Koreansk hudvård och 10-stegs hudvårdsrutin: Din guide till glödande hud

För många är det första man tänker på från en koreansk hudvårdsrutin den så kallade 10-stegsrutinen, där huden skäms bort med olika masker, ampuller, ögonserum, lymfmassage osv. I verkligheten behöver du inte göra alla dessa steg varje dag, du kan skräddarsy din hudvårdsrutin efter dina egna behov.

 

Stegen i en koreansk 10-stegs hudvårdsrutin

 1. Sminkborttagning med en oljebaserad rengöringsprodukt
 2. Hudrengöring med en vattenbaserad rengöringsprodukt
 3. Peeling
 4. Mask ( bredbar eller arkmask)
 5. Ansiktstvätt
 6. Serum, ampull och behandlingsvätska
 7. Ögonkräm
 8. Fuktighetskräm (och emulsion)
 9. Nattmaskeroch läppmasker
 10. Solskydd

 

Enkel koreansk hudvårdsrutin i 3 steg:

 1. Dubbelrengöring: Ta bort smink med en oljebaserad rengöring och rengör huden med en vattenbaserad rengöring.

 2. Återfuktning: Använd ansiktsvatten, serum och fuktighetskräm.

 3. Solskyddsmedel: Kom ihåg att skydda din hud med solkräm.

 

Skinfood Pear Mask

 

Varför dubbel rengöring är värt det

Noggrann tvåstegsrengöring av huden är en viktig del av en autentisk koreansk hudvårdsrutin. Oljebaserad rengöring tar effektivt bort smink, solkräm och smuts som samlats på huden under dagen. Efter detta rengörs huden med en vattenbaserad produkt.

 

Återfuktning av huden: alla hudtyper behöver fuktkräm

Alla hudtyper, inklusive fet och benägen för orenheter , behov och fördelar med användningen av fuktgivande produkter. Till exempel kan aknehud ofta vara känslig och torr på grund av upprepade infektioner, speciellt om olika aknebehandlingsprodukter används mycket. I det här fallet är det viktigt att ta hand om att återfukta huden så att hudens skyddande lager förblir i gott skick, eftersom skadad hud är ännu mer mottaglig för infektioner och bakterier.

Om du vill ha den enklaste hudvårdsrutinen som möjligt, välj en oljebaserad rengöringsprodukt som passar din hudtyp ansiktsvatten och fuktighetskräm och solskyddsmedel.

 

Ansiktslotion och dess användning

Det första steget för att återfukta huden är ansiktsvatten. Ansiktsvatten är inte på något sätt menat att torka bort sminkrester, men det ger ansiktet den första dosen av återfuktande och vårdande ingredienser och förbereder huden för följande behandlingssteg. Ansiktsvatten balanserar även hudens pH-balans efter tvätt, om det behövs.

Koreanska ansiktslotioner finns i en mängd olika formuleringar, från vattenhaltiga rinnande till tjockare emulsioner. Vi rekommenderar att du applicerar fuktgivande ansiktslotioner genom att klappa med händerna, exfolierande ansiktslotioner bör istället appliceras på ansiktet med en bomullsrondell i cirkulära rörelser.

Tonerkuddar, eller ansiktsvattenkuddar, populära i Korea, är mycket bekväma, de har ansiktsvatten redan mättat på dynan. Ansiktsvatten kan användas antingen som vanligt ansiktsvatten eller så kan de lämnas i ansiktet i några minuter som en minimask.

Om du är redo att investera lite i din hudvårdsrutin rekommenderar vi att du väljer ett ansiktsvatten, ett serum och en fuktkräm som passar din hudtyp. Med denna kombination kan du redan komma långt i jakten på en glödande hud.

 

Vad är 7-hudsmetoden?

Du kanske har hört talas om den koreanska metoden där ansiktsvatten läggs på huden mer än en gång. Även om metoden talar om sju, är det egentligen inte tänkt att lägga sju lager ansiktsvatten på huden.

Tanken är mer att om din hud känns väldigt torr kan du lägga till två eller tre lager ansiktsvatten, eller ännu mer om du vill.

