Behandling av olika hudtyper och problem med koreansk kosmetik

I den här artikeln strävar vi efter att ge enkla och lättförståeliga instruktioner för behandling av varje hudtyp. Även om du har samma hudtyp som någon annan betyder det inte att huden är likadana. Detta påverkas hudåkomma och annorlunda hudproblem. Vi har alla en hudtyp, men var och en av oss kan lida av olika hudtillståndsrelaterade utmaningar samtidigt. Medan hudtyp bestäms av gener, härrör hudproblem från livsstil, miljö och interna faktorer som ständigt förändras. Ett bra exempel på detta är effekten av en kvinnas hormonella förändringar under månaden; ibland kan du drabbas av finnar, ibland torr hud. Hudproblem är i huvudsak övergående och kan behandlas med rätt hudvårdsprodukter, och givetvis med mediciner och behandlingar vid behov.

När du bygger upp en hudvårdsrutin bör du ta hänsyn till både din egen hudtyp och problem relaterade till hudtillstånd. Men vad är det som förenar varje hudtyp och problem? Solskydd. Den bör användas av alla oavsett hudtyp och tillstånd.

Hur vet jag vilken hudtyp jag har?

Låt oss börja med den viktigaste grundfrågan, det vill säga hur du bestämmer din egen hudtyp. Din hudtyp bestäms av hur torr eller fet och reaktiv din hud är. Det finns sex olika hudtyper: torr, fet, kombinerad, normal, känslig och aknebenägen. Nedan har vi listat kort och koncist hur du känner igen din egen hudtyp.

Normal hud

Så kallad normal eller balanserad hud producerar för mycket och inte för lite olja, men är, som namnet antyder, väldigt balanserad.

 • Inga förstorade eller blockerade porer
 • Ingen rodnad
 • Huden stramar inte och är inte för fet

Torr hud

Till skillnad från fet hud producerar torr hud inte tillräckligt med olja. Främst lider man inte så mycket av torr hud när man är ung, utan bara med åldern. Många gör misstaget att tro att deras hudtyp är torr, även om det i verkligheten bara är hud som lider av brist på fukt, d.v.s. fuktfattig hud, i vilket fall huden specifikt lider av brist på fukt, och problemet är inte bristen på oljeproduktion.

 • huden är matt
 • inga förstorade porer
 • huden känns stram och sträv
 • huden rodnar och spricker lätt

Oljig hud

De flesta av oss har något fet hy, men den hudtyp som definierar sig som fet är helt fet – på grund av överaktiva talgkörtlar.

 • huden glänser (även på morgonen och direkt efter tvätt)
 • tydligt synliga hudporer
 • benägna att få pormaskar och finnar
 • sminket verkar lätt lösas upp från ansiktet under dagen

Kombinerad hud

Kombinerad hud är den vanligaste hudtypen. Det är en mellanform av torr och fet hud, där oljigheten främst finns i T-zonen och torra fläckar i ansiktets kanter. I allmänhet lutar hudtypen lite åt det ena eller andra hållet; det är antingen fet kombinationshud eller torr kombinationshud.

 • huden har både feta och torra fläckar
 • förstorade hudporer i T-zonen (haka-näsa-panna)
 • du lider av både orenheter och torr hud samtidigt

Känslig hud

Känslig hud är ofta svår att identifiera, eftersom känslighet också kan vara ett problem relaterat till hudens tillstånd (inte genetiskt). För att avgöra om din hudtyp är känslig, tänk på hur länge du har lidit av känslig hud. Om din hudtyp faktiskt är känslig, och du inte bara lider av känslighet som ett hudproblem, är chansen stor att du har hanterat känslig hud under hela ditt liv.

 • huden reagerar känsligt på till exempel nya produkter eller till synes på ingenting (t.ex. luftföroreningar)
 • eventuellt allergier som astma eller eksem

Aknebenägen hud

Aknehud kan också vara svår att känna igen då finnar och orenheter också ingår i många hudproblem. När du identifierar aknehud, såsom känslig hud, bör du tänka på hur länge du har lidit av finnar och hudinflammationer. Om du har haft problem sedan en ung ålder och akne förekommer i din familj, är det mycket troligt att din hudtyp är aknebenägen, och du måste alltid ta hand om finnar och orenheter till viss del.

 • Benägen för finnar och fläckar 
 • Inflammerad hud

Kan hudtypen ändras?

Jo det kan du. Även om hudtyp är något du föds med, betyder det inte att den förblir densamma för resten av ditt liv. Vissa läkemedel och behandlingar kan påverka hudtypen mycket, till exempel kan läkemedelskurserna som används för att behandla akne ändra hudtypen till torr genom att påverka hudens talgproduktion. Ålder påverkar också hudtyp, och majoriteten av kvinnor, särskilt kvinnor, får torrare hud med åldern.

