Allt om peeling

Exfoliering är bra för alla hudtyper, inklusive torr hud. Peeling tar bort döda hudceller från hudens yta och förhindrar därmed igentäppta porer som bland annat orsakar pormaskar.

 

Fördelarna med att exfoliera din hud

  • Tar bort döda hudceller, smuts och talg som samlats på huden
  • Rengör hudens porer
  • Ljusare hud
  • Förbättrar hudens struktur och jämnar ut tonen
  • Hjälper de aktiva ingredienserna att absorberas bättre i huden

När du exfolierar din hud måste du dock komma ihåg att följa en rutin som passar din hud, både i valet av produkt och i hur ofta du använder den, så att hudens skyddande lager inte skadas. Överdriven exfoliering kan orsaka bland annat hudinfektioner och förvärra akne.

Vår hud fäller döda hudceller från sin yta i cykler på cirka 28 dagar. Detta påverkas dock av yttre förhållanden, såsom torr, kall luft, värme och luftkonditionering samt stress. Regelbunden lätt peeling är därför mycket viktig för hudens välbefinnande, särskilt på vintern, och peeling ökar även cellförnyelsen. När vi är unga kan vår hud effektivt ta hand om döda hudceller själv, utan extern hjälp. Men när vi åldras saktar hudens förmåga att klara bort avlägsnande av döda hudceller ner och behöver hjälp av exfolierande produkter. Av den anledningen behöver till exempel inte barn och unga peeling. 

[Cosrx] Refresh AHA BHA Vitamin C Daily Toner

 

Exfolierande produkter och deras skillnader

Peeling kan utföras antingen mekaniskt eller kemiskt.

Mekanisk peeling använder ett verktyg, såsom en borste eller svamp, eller en skrubb för att fysiskt ta bort döda hudceller. Kemisk exfoliering använder kemikalier, såsom alfa- och beta-hydroxisyror, för att försiktigt lösa upp döda hudceller.

Kemiska peelingprodukter är framför allt skonsammare mot huden när de används på rätt sätt. Som namnet antyder tar kemisk peeling bort döda hudceller kemiskt, till exempel med hjälp av AHA- eller BHA-syror.

Fysisk eller mekanisk exfoliering utförs antingen med en borste, en svamp eller en exfolierande produkt med fysiska delar (granulär sammansättning) som exfolierar huden mekaniskt. I princip rekommenderar vi inte borstar avsedda för hudexfoliering, åtminstone för ansiktet, eftersom deras borsthuvuden vanligtvis inte förnyas tillräckligt ofta, och bakterierna som samlats på borsten överförs tillbaka till huden varje gång de används.

[Skinfood] Strawberry Sugar Food Mask

 

Hur ofta ska huden exfolieras

Frekvensen av hudpeeling beror helt på hudens individuella behov och tolerans.

Torr hud

  • Torr hud bör också exfolieras, men måttligt och med en tillräckligt skonsam produkt. 1 gång i veckan kan vara tillräcklig frekvens av peeling för torr hud.
  • För torr hud är lätt kemisk peeling förmodligen den bästa, eftersom mekanisk peeling kan irritera huden.
  • Vi rekommenderar: [Isntree] Chestnut AHA 8% Clear Essence

Kombinerad hud

  • Kombinerad hud är vanligtvis mer benägen att antingen bli torr eller fet, så välj en peelingprodukt baserad på din huvudsakliga hudtillstånd.
  • Frekvensen av exfoliering beror på din hud, men vi rekommenderar att du börjar med 1-2 exfoliering gånger i veckan.
  • Vi rekommenderar: [Cosrx] Refresh AHA BHA Vitamin C Daily Toner

Oljig hud

  • Exfoliering är mycket viktigt för fet hud, så att riklig talgproduktion inte täpper till hudens porer.
  • Starkare kemisk peeling är lämplig för fet hud, mekanisk peeling kan också vara ett bra alternativ för vissa.
  • Undvik dock för starka exfolieringsprodukter om din hudton är mörk eller om du märker att leverfläckar dyker upp på huden efter finnar. Detta kan tyda på att skrubben du använder är för stark för din hud. Exfoliering som är för stark kan orsaka leverfläckar på mörkare hudtoner.
  • För vissa personer med fet hy kan daglig exfoliering med AHA eller BHA-syror vara rätt mängd, bara genom att testa hittar du den mest lämpliga metoden och mängden för din hud. I allmänhet bör fet hud exfolieras 2-3 gånger i veckan.
  • Vi rekommenderar: [Numbuzin] No.4 Pore Zero Peeled Egg Toner Pad

Aknebenägen hud

  • Liksom fet hud behöver aknebenägen hud också speciell exfoliering. Välj dock en skonsam kemisk peeling så att huden inte blir irriterad längre och orsakar fler finnar istället för att förhindra dem.
  • Exfoliering för aknebenägen hud är väldigt individuellt, generellt kan man säga att 1-3 gånger i veckan är en bra mängd, men genom att testa kan du hitta den optimala frekvensen för dig själv.
  • Vi rekommenderar:  [Torriden] Balanceful Cica Toner Pad

Känslig hud

  • För känslig hud bör du i första hand välja en lätt kemisk peeling. Användningsfrekvensen beror helt på hudens reaktivitet och tolerans mot exfoliering.
  • Vi rekommenderar: [Pyunkang Yul] Peeling Gel

 

[Isntree] Chestnut AHA 8% Clear Essence

 

Att välja en lämplig exfolierande produkt

 AHA-syror är bäst lämpade för torr och åldrande hud. AHA-syror jämnar ut hudens struktur och hjälper till med linjer och rynkor. AHA verkar på hudens yta.

BHA-syror är på andra sidan utmärkta för behandling av blockerade och förstorade hudporer, pormaskar och finnar. BHA är också ett bra val för känslig hud på grund av dess lugnande egenskaper. BHA verkar på hudens yta och djupare i hudens porer.

LHA-syror (Lipo Hydroxy Acid) är mindre kända derivat av salicylsyra, vars fördel är dess mycket skonsamma exfolierande egenskaper. LHA är ett mycket effektivt hjälpmedel mot akne, men samtidigt skonsamt mot huden.

 

 

Hudvård efter peeling

Kom alltid ihåg att återfukta huden väl efter exfoliering. Det är också bra att tänka på vad kombinera aktiva ingredienser med exfoliering i samma hudvårdsrutin (samtidigt), speciellt om huden är känslig.

Lägg till efter peeling till exempel fuktgivande ansiktsvatten och ampull före fuktkräm.

 

Produktrekommendationerna som presenteras i artikeln har utarbetats på en generell nivå utifrån produkternas egenskaper. Det är dock bra att komma ihåg att alla har sin egen hud och alla ingredienser är inte lämpliga för alla.

Läs mer av våra artiklar