Koreansk och japansk hudvård, hur är de olika?

Du kanske föreställer dig att asiatiska hudvårdsrutiner och kosmetik skulle vara väldigt lika, men i verkligheten skiljer de sig mycket från varandra. Allt beror på vad som värderas i vilken kultur och därmed vad kosmetik och hudvård syftar till att uppnå.

Du måste ha hört talas om den koreanska glashuden (glass skin) och dess strävan, men har du hört talas om J Beauty, eller japansk hudvård av mochi hud? Den japanska rutinen fokuserar på produkter som är skonsamma och effektivt ger huden näring, som syftar till att uppnå detta så kallade mochi-skinn, vilket specifikt betyder den mycket mjuka och elastiska delikatessen gjord av ris, som blev en succéprodukt i Finland även 2023 . Den riktade mochihuden är nästan babyliknande, mycket mjuk, återfuktad och rynkfri.

Du kan även hitta J-beauty kosmetik i Yeppos sortiment, ta en titt härifrån!

Japansk hudvårdsrutin

Kanske lite överraskande är den japanska hudvårdsrutinen relativt enkel och kort. I sin enkelhet är den japanska morgonhudvårdsrutinen följande:

  1. Vattenbaserad rengöringsprodukt
  2. Behandlingsvätska (som för övrigt är känt i både Korea och Japan som lotion, vilket skiljer sig från den västerländska termen lotion, som främst syftar på en emulsionskräm)
  3. Serum
  4. Fuktighetskräm
  5. Solskydd

I kvällsrutinen läggs även städsteget till oljebaserad rengöringsprodukt som i den koreanska rutinen, för att effektivt rengöra huden från allt smink, solskyddsmedel och smuts och talg som samlats under dagen. Dessutom, efter behandlingsvätskan, om nödvändigt, använd en lämplig för huden en mask.

Japansk hudvård lägger stor vikt vid att välja produkter efter hudtyp och tillstånd och årstid. 

BCL Momopuri Moist Barrier Cream

Hudvård efter säsong

Inom japansk hudvård är våren en tid av förändring, och med den blir huden lätt känslig på grund av temperaturförändringar och luftföroreningar. Av denna anledning bör huden rengöras noggrant så fort du kommer hem och ta hand om återfuktning för att behålla den normala funktionen av hudens skyddande lager. På sommaren är japanerna särskilt försiktiga Solskydd beteende, precis som koreanerna. Överdriven exponering för solen kan orsaka torr hud, mörka fläckar och linjer, så användning av solskyddsmedel är ett måste. Svettning och luftkonditionering kan också orsaka hudproblem, så det är viktigt att ta hand om hudens återfuktning även på sommaren.

Efter sommaren kan hudlagren ha tjocknat på grund av effekten av UV-strålning, vilket leder till en ökning av mängden melanin och därmed leverfläckar. För att reparera skador föredrar japanerna ljus exfolierande rengöringsprodukter och behandlingsvätskor. Luften blir torrare på hösten när vintern närmar sig, så det är dags att oroa sig igen fuktgivande produkter av användning. På vintern går japanerna över till skonsamma rengöringsprodukter så att hudens naturliga fukt- och oljebalans inte påverkas. Fuktmasker rekommenderas också att användas utöver resten av hudvårdsrutinen ännu mer.

Läs mer av våra artiklar