 

Vad är skillnaden mellan ansiktslotion och essens

Essence, eller behandlingsvätska på finska, är nästa steg i hudvårdsrutinen efter ansiktsvatten. Den innehåller aktiva ingredienser som behandlar önskade hudproblem, såsom mörka fläckar, tillför ytterligare fukt eller förhindrar de första tecknen på åldrande.

Även om behandlingsvätskan har en vattenliknande sammansättning är den inte heller detsamma som ansiktsvatten, eftersom behandlingsvätskan har mer återfuktande och hudvårdande ingredienser än ansiktsvatten.

Som en skillnad mot serumet är behandlingsvätskan vanligtvis lättare och har en mer flytande konsistens. Koncentrationerna av aktiv ingrediens i behandlingsvätskan är inte heller lika höga som i serumet eller ampullen.

Behandlingsvätskan är en vattenbaserad vårdprodukt som appliceras på huden efter ansiktsvatten. Behandlingsvätskan appliceras på ansiktet genom att klappa, precis som serumet.

 

Skillnaden mellan serum och ampull

Medan huden fortfarande är fuktig från ansiktsvatten eller behandlingsvätska, applicera nästa behandlingsprodukt på huden.

Serum och ampuller innehåller aktiva ingredienser som absorberas djupt in i huden. Aktiva ingredienser, t.ex. vitamin C , retinol, hyaluronsyra och så vidare, väljs enligt behoven hos sin egen hud.

Ampullen innehåller aktiva ingredienser i höga koncentrationer, som är avsedda att behandla ett specifikt hudproblem, såsom ojämn hudton eller linjer. Ampull innehåller ofta bara en aktiv ingrediens, som centella, men i högre koncentrationer än i serum. Serum däremot kombinerar ofta många olika aktiva ingredienser, så att du får fördelarna med flera ingredienser samtidigt.

Om du vill behandla flera olika hudproblem eller om du letar efter fler fördelar med din hudvårdsrutin kan du skikta flera olika serum och ampuller. En bra tumregel är att skikta olika serum och ampuller inte mer än 3 åt gången.

De flesta av de aktiva ingredienserna kan användas samtidigt, men vid användning av starkare ingredienser som retinoider (retinol, retinal) och peelingsyror bör du använda omdöme i kombinationen. Detta främst för att du inte av misstag ska stressa din hud för mycket på en gång, med produkter som är för starka. Detta leder lätt till skador på hudens skyddsvägg. Om du är osäker på kombinationen av produkter eller ingredienser kan du alltid fråga om råd i vår butik eller från vår kosmetolog.

 

Numbuzin Collagen Pudding Serum

 

Ansiktskrämen tillsätts efter serumet

Fuktighetskräm är ett viktigt sista steg för att återfukta huden. Välj en produkt som passar din hudtyp, till exempel en ansiktskräm för åldrande hud innehåller hudens elasticitet och elasticitet och ingredienser som bleknar linjer. Den bästa fuktkrämen för fet hud är lätt, ofta gelliknande och blockerar inte hudens porer. De mest upptagna och de som vill ha en så enkel hudvårdsrutin som möjligt kan testa en ansiktskräm med ett färdigt solskydd. Vi rekommenderar dock i första hand en separat ansikts- och solkräm för att få bästa resultat och skydd.

Vad är koreansk emulsion och hur man använder den?

Emulsion är definitivt en av de mest förvirrande koreanska hudvårdsprodukterna som finns, eftersom den inte direkt kan kategoriseras i ett specifikt syfte. I huvudsak och förenklat är en emulsion (för det mesta) en mycket lätt fuktkräm. Dess sammansättning är mer rinnig och lättare än en kräm, tjockare än ett serum och absorberas snabbt i huden. I detta fall tillsätts emulsionen i hudvårdsrutinen efter serumet, före fuktkrämen eller solkrämen. 

Emellertid kan emulsion också betyda en produkt som förbereder och mjukgör huden som en behandlingsvätska. I så fall är produkten sedan avsedd att användas efter ansiktsvatten och eventuell behandlingsvätska, före ampullen och serumet. Den avsedda användningen av produkten kan hittas inte bara baserat på sammansättningen, utan också enklast direkt från instruktionerna och beskrivningen. 