Problem relaterade till hudtillstånd

När man skapar en hudvårdsrutin bör man ta hänsyn till både hudtyp och problem relaterade till hudtillstånd. De vanligaste hudproblemen som inte är relaterade till hudtyp är:

 • Dåligt med fukt - huden har inte tillräckligt med fukt. Huden kan vara fet på ytan och torr under, och du kan drabbas av hudflossning. Tilltäppta porer är också vanligt, eftersom huden försöker balansera bristen på fukt genom att producera mer talg.
 • Sensibiliserad - huden är inflammerad och skadad av olika anledningar, såsom konstgjorda parfymer, torkprodukter som innehåller alkohol, felanvända hudvårdsprodukter, stress, luftföroreningar eller väderförhållanden.
 • Åldrande – självklart åldras alla naturligt, men enligt forskning orsakas 50 % av de synliga tecknen på åldrande av yttre faktorer, inte våra gener.
 • Pigmentering/ojämn hudton – för det mesta är orsaken till ojämn hudton UV-strålning, men orsakerna kan också vara stress, hormonella förändringar och skador på huden, som akneärr.
 • Tilltäppta porer - ett vanligt problem, speciellt för fet hud, som kan vara resultatet av t.ex. från inkonsekvent eller otillräcklig hudrengöring, luftföroreningar, fukt, sport och kost.
 • Finnar - speciellt hormonella fluktuationer spelar stor roll för uppkomsten av finnar. Hit hör även stresshormoner som ökar talgproduktionen och inflammation i huden. Fet och sockerhaltig kost är också huvudfaktorer i aknebildning.

Därefter presenterar vi en hudvårdsrutin som passar varje hudtyp. Rutinen bör dock även berikas med produkter som lämpar sig för hudproblem, eftersom få av oss har till exempel bara torr hy, utan några andra hudrelaterade utmaningar. Samma produkter fungerar även för att behandla hudproblem, så du bör bygga upp en hudvårdsrutin främst utifrån din egen hudtyp och berika den med specifika produkter, till exempel serum, ampuller och masker, som specifikt behandlar ett specifikt hudproblem.

Slutligen presenterar vi också behandlingen av de hudproblem som inte kan lösas med produkter som är lämpliga för hudtyper (brist på fukt, åldrande hud och ojämn hudton).

Behandling med torr hud

Som nämnts tidigare saknar torr hud faktiskt inte fukt, men huden producerar inte tillräckligt med olja (talg). Torrhet i huden försvagar dock hudens eget skyddande lager, så att vattenfukt lättare avdunstar från det och utsätter huden för känslighet och olika skador.

Koreansk kosmetik för torr hud är särskilt lätt att hitta, då koreaner lägger stor vikt vid hudens fuktbalans i sin hudvårdsrutin.

Ingredienser för torr hud

Många ingredienser ger lindring till torr hud, men här är några av de vanligaste:

 • Antioxidanter hjälpa huden att skydda sig mot fria radikaler och miljöns skadliga effekter och lindra hudinflammation
 • Hyaluronsyra, ceramider och andra ingredienser som skyddar hudens skyddsfaktor, upprätthåller fuktbalansen och hjälper till att binda fukt till huden.

Personer som lider av torr hud bör undvika alkohol och överdriven parfym i hudvårdsprodukter.

Rengöring: föredrar milda och krämiga rengöringsprodukter. Vi rekommenderar dubbel rengöring på kvällen som första steg Coxir Ultra Hyaluronic Cleansing Oil oljerengöring, och som ett andra steg Round Lab Birch Juice Moisturizing Gel Cleanser rengöringsgel eller SKIN1004 Madagascar Centella Ampoule Foam rengöringsskum. Också rengöringsbalsam är utmärkta för riktigt torr hud som rengöringsprodukt.

Peeling: torr hud bör också exfolieras (dock inte för ofta, 1-2 gånger i veckan räcker), så länge du väljer en särskilt skonsam produkt för det. Testa Pyunkang Yul Peeling Gel, som gör huden renare och ljusare, utan att huden känns för torr efter användning.  

Ansiktsvatten: se till att ansiktstvätten inte innehåller alkohol, eftersom den löser upp hudens naturliga oljor och kan därmed torka ut huden ännu mer. Istället ska själva ansiktsvattnet tillföra mycket fukt till huden, som t.ex Round Lab Birch Juice Moisturizing Toner.

Serum: Tillför mer återfuktning med ett serum som passar huden och, om du så önskar, även med en behandlingsvätska. Prova till exempel en av våra långvariga favoriter, Round Lab Birch Juice Moisturizing Serum eller lugnande som innehåller propolis Cosrx Full Fit Propolis Light Ampoule - ampull.

