Koreansk hudvårdsrutin från 3 steg till 10 steg

Koreansk 10-stegs hudvårdsrutin

Mitä tarkoittaa korealainen ihonhoitorutiini

För många är det första man tänker på med en koreansk hudvårdsrutin den så kallade 10-stegsrutinen, där huden skäms bort med olika masker, ampuller, ögonserum, lymfmassage osv. I verkligheten utförs vanligtvis inte alla moment på en gång, utan syftet är snarare att använda olika produkter inom en viss tidsperiod, till exempel under en vecka.

Vad består en koreansk 10-stegs hudvårdsrutin av?

Så vad innebär egentligen alla dessa steg? 

 1. Sminkborttagning med en oljebaserad rengöringsprodukt 
 2. Hudrengöring med en förgrundad rengöringsprodukt
 3. Peeling
 4. Mask (att spridas eller tyg mask alltså sheet mask)
 5. Ansiktsvatten
 6. Serum, ampull och behandlingsvätska
 7. Ögonkräm
 8. Fuktighetskräm
 9. Nattmasker och läppmasker
 10. Solskydd

Som du redan kan se från listan ovan är inte allt tänkt att användas på en gång. Det är inte ens nödvändigt att använda alla produkter på listan utan framför allt är det viktigt att hitta högkvalitativa produkter som passar din hud och dina behov.

Hur startar man en koreansk hudvårdsrutin? 

Du kan få en bra start inom hudvård med en 3-stegs rutin. De tre huvudstegen för en glödande hud är:

 1. Dubbel rengöring 
 2. Återfuktning
 3. Solskydd

1. Dubbel rengöring och varför det är värt det

Noggrann tvåstegsrengöring av huden är ett sätt som sydkoreanska kvinnor också verkligen använder i sin dagliga hudvårdsrutin. I metoden rengörs huden först från smink, solkräm och smuts som samlats under dagen med en oljebaserad rengöringsprodukt, som effektivt tar bort det nämnda. Därefter rengörs själva huden med ett vattenbaserat rengöringsskum eller gel.

Dubbelrengöring ska bara göras på kvällarna, på morgonen räcker det bara att rengöra efter din hudtyp vattenbaserad rengöringsprodukt.

Men om du bara vill ha en produkt för att rengöra din hud, välj då rengöringsolja eller balsam.

2. Återfuktning av huden är viktig för varje hudtyp

Varje hudtyp, även fet och benägen för orenheter, behöver och drar nytta av användningen av fuktgivande produkter. Till exempel kan aknehud ofta vara känslig och torr på grund av upprepade infektioner, speciellt om olika aknebehandlingsprodukter används mycket. I det här fallet är det viktigt att ta hand om att återfukta huden så att hudens skyddande lager förblir i gott skick, eftersom skadad hud är ännu mer mottaglig för infektioner och bakterier.

I Finland måste ansiktets hud uppleva många saker med årstidernas växlingar, och många människor lider av torr hud på vintern.

Om du vill ha en så enkel hudvårdsrutin som möjligt, välj utöver oljerengöringen som nämns ovan en som passar din hudtyp ansiktslotion blandad fuktighetskräm (dessutom Solskydd vi rekommenderar det till alla).

Ansiktstvätt

Vi rekommenderar det definitivt som det första steget för att återfukta huden ansiktsvatten. Ansiktsfärgen är inte på något sätt avsedd för att torka bort sminkrester, men den tillför den första dosen av återfuktande och vårdande ingredienser till ansiktet och förbereder huden för följande behandlingssteg. Ansiktsvatten balanserar även hudens pH-balans efter tvätt, om det behövs. 

Många av de koreanska ansiktslotionerna har en emulsionsliknande konsistens, och vi rekommenderar att du applicerar de fuktgivande ansiktslotionerna genom att klappa dem med händerna. Bomullskuddar kan sparas till exfolierande ansiktslotioner.

Hos Yeppo kan du även hitta )ansiktsvatten pads (Toner Pads), som är populära i Korea, där ansiktsvattnet redan är mättat på pad. Padsen kan spridas i ansiktet och lämnas för att fungera som en minimask.

Om du är redo att investera lite i din hudvårdsrutin rekommenderar vi att du väljer ett ansiktsvatten, ett serum och en fuktkräm som passar din hudtyp. Med denna kombination kan du redan komma långt i jakten på en glödande hud.

Vad är 7-hudsmetoden?

Du kanske har hört talas om den koreanska metoden där ansiktsvatten läggs på huden mer än en gång. Även om metoden talar om sju, är det egentligen inte tänkt att lägga sju lager ansiktsvatten på huden. Tanken är mer att om din hud känns väldigt torr kan du lägga till två eller tre lager ansiktsvatten, eller om du vill förstås varför inte mer.