För vissa kan det räcka med enbart en emulsion som det sista återfuktande steget i hudvården, men emulsioner är som bäst när de används som tillägg till en fuktkräm i en hudvårdsrutin. Emulsion är inte på något sätt de viktigaste stegen i hudvård, utan snarare ett speciellt tillskott som kan användas för att få ut ytterligare fördelar av din hudvårdsrutin. Så du kan även byta ut ansiktskräm mot en emulsion, om dess fuktgivande egenskaper är tillräckliga för din huds behov.

 

Solskyddsmedel är det sista steget i din hudvårdsrutin

Solskyddsmedel kompletterar hudvårdsrutinen. Oavsett om du föredrar kemiska eller fysiskt skydd, det viktigaste är att använda solskyddsmedel regelbundet och tillräckligt.

För ansikte och hals är en tumregel att applicera solkräm med en slang i två fingrar klämd. Problemet med denna mätmetod är förstås att krämen kommer ut i olika mängder från olika tuber. Om du tvekar bör du enligt instruktionerna applicera 0,25-0,5 teskedar solskyddsmedel i ansiktet.

De officiella riktlinjerna från olika länder om nödvändigheten av solskydd på vintern varierar, men solens strålar har visat sig orsaka en stor del av tecknen på hudens åldrande, så det är absolut ingen skada att använda det på vintern.

Inuti behövs däremot ingen solkräm, om du inte står framför ett fönster i direkt solljus större delen av dagen. Tonad tone up cream med SPF-skydd och täcker ett ljus Like a BB kräm, snabbar upp hektiska morgnar enormt.

 

Ansiktspeeling

Alla hudtyper drar nytta av exfoliering, inklusive torr och känslig hud. Peeling tar bort döda hudceller från hudens yta och förhindrar därmed igentäppta porer som bland annat orsakar pormaskar. Dessutom kan hudvårdsprodukter fungera mer effektivt när du kommer ihåg att exfoliera din hud regelbundet.

När vi är yngre kan vår hud effektivt ta bort döda hudceller, men när vi åldras börjar vår hud behöva hjälp.

Du bör också komma ihåg måttlighet när du exfolierar. Överdriven exfoliering kan orsaka bland annat hudinfektioner och förvärra akne. Läs mer om peeling.

 

Använda en ansiktsmask

Från maskerna kan du välja efter din egen smak antingen tvättbara eller engångs tygmask. En mask är ett effektivt tillägg till din hudvårdsrutin, även om det inte är nödvändigt. Men om du drömmer om koreansk glashud, kommer masken att tillföra en bra boost till din hudvårdsrutin.

Du kan använda maskerna varje dag om du vill! Du kommer att få den bästa fördelen genom att lägga till en mask eller flera till din hudvårdsrutin varje vecka.

 

Anua Peach Sheet Mask

 

I vilken ordning är hudvårdsprodukterna placerade:

Hudvårdsprodukter tillsätts alltid med början på vattenbaserade produkter och oljebaserade produkter läggs till sist. Detta säkerställer att alla produkter absorberas i huden.

Så produkterna läggs till från de mest rinnande till tjockare kompositioner: ansiktsvatten, serum, fuktighetskräm, olja och solskyddsmedel.

Produkter med en vattenbaserad sammansättning absorberas djupare in i huden (som ett serum eller en ampull) och om en tjock ansiktskräm tillsattes före dem skulle dess starkare molekylära struktur förhindra att tunnare hudvårdsprodukter absorberas där de hör hemma.

 

De bästa produkterna för en koreansk hudvårdsrutin för olika hudtyper:

Här är våra rekommendationer för olika hudtyper. Kom dock ihåg att ingen produkt garanterat passar alla, även om hudtypen är densamma. Om du vill ha tips och individuella råd angående din hudvård, kom till vår expert Yeppo & Soonsoo butik eller fråga om råd från vår kosmetolog.

För alla hudtyper:

För hud som är utsatt för orenheter och fet hud:

För torr hud:

För åldrande hud:

Läs mer av våra artiklar