Fuktighetskräm: välj en särskilt återfuktande ansiktskräm för att fullborda din hudvårdsrutin och binda fukten från andra produkter till huden. Prova det i din morgonrutin, till exempel Isntree Hyaluronic Acid Moist Cream kräm som hindrar fukt från att avdunsta och håller huden återfuktad under lång tid. På kvällen kan du använda en ännu mer fet och återfuktande kräm, testa det Purito Oat-in Intense Cream som faktiskt lugnar torr och fjällande hud.

Mask: vi rekommenderar att du lägger till en fuktgivande ansiktsmask till din veckovisa hudvårdsrutin, antingen som applicering eller som en sheet mask. Prova till exempel Mary&May Hyaluronic Panthenol Hydra Mask Pack detta Abib Mild Acidic pH Sheet Mask Aqua Fit.

SKIN1004

Fet hudvård

Fet hud orsakas av ett hormon som kallas androgen, vilket ibland orsakar en överproduktion av talg i huden, vilket sedan leder till att hudens porer expanderar, eftersom de inte klarar av att bearbeta för mycket talgproduktion. På grund av överdriven talgproduktion tillsammans med förtjockning av huden inuti porerna orsakad av döda hudceller, kan talg inte lämna porerna effektivt. Detta leder återigen till skapandet av pormaskar och whiteheads. Goda nyheter för dem med fet hud; talg som produceras av huden skyddar också huden och hjälper till att förhindra uppkomsten av rynkor.

Det kan tyckas vara en bra idé att föredra produkter som torkar ut huden. Det rekommenderas dock inte på lång sikt, eftersom de torkade produkterna faktiskt stimulerar talgproduktionen ännu mer. Även produkter som får huden att pirra; som alkohol, aromatiska oljor, mentol eller eukalyptus, är inte heller vänner med fet hud. En bra tumregel är att formler som är fasta (som en tvål) eller särskilt krämiga, mjukgörande och lugnande kan täppa till porerna och få fet hud att se ännu fetare ut. Föredrar istället lätta kompositioner som geler och serum. Villkoren finns i produkterna oljefri och icke-komedogen är bra för fet hud, eftersom de inte blockerar hudens porer.

Ingredienser för fet hud

 • Salicylsyra (BHA) hjälper till att förhindra tilltäppta porer, kontrollera talgproduktionen och minska hudinflammation.
 • Alfa-hydroxisyra (AHA) hjälper till att exfoliera huden och förbättrar hudcellsförnyelsen, vilket i sin tur öppnar blockerade hudporer, minskar fethet och blekar linjer.
 • Niacinamid hjälper till att balansera hudens oljeproduktion, förbättrar funktionen av hudens skyddande lager, blekar hudens porer och jämnar ut hudtonen.
 • Tea tree olja har en antibakteriell och antiinflammatorisk sammansättning, som kan hjälpa särskilt aknebenägen hud.
 • Zink är ett effektivt mineral för att kontrollera hudens oljeproduktion och dämpa inflammation. Zink har också antibakteriella egenskaper.
 • Aloe vera är en antiinflammatorisk naturlig ingrediens som hjälper till att lugna irriterad hud. Det hjälper också till att kontrollera talgproduktionen och balanserar huden.
 • Lera är en effektiv ingrediens för att binda överflödigt talg och orenheter från huden.

Renande: Använd mild, vattenbaserat rengöringsmedel två gånger om dagen och alltid efter sport. Gynna där det är möjligt doftfria kompositioner och undvik hudirriterande ingredienser och mekanisk stress, såsom överdriven skrubbning eller granulära exfolieringsprodukter. På kvällarna rekommenderar vi dubbelrengöring, men välj den rengöringsprodukt som är avsedd för sminkborttagning noggrant. Som första steg i dubbelrengöring rekommenderar vi en kultprodukt Anua Heartleaf Pore Control Cleansing Oil. Vattenbaserade rengöringsprodukter är däremot utmärkta för exempelvis fet hy Mediheal Tea Tree Biome Blemish Cica Gel Cleanser detta Mizon Good Bye Blemish Low pH Cleanser

Peeling: För oljig hud är exfoliering en mycket viktig del av hudvårdsrutinen, men kom ihåg måttlighet, eftersom för mycket peeling skadar även fet hud och slutresultatet kan bli raka motsatsen till vad som var tänkt och göra att huden blir ännu fetare. Peeling tar bort döda hudceller, minskar tilltäppta porer och jämnar ut huden. Fet hud gynnas särskilt av salicylsyra (BHA). Lägg till en mild exfoliant till din hudvårdsrutin ett par kvällar i veckan Purito AHA BHA Refreshing Solution behandlingsvätska eller prova en smart Cosrx One Step Original Clear Pad exfolieringskuddar.

Ansiktsvatten: Föredrar alkoholfria ansiktstvättar och antioxidanter och hudregenererande ingredienser. Dessa främjar hudförnyelse, bleknar förstorade hudporer och förhindrar att porerna täpps igen. Testa Beauty Of Joseon Green Plum Refreshing Toner eller Klairs Supple Preparation Unscented Toner.