Serum, behandlingsvätska, ampull

Efter ansiktstvättningen, medan den fortfarande är fuktig, appliceras nästa vårdprodukt efter ansiktstvättningen på huden, beroende på vad din hud behöver i det ögonblicket.

Serum, behandlingsvätskor (d.v.s. essens) och ampuller innehåller aktiva ingredienser som absorberas djupt in i huden. De aktiva ingredienserna är effektiva, men deras kombination kräver lite planering. Du kan lagra flera olika produkter, tänk på vilka ingredienser som fungerar och vilka som inte gör det. (Det kommer också en artikel om detta snart!)

Om du är osäker på vilka produkter som fungerar tillsammans eller vilka produkter som skulle hjälpa till att lösa ditt eget personliga hudproblem rekommenderar vi att du tittar förbi någon av Yeppos expertbutiker.

Vad är Essence, d.v.s. vårdvätska? Och vad är en ampull?

Serumet, behandlingsvätskan och ampullen syftar alla till att återfukta och vårda huden med olika aktiva ingredienser. Som en skillnad mot serumet är behandlingsvätskan vanligtvis lättare och har en mer flytande konsistens. Den har aktiva ingredienser som ett serum, men vanligtvis inte i samma höga koncentrationer.

Även om behandlingsvätskan har en vattenliknande sammansättning är den inte heller detsamma som ansiktsvatten, eftersom behandlingsvätskan har mer återfuktande och hudvårdande ingredienser.

Behandlingsvätskan är en vattenbaserad behandlingsprodukt som appliceras på huden efter ansiktsvatten. Behandlingsvätskan appliceras på ansiktet genom att klappa det, precis som serumet.

Ampullen däremot innehåller aktiva ingredienser i höga koncentrationer, som är avsedda att behandla ett specifikt hudproblem, som ojämn hudton eller linjer. Ampullerna innehåller ofta bara en aktiv ingrediens, såsom retinol eller C-vitamin, men i högre koncentrationer än till exempel i serum.

Fuktighetskräm

Fuktighetskräm är ett viktigt sista steg för att återfukta huden. Vissa hudtyper kan klara sig bra även efter serumet med enbart en mycket återfuktande solkräm, till exempel Sydkoreas bästsäljare Round Lab Birch Juice Moisturizing Sunscreen -  solskydd.

Kosteuttava Round Lab aurinkovoide korealaisessa ihonhoitorutiinissa

3. Solkräm – hur mycket solkräm ska jag ha på mig? Behöver du använda solskydd på vintern eller inomhus?

Solskyddsmedel kompletterar hudvårdsrutinen. Vad du än föredrar kemisk detta fysisk skydd, det viktigaste är att använda solskyddsmedel regelbundet och tillräckligt. 

För ansikte och hals är en tumregel att applicera solkräm med en slang i två fingrar klämd. Problemet med denna mätmetod är förstås att krämen kommer ut i olika mängder från olika tuber. Om du tvekar bör du enligt instruktionerna applicera 0,25-0,5 teskedar solskyddsmedel i ansiktet.

De officiella riktlinjerna från olika länder om nödvändigheten av solskydd på vintern varierar, men solens strålar har visat sig orsaka en stor del av tecknen på hudens åldrande, så det är absolut ingen skada att använda det på vintern.

Inuti behövs däremot inte solkräm, om du inte vistas direkt framför fönstret i solljuset större delen av dagen.

Varför måste hudvårdsprodukter läggas i en viss ordning?

Olika hudvårdsprodukter kan tillsättas efter smak, behov och intresse. Om du vill lägga flera fuktgivande produkter på en gång bör du komma ihåg några tumregler.

Hudvårdsprodukter tillsätts alltid med början på vattenbaserade produkter och oljebaserade produkter läggs till sist.

I praktiken innebär det att produkterna tillsätts från de mest rinnande till tjockare kompositioner (ansiktsvatten, serum, fuktighetskräm, olja och solskyddsmedel). Det beror på att produkterna absorberas i huden på olika sätt. Produkter med en vattenbaserad sammansättning absorberas djupare in i huden (som ett serum eller en ampull) och om en tjock ansiktskräm tillsattes före dem skulle dess starkare molekylära struktur förhindra att tunnare hudvårdsprodukter absorberas där de hör hemma.

De bästa produkterna för en koreansk hudvårdsrutin för olika hudtyper

Vi har nedan listat produkterna som våra kunder älskar, av vilka du enkelt kan skapa en enkel 3-stegs rutin för dig själv, bestående av dubbelrengöring, ansiktsvatten, serum, fuktighetskräm och solkräm. Produkterna har valts ut bland våra mest sålda produkter för att passa alla hudtyper.

För alla hudtyper

För aknebenägen hud

För torr hud

För åldrande hud

 Korealainen aurinkovoide ikääntyvälle iholle