: Sekaiholle kannattaa ehdottomasti käyttää varsinkin ihoa tasapainottavia kasvovesiä, kuten Tocobo Vita Berry Pore Toner tai Numbuzin No.1 Pure-Full Calming Herb Toner. Sekaiho saattaa toisina päivinä tuntua pesun jälkeen kireältä (eli kuivalta) ja toisinaan taas edelleen rasvaiselta. Jos mahdollista, sijoita kahteen erityyppiseen kasvoveteen ja valitse käyttämäsi tuote ihosi kuinkin päivän tarpeen mukaan. Voit myös lisätä niinä päivinä kun ihosi tuntuu kuivalta, kasvoveden jälkeen rutiiniin ennen seerumia kosteuttavan ampullin, kuten Skin1004 Hyalu-Cica First Ampoule.

  Seerumi: Ihoa tasapainottava ja kosteuttava, mutta samalla rasvoittumista hillitsevä seerumi on sekaihon luottotuote. Testaa Ariul 7days Glow Brightening Serum, joka paitsi tuo iholle tärkeitä antioksidantteja, myös kosteuttaa ja tasapainottaa talintuotantoa. Some By Mi Super Matcha Pore Tightening Serum on kevyt ja tehokas seerumi, joka auttaa ehkäisemään epäpuhtauksia.

  Kosteusvoide: Suosi aamuisin kevyttä kosteusvoidetta, joka tasoittaa ihon talin tuotantoa, esimerkiksi Ma:nyo Factory Thermal Water Moisturizing Lotion ja Kaine Green Calm Aqua Cream toimivat täydellisesti sekaiholle. Illalla kannattaa valita kosteuttavampi, mutta ihohuokosia tukkimaton voide, kuten Ma:nyo Factory Bifida Biome Aqua Barrier Cream.

  Naamio: Sekaiholle paras tapa käyttää naamioita on levittää eri naamioita eri kohtiin kasvoille. Levitä esimerkiksi savinaamio alueille jotka rasvoittuvat helposti (yleensä T-alue), ja vastaavasti kosteuttavaa naamiota niille kasvojen alueille (yleensä ulkoreunoille), joissa kuivuutta esiintyy enemmän. Kangasnaamio on ihana rentoutumishetki kiireisen päivän päätteeksi; ota testiin tehokkaasti kosteuttava Beauty of Joseon Centella Asiatica Calming Mask tai rasvoittuvammalle sekaiholle Frudia Green Grape Pore Control Mask.

  Tocobo Vita Berry Pore Toner

  Herkän ihon hoito

  Herkkä iho on yksi haasteellisimmista hoitaa; yhtenä hetkenä kaikki saattaa olla hyvin ja yhtäkkiä iho reagoi johonkin, tietämättäsi välttämättä edes mihin, eikä mikään enää tunnu rauhoittavan sitä. Suurin osa kokee ihon herkistymistä joskus, mutta kun tilanteesta tulee pysyvä, vaatii iho erityistä huolenpitoa.

  Herkän ihon oireet ovat yleensä polttava, pistävä, kiristävä, kutiava tai yksinkertaisesti kivulias tunne. Iho saattaa myös punoittaa oireiden alkaessa. Herkkä iho on hyvin reaktiivinen, ja syynä saattavat olla monesti syyt, joille ei juurikaan voi mitään, kuten ilmansaasteet, UV-säteet, lämpötilan vaihtelut, stressi, hormonit, unirytmi ja yhtenä yleisimmistä: ihonhoitotuotteet.

  Herkästä ihosta kärsivän tulee valita hellävaraisia ja hajusteettomia tuotteita, sisältäen ainesosia jotka ovat ihoa vahvistavia ja suojaavia. Mikäli iho on erittäin helposti tuotteisiin reagoiva, kannattaa uutta tuotetta testata aina ensin pienelle ihoalueelle ennen varsinaisen käytön aloitusta.

  Ainesosat herkälle iholle

  • Vihreä tee
  • Centella eli rohtosammakonputki
  • Keramidit - toimivat kuin liima, joka pitää ihosolut yhdessä ja suojaavat siten ihon omaa suojakerrosta
  • Skvalaani - antioksidantti, joka varmistaa etteivät ihon rasvat (lipidit) hapetu

  Puhdistus: Puhdista iho hellävaraisella puhdistusaineella joka ei ärsytä ihoa, kuten SKIN1004 Madagascar Centella Ampoule Foam tai Etude Soon Jung pH 6.5 Whip Cleanser.

  Kuorinta: Herkästä ihosta kärsivät saattavat helposti ajatella, ettei ihon kuorinta tee hyvää ihon kunnolle, mutta jokainen ihotyyppi hyötyy oikeanlaisesta kuorinnasta. Kuten sekaiholle, myös herkälle iholle sopii erinomaisesti jätettävä BHA-kuorintatuote, kuten Purito BHA Dead Skin Moisture Gel. BHA eli salisyylihappo sisältää luonnollisesti ihoa rauhoittavia ominaisuuksia joka vähentää punoitusta, puhdistaa ihohuokosia ja häivyttää juonteita.

  Kasvovesi: Rauhoittava ja kosteuttava kasvovesi on herkälle iholle paras, Etude Soon Jung 5.5 Relief Toner on juuri sellainen.

  Seerumi: Valitse seerumi tai ampulli, joka on erityisesti kohdistettu herkälle iholle ja joka rauhoittaa sekä auttaa ihoa uusiutumaan, kestosuosikkimme on SKIN1004 Madagascar Centella Ampoule. Jos kaipaat erityisesti kosteutusta, on Some By Mi Beta Panthenol Repair Serum kehitetty erityisesti helposti ärtyvälle ja punoittavalle iholle. Jos taas kärsit finneistä ja ihosi on herkkä, testaa puolestaan Pyunkang Yul Calming Moisture Serum.

  Kosteusvoide: Pyunkang Yul Calming Moisture Barrier Cream sisältää mm. skvalaania, rohtosammakonputkea ja keramideja, tehden siitä erinomaisen tuotteen herkälle iholle.

  Naamio: Suo itsellesi ja ihollesi rauhoittava 15-20 minuutin hengähdystauko säännöllisellä naamion käytöllä. Voit valita joko herkälle ihollesi sopivan pois pestävän naamion, kuten Skinfood Apricot Food Mask tai kokeilla yhtä lukemattomista kangasnaamioistamme. Herkälle iholle sopivat erityisen hyvin esimerkiksi SKIN1004 Madagascar Centella Watergel Sheet Ampoule Mask tai Mediheal Madecassoside Essential Mask.

  SKIN1004 Madagascar Centella Watergel Sheet Ampoule Mask

  Akneen taipuvan ihon hoito

  Aknea ilmenee lähes kaiken ikäisillä, ja syitä sen syntyyn on monia, muun muassa ympäristön vaikutus, hormonit, stressi, ruokavalio, geneettinen taipumus bakteerien kerääntymiseen iholle, tukkeutuneet ihohuokoset ja liiallinen talintuotanto. Akneen taipuvalle iholle soveltuvat monet samat tuotteet kuin rasvoittuvalle iholle, ja non-comedogenic -merkityt tuotteet takaavat, etteivät ne tuki ihohuokosia.

  Ainesosat akneen taipuvalle iholle

  • Retinoli - ihoa tehokkaasti uudistava ainesosa toimii erinomaisesti akneihon apuna.
  • Salisyylihappo - ihoa kuoriva ja uudistava ainesosa auttaa pitämään ihohuokoset puhtaina.

  Puhdistus: Akneen taipuva iho on hyvä pestä kahdesti päivässä sekä aina urheilun jälkeen. Muista myös puhdistaa meikki iholta ennen urheilua, sillä meikin ja hien yhdistelmä tukkii helposti ihohuokoset. Anua Heartleaf Quercetinol Pore Deep Cleansing Foam puhdistaa epäpuhtaudet iholta tehokkaasti. Kaksoispuhdistuksen ensimmäiseksi vaiheeksi suosittelemme puhdistusbalmia, esimerkiksi Banila Co Clean It Zero Purifying sopii akneihollekin.

