Koreansk eller västerländsk kosmetik, vad är skillnaden?

Enkelt uttryckt är den största skillnaden mellan västerländsk och koreansk kosmetik idén om utgångspunkten och syftet med hudvård: västerländsk hudvård fokuserar främst på att korrigera hudproblem, koreanska på att förebygga dem. Bara för att förtydliga så avser västerländsk kosmetik främst skönhetsvårdstrender och rutiner i Nordamerika och Europa, medan koreansk kosmetik syftar på Sydkorea.

Koreansk hudvård använder sig i huvudsak inte av aggressiva behandlingsmetoder utan fokuserar på skonsam vård av huden, effektiv återfuktning och regelbunden användning av solskyddsmedel varje dag. Allt detta är rotat i den koreanska kulturen, som sätter ett högt värde på frisk och ungdomlig hud, vilket också är förknippat med allmän hälsa och självförtroende. Eftersom koreaner främst börjar med hudvård i mycket yngre ålder än västerlänningar är det väldigt naturligt för dem att använda till exempel solskyddsmedel eller serum dagligen. Från barndomen får de lära sig ett väldigt holistiskt förhållningssätt till hudvård och istället för att tänka "nu har jag en rynka, vad gör jag?", börjar koreanerna så kallad well-age hudvård långt innan de första rynkorna dyker upp, främst vid 20-25 års ålder. Resultat förväntas inte visas omedelbart, men hudvård är en långvarig process. För koreaner är hudvård inte heller en lyx, utan lika självklart som att borsta tänderna.

Detta förklarar också den goda prisnivån på produkterna. Eftersom koreansk hudvård är så efterfrågad i Sydkorea har kosmetikföretag möjlighet och efterfrågan att inte bara investera i bra produktutveckling och forskning, utan även producera produkter som efterfrågas för sin kvalitet och pris. Som information om bröstvårtan; cirka 80 % av världens medel som spenderas på kosmetik kommer enbart från den asiatiska marknaden.

SKIN1004 Centella ampoule korealaisessa ihonhoidossa

Ingredienser

En annan av de viktigaste skillnaderna mellan de två är användningen av ingredienser. Medan västerländsk kosmetik till stor del är beroende av syntetiska och kemiskt skapade ingredienser, innehåller koreanska produkter ofta många naturliga ingredienser. Det betyder inte att syntetiska eller kemiskt framställda ingredienser nödvändigtvis är sämre eller naturliga bättre, utan berättar snarare om den koreanska inställningen till hudvård. Naturlighet, mildhet och förebyggande effekt är effektivare när hudvård är en del av en normal rutin, och du inte går över till att bibehålla hudens kondition och ta hand om den senare, när problem redan har uppstått. Denna mentalitet härrör naturligtvis från den koreanska kulturen, där hudvård huvudsakligen påbörjas mycket tidigare än i väst.

Koreansk kosmetika innehåller också ingredienser som inte (åtminstone ännu) inte är vanliga i västerländska produkter. De kanske mest kända av dessa är snigel mucin, centella dvs sallatsspikblad, ginseng och heartleaf.

Koncentrationerna av ingredienserna är också olika, eftersom västerländska produkter kan innehålla glykolsyra (glycolic acid) i koncentrationer på 15-20 % är det inte alls ovanligt att koncentrationen i koreanska produkter är till exempel 4 %. Koreansk hudvård fokuserar mycket på att ta hand om hudens skyddande lager (skin barrier), så det är inte belastat med för höga koncentrationer av aktiva ingredienser. Även med mindre koncentrationer uppnås önskade resultat, när utgångspunkten för hudvård är långsiktig, och inte snabba resultat. Skador på hudens skyddande lager leder också till många hudproblem, så till exempel vid behandling av akne kan det hända att när man försöker behandla problemet för aggressivt så blir problemet faktiskt värre när hudens eget skyddslager skadas och blir mer mottagliga för infektioner.

Du kanske också är intresserad av vår artikel om traditionell koreansk hudvård, d.v.s Från Hanbang cosmetics.

Ariul

Så mycket omtalade hudvårdsrutiner

En annan skillnad mellan västerländsk och koreansk hudvård är mångsidigheten i rutinen. Västerländska hudvårdsrutiner gynnar främst enkelhet och produkter som behandlar flera hudproblem samtidigt. Fast koreanska En hudvårdsrutin i 10 steg är en myt i sig, men den återspeglar väl koreanernas hängivenhet för hudvård. Huden behandlas med sitt nuvarande tillstånd i åtanke, ibland med fokus på att tillföra huden ytterligare fukt, andra gånger, till exempel ytterligare ljusning, beroende på vad huden behöver i det ögonblicket. Naturligtvis kräver detta tillvägagångssätt mer planering och, beroende på hudens tillstånd, olika produkter också, men det återspeglar koreanernas engagemang för att ta hand om sin hud.

Produkter appliceras även på huden med till exempel lymfmassagemetoder, då är rutinen ett mycket mer omfattande egenvårdspaket än att bara lägga till hudvårdsprodukter snabbt och massera in dem i ansiktet. Många karakteristiska sätt för den koreanska hudvårdsrutinen har gradvis tagit sig in i västländerna, såsom ansiktsmassage eller användningen av Gua Sha. Många koreanska sminktrender har också hittat in i västerländsk kosmetik, som cushion foundations.

Hur är koreansk kosmetik bättre än västerländsk kosmetik?

Detta är naturligtvis en åsiktsfråga och det finns inget rätt svar. Men många som har kämpat med olika hudproblem under lång tid får hjälp av koreansk kosmetiks skonsamma tillvägagångssätt, och populariteten för k-beauty är inte bara en lyckträff. Koreansk kosmetik kombinerar banbrytande och innovativ hudvårdsteknologi och forskning. Koreansk kosmetik ligger ofta 5-7 år före västerländsk och dessutom brukar det läggas större vikt vid produkternas användarvänlighet. Om produkten är obehaglig eller svår att använda, spelar dess effektivitet inte så stor roll, men den lämnas lätt på hyllorna i garderoben.

Koreansk kosmetik är, som nämnts ovan, ofta betydligt mer överkomliga prismässigt, men fortfarande utmärkt i kvalitet, vilket förklaras av dess enorma marknad och efterfrågan i ursprungslandet. Västerländsk kosmetik, särskilt högre kvalitet och effektivare sådana, är ofta betydligt dyrare. 

Början på en koreansk hudvårdsrutin

Nu vet du skillnaden mellan västerländsk och koreansk hudvård ✨Du kan läsa mer om den koreanska hudvårdsrutinen i vår artikel. Där hittar du även produktrekommendationer för olika hudtyper för olika stadier av hudvårdsrutinen.

Om du behöver hjälp med att starta en koreansk hudvårdsrutin kan du också ta en titt på vårt startpaket För K-beauty, fråga vår kosmetolog tips, eller besök någon av experterna från våra butiker!

Bamboo sheet mask

 

Läs mer av våra artiklar