Guide: Koreanska solskyddsmedel

Koreanska solskyddsmedel är kända för sina avancerade formuleringar, innovativa lösningar (spf-plåster och solskyddsmedel som goda exempel) och sin höga skyddsfaktor. Allt detta är ett resultat av det faktum att koreansk hudvård bygger på uthållighet och förebyggande.

Solens UV-strålning är den största faktorn för att orsaka tecken på hudens åldrande, och utöver det skulle dess effekt lätt kunna minimeras genom att använda solskyddsmedel. I Sydkorea börjar användningen av solskyddsmedel redan i barndomen, och det är en lika rutinmässig del av dagen som att borsta tänderna.

 

PA vs SPF-märkning

De flesta av er är redan bekanta med vad etiketten SPF betyder i solskyddsmedel. Det är en av de viktigaste uppgifterna, eftersom SPF talar om hur väl produkten skyddar mot solens UVB-strålning. Problemet är att huden även ska skyddas från UVA-strålning och SPF-märkningen säger inget om denna skyddsfaktor.

I koreanska solkrämer hittar du även etiketten PA, som är en förkortning av begreppet "Protection Grade of UVA". Det är en våg som mäter skyddsnivån hos ett solskydd mot UVA-strålar. UVA-strålar är längre än UVB och orsakar mindre brännande, men de har en betydande effekt på hudens åldrande som bland annat orsakas av UV-strålning.

Du får alltså det bästa skyddet när du väljer en produkt med både hög SPF och PA-koefficient. Ju högre PA-värde, desto bättre skydd mot UVA-strålar är solskyddet:

PA+: svagt UVA-skydd
PA++: måttligt UVA-skydd
PA+++: bra UVA-skydd
PA++++: utmärkt UVA-skydd

Vi rekommenderar att du alltid väljer en solkräm med minst SPF 30, koreanska produkter har vanligtvis SPF 50, så din hud skyddas definitivt så bra som möjligt.

Cosnori Panthenol Barrier Sun Cream tekstuuri

Vad är ett bra solskydd

En bra solkräm är en som kommer att användas. Det vill säga att den är prisvärd och trevlig att använda. Om du känner att solskyddet lämnar till exempel en obehaglig känsla på huden bör du prova en annan typ av solskyddsfilter eller välja en produkt så lätt som möjligt i sin sammansättning. En av våra favoriter är [SKIN1004] Centella Hyalu-Cica Water-Fit Sun Serum , som, som namnet antyder, absorberar in i huden som ett serum och inte lämnar en tung eller klibbig känsla.

Kemiska eller organiska solkrämer är vanligtvis väldigt lätta och behagliga att använda, och de lämnar inte ett vitt lager på huden. Det kemiska solskyddsfiltret absorberar solens skadliga UV-strålar och förhindrar att de skadar huden. Enkelt uttryckt är kemiska solskyddsmolekyler som små fabriker som tar in UV-strålning och omvandlar den till en form (främst värme) som inte orsakar hudcancer eller åldrar huden (lika mycket).

Fysiskt, det vill säga oorganiskt solskyddsmedel sprider UV-strålning bort från huden i viss utsträckning (ca 5-10%), förutom att kompositionen absorberar skadliga UV-strålar, precis som kemiska solskyddsmedel. Men till skillnad från kemiska solkrämer absorberas inte fysiska solkrämer av huden, varför de ofta är rikare på konsistensen.

Den ihärdiga missuppfattningen att fysiska solskyddsmedel bara fungerar genom att reflektera UV-strålning har sina rötter i en falsk slutsats från 70-talet, som dock har motbevisats flera gånger sedan dess. De vanligaste mineralerna i fysiska solskyddsmedel inkluderar zink och titanoxid, som fungerar i stort sett på samma sätt som organiska (dvs. kemiska) solskyddsmedel; elektronerna de innehåller absorberar UV-strålning och omvandlar den till en form som är ofarlig för huden. Läs mer om solskyddsmyter i vår artikel .

Hybridsolkrämer innehåller både fysiska och kemiska solskyddsfilter, vilket är en mycket typisk lösning för koreanska solkrämer. På så sätt kan de bästa aspekterna av båda typerna utnyttjas; det vackra slutresultatet som tillhandahålls av det fysiska skyddet, som lätt täcker hudens porer, och den lätta och fräscha sammansättningen som kemikalien ger.

 

SKIN1004 Centella Hyalu-Cica Water-Fit Sun Serum malli

Nanofilter

Vissa fysiska solskyddsmedel är märkta som icke-nanofilter eller nanofilter. Solskyddsmedel använder mineralpartiklar i nanostorlek för att minska det vita stänk som lämnas av krämen (vitt stänk) på huden. Men ju mindre partikeln är gjord desto lättare absorberas den också av huden. Icke-nanofilter innebär att inga nanostora partiklar har använts i produkten, så mineralerna kan i princip inte tas upp i huden.

Detta beror på de möjliga negativa effekterna av nanopartiklar av zinkoxid och titandioxid, som de kan orsaka i kroppen, särskilt i kombination med UV-strålning. Men hittills i studierna har dessa nanopartiklar inte kunnat penetrera huden särskilt djupt, bara i det översta döda hudlagret i huden.

Det är dock teoretiskt möjligt att de skulle kunna absorberas djupare genom trasig hud, men det finns ingen mer detaljerad forskningsinformation om detta ännu och för närvarande anses dessa vara säkra för människor att använda. De som känner sig mer bekväma med att använda produkter med större partikelstorlek och lägre chans att absorberas i huden bör välja ett icke-nanofilter i fysiska solskyddsmedel.

 

Måste solkrämen tvättas bort med en oljebaserad rengöringsprodukt?

En stor del av den koreanska hudvårdsrutinen inkluderar dubbel rengöring av ansiktet på kvällarna. Först rengörs smink, solkräm, smuts och talg från ansiktet med en oljebaserad rengöringsprodukt och sedan tvättas ansiktet med en vattenbaserad rengöringsprodukt .

Även om dubbelrengöring definitivt rekommenderas, eftersom skonsam men grundlig rengöring är första steget till en frisk hud, är det inte absolut nödvändigt att använda en oljebaserad produkt för att ta bort sololja. Detta beror dock på solskyddets sammansättning, till exempel kräver särskilt vattenbeständiga krämer ofta mer effektiv rengöring.

 

De bästa solskydden

Yeppo-kunders långvariga solskyddsfavoriter är definitivt:

Speciellt för torr hud: [Beauty of Joseon] Relief Sun: Ris + Probiotika
För alla hudtyper , fungerar även istället för fuktighetskräm för fetare hud: [Round Lab] Birch Juice Moisturizing Sunscreen
För alla hudtyper , särskilt känslig och acnebenägen hud: [SKIN1004] Centella Hyalu-Cica Water-Fit Sun Serum
För alla hudtyper: [Isntree] Hyaluronic Acid Watery Sun Gel

Självklart kan du hitta det bästa solskyddet för din hud genom att testa det!

Frudia Green Grape Sebum Control Cooling Sun Gel tekstuuri

Källa för vetenskapliga specifikationer: Lab Muffin Beauty Science

Läs mer av våra artiklar