  Kuorinta: On erityisen tärkeää kuoria akneen taipuva iho säännöllisesti, mutta muistaa kohtuus - liiallinen kuoriminen vaurioittaa ihon suojakerrosta ja altistaa bakteereille, mikä taas johtaa uusiin finneihin. Myös akneiholle 2-3 kuorintakertaa viikossa riittää. Kokeile Some by Mi AHA BHA PHA 30 Days Miracle Toner hittituottetta.

  Kasvovesi: Myös akneiho hyötyy kasvoveden tasapainottavasta vaikutuksesta. Axis-Y Biome Comforting Infused Toner vahvistaa ihoa, tasapainottaa sen toimintaa ja lievittää tulehduksia.

  Seerumi: Valitse epäpuhtauksia hoitava koostumus, kuten Iunik Tea Tree Relief Serum joka rauhoittaa ihoa ja auttaa finnejä paranemaan nopeammin.

  Ekstra-apua finneihin löytyy finnilaastareista, jotka tehohoitavat näppylöitä ja joiden päälle esimerkiksi peitevoidetta on hyvä levittää.

  Mixsoon Panax Ginseng Root Extract

  Ikääntyvän ihon hoito

  Jokainen iho ikääntyy, mutta ihotyyppisi saattaa vaikuttaa huomattavastikin siihen, kuinka nopeasti ja millä tavoin ikääntyminen alkaa näkyä iholla. Kuten todettu, korealaiset niin kutsutus well-age tuotteet on suunniteltu pääasiassa jo länsimaisesta näkökulmasta hyvin nuorille; jo noin 25-vuotiaille ja siitä ylöspäin. Tämä johtuu siitä, että korealainen ihonhoitorutiini rakentuu pitkäjänteiselle ja ennakoivalle ihon hoidolle, jolloin ikääntymisen merkkejä pyritään hidastamaan ja estämään jo paljon ennen niiden ilmestymistä, eikä vasta kun ensimmäiset juonteet ilmaantuvat kasvoille. Mikään ei kuitenkaan estä näiden mahtavien tuotteiden käytön aloitusta myöhemmin kuin parikymppisenä, kunhan muistaa että vaurioiden korjaaminen on huomattavasti haastavampaa kuin ehkäiseminen.

  Korealaisen kosmetiikan yksi tunnusomainen anti-age ainesosa on ginseng, joka muun muassa edistää solujen uudistumista ja stimuloi kollageenin tuotantoa. Kokeile lisätä ihonhoitorutiiniisi ginsengiä esimerkiksi kasvovedessä; erinomaisia vaihtoehtoja ikääntyvälle iholle ovat Beauty Of Joseon Ginseng Essence Water tai Mixsoon Panax Ginseng Root Extract.

  Retinoli on yksi parhaista ainesosista ikääntymisen merkkien hoidossa, mutta myös sen kasviperäinen sisar bakuchiol saa aikaan samanlaisia tuloksia, ilman yhtä suurta ihoärsytyksen vaaraa. Some By Mi Retinol Intense Reactivating Serum sopii erinomaisesti retinolia ihonhoitorutiiniinsa aloittelevalle, sekä kuivalle ja herkälle iholle. Vegaaninen Purito Bakuchiol Timeless Bloom Revitalizing Serum sopii myös erinomaisesti herkälle iholle. 

  Ikääntymisen merkkeihin rasvoittuvalle tai sekaiholle suosittelemme testaamaan About Me Kakadu C Dark Spot Serum tai Pyunkang Yul Black Tea Boosting Serum -seerumeita, jotka anti-age ominaisuuksien lisäksi kirkastavat ihoa ja tasapainottavat talintuotantoa.

  Pigmentaation ja epätasaisen ihonsävyn hoito

  Tummat läiskät, finnien jättämät punaiset jäljet ja UV-säteilyn aiheuttama yleinen epätasainen ihonsävy ovat hyvin yleisiä iho-ongelmia. Yksi Yeppon ja korealaisten naisten kestosuosikeista on Axis-Y Dark Spot Correcting Glow Serum, eikä suotta, sillä se häivyttää tehokkaasti pigmenttimuutoksia, kirkastaa ja tasapainottaa ihon sävyä. C-vitamiini on tehokas ihon sävyn kirkastaja ja Cosrx The Vitamin C 23 Serum on C-vitamiiniseerumien aatelia. Se sopii kaikille ihotyypeille, jopa herkempi ihoisille, jotka eivät tavallisesti siedä C-vitamiinia.

  Tehosta kirkastavien seerumien vaikutusta ampullilla, hoitonesteellä tai naamiolla. Suosittelemme Ma:nyo Factory Galac Niacin 2.0 Essence hoitonestettä ja SKIN1004 Madagascar Centella Tone Brightening Capsule Ampoule ampullia. Naamioista kannattaa testata esimerkiksi Some By Mi Yuja Niacin Brightening Sleeping Mask tai Ariul Yuzu Vita Fresh Sleeping Mask -naamioita.

  Kosteusköyhän ihon hoito

  Kuten ehkä muistatkin, kosteusköyhä iho on eri asia, kuin kuiva iho. Kosteuslöyhä iho nimenomaan kärsii nimensä mukaisesti vesikosteuden puutteesta, eikä ongelmana ole ihon öljynmuodostuksen puute, kuten kuivalla ihotyypillä. Kosteusköyhästä ihosta voi kärsiä, olipa oma ihotyyppisi mikä tahansa - jopa rasvoittuva tai sekaiho.

  Kosteusköyhän ihon oireet ovat melko lailla samat kuin kuivan ihon, mutta tärkeimpänä erona on, että kuiva iho on kuiva vuoden ympäri - kosteusköyhyys taas tulee ja menee, esimerkiksi vuodenaikojen myötä. Jos ihotyyppisi on rasvoittuva tai sekaiho, saattaa iho tuntua kuivalta ikään kuin sisältäpäin ja olla silti hyvinkin rasvainen pinnalta. Turhauttavaa? Kyllä. Hämmentävää? Erittäin.

  Mikä kosteusköyhän ihon aiheuttaa?

  Monesti kosteusköyhyys aiheutuu vääränlaisista ihonhoitotuotteista; liian voimakkaista tai ihoa herkistävistä, jotka vaurioittavat ihon omaa suojakerrosta tai mikrobiomia. Tällaisia ovat esimerkiksi liian voimakkaat kuorintatuotteet, alkoholipitoiset ihonhoitotuotteet ja kovaharjaksiset ihonpuhdistusharjat.

  Kosteusköyhyyttä voi aiheutua myös ihan vain omalle iholle sopimattomat tuotteet, väärät tuoteyhdistelmät tai jonkin ainesosan liiallinen käyttötiheys. Tähän on vaikea tai lähestulkoon mahdotonta antaa yleispätevää ohjetta, sillä jokaisen iho on erilainen ja reagoi eri tavoin tuotteisiin. Jollekin esimerkiksi AHA- ja BHA-happojen, C-vitamiinin ja korkeapitoisen retinolin yhdistäminen voi saada aikaan mahtavia tuloksia, mutta jos niitä käytetään joka päivä, voi lopputuloksena olla kosteusköyhä iho, joka rasvoittuu pinnalta liikaa. Eli kohtuus kaikessa, myös toimivissa ihonhoitotuotteissa.

  Kosteusköyhän ihon tasapainottaminen onnistuu:

  • valitsemalla omalle ihotyypille sopivia hellävaraisia, mutta tehokkaita puhdistustuotteita, jotka eivät jätä ihoa kuivan, kireän tai rasvaisen tuntuiseksi.
  • Älä käytä hankaavia kuorintatuotteita tai puhdistusharjoja.
  • Käytä kosteuttavaa kasvovettä, kuten Anua Heartleaf 77% Soothing Toner tai Round Lab Birch Juice Moisturizing Toner.
  • Suosi kasvovesissä, seerumeissa ja kasvovoiteissa koostumuksia, joissa on antioksidantteja sekä kosteuttavia ja ihoa jälleenrakentavia ainesosia, kuten keramideja.
  • Käyttäessäsi täsmätuotteita iho-ongelmiin, lisää niitä vuoropäivinä huomataksesi kuinka ihosi reagoi. Suurimpaa osaa tuotteista ei tarvitse lisätä joka päivä saadaksesi niistä hyödyt irti.

  Anua Heartleaf 70% Daily Lotion

  Lue lisää artikkeleitamme