Serum: Välj en ampull eller serum som effektivt balanserar talgproduktionen, som t.ex Purito Clear Code Superfruit Serum detta Skin1004 Tea-Trica Relief Ampoule.

Fuktighetskräm: Fet hud behöver också återfukta, så även om det är frestande att skippa krämen, gör det inte och välj en lätt formula speciellt anpassad för fet hud, som t.ex. Beauty Of Joseon Red Bean Water Gel detta Skin1004 Poremizing Light Gel Cream gel krämer har. Du kan också slå två flugor i en smäll och ersätta din dagkräm mot ett väl återfuktande solskydd som t.ex. Round Lab Björk Juice Moisturizing Sunscreen.

Solskydd: Den lätta serumliknande sammansättningen fungerar bäst för fet hud; testa en överdriven talgsekretionsdämpare Frudia Green Grape Sebum Control Cooling Sun Gel solskyddsgel.

Mask: Fet hud har nytta av många olika masker, men vi rekommenderar speciellt lermasker. Rengör ansiktet först och applicera sedan ansiktsvatten på ansiktet först, och först efter det lermasken; på så sätt torkar inte leran ut huden för mycket. En av våra mest effektiva lermasker är Some By Mi Super Matcha Pore Clean Clay Mask. Du borde prova tygmasker Pure Essence Mask Charcoal Cream, som ger snabb hjälp till hud i behov av djuprengöring. 

Anua Heartleaf Pore Control Cleansing Oil

 

Behandling av förvirring

Kombinerad hud är en av de vanligaste hudtyperna, och även om behandlingen kan verka svår i början, finns det enkla och effektiva knep för den också. Kombinerad hy blir ofta fetare över hela sommaren och motsvarande torrare på vintern, så hudvårdsrutinen kan behöva fler förändringar beroende på årstid än andra hudtyper. Var försiktig med att använda produkter som är för starka, eftersom du av misstag kan torka huden för mycket samtidigt och aktivera talgproduktionen ännu mer. Till exempel bör tvål eller alltför starka rengöringsprodukter som gör huden obehagligt stram undvikas.

Ingredienser för blandhy

 • Hyaluronsyra - återfuktar och ger elasticitet utan att täppa till hudens porer eller orsaka mer fethet
 • Salicylsyra - hjälper till att stävja talgproduktion och finnar
 • Niacinamid – fungerar bra för både torr och fet hud, så även utmärkt för blandhy
 • Mjölksyra (mjölksyra) - kan hjälpa till att stävja den oljiga T-zonen

Rengöring: Välj en lämplig lätt rengöringsprodukt, föredrar gelliknande och andra lätta sammansättningar och undvik alltför skummande, exfolierande eller oljiga produkter i din morgonrutin. Om du lider av fetare hud, testa Skin1004 Tone Brightening Cleansing Gel Foam, å andra sidan, om din hud är torrare, prova det About Me Rice Makgeolli Cleansing Foam. Du kan också byta rengöringsprodukt beroende på hur din hud känns den dagen (och det är det värt). Det bör föredras som det första steget av dubbel rengöring rengöringsbalsam istället för oljor; vi rekommenderar Heimish All Clean Balm en klassiker.

Peeling: Föredrar skonsamma exfolieringsprodukter 1-3 gånger i veckan. Prova de praktiska Ariul Apple Cider All Kill Cleansing Bubble Pads peeling pads, så vid behov kan du exfoliera lätt feta områden oftare och torra hudpartier mer sällan. BHA-syror som finns kvar på huden är särskilt lämpliga för blandhy, vi rekommenderar dem Purito BHA Dead Skin Moisture Gel - gelkräm några gånger i veckan istället för nattkräm. Om du vill ha en traditionell exfolierande produkt, en skonsam sådan Frudia Avocado Enzyme Relief Peeling Gel exfolierar skonsamt och lämnar huden mjuk.

Ansiktstoner: För blandhy bör du absolut använda ansiktslotioner som balanserar huden, som t.ex Tocobo Vita Berry Pore Toner detta Numbuzin No.1 Pure-Full Calming Herb Toner. Kombinerad hud kan kännas stram (dvs torr) efter tvätt vissa dagar och fortfarande fet andra dagar. Om möjligt, investera i två olika typer av ansiktslotion och välj den produkt du använder efter din huds behov för dagen. Du kan även lägga till, dagar då din hud känns torr, en återfuktande ampull efter ansiktsvattnet till rutinen innan serumet, som t.ex. Skin1004 Hyalu-Cica First Ampoule.

Serum: Serumet som balanserar och återfuktar huden, men som samtidigt kontrollerar oljigheten, är en pålitlig produkt för blandhy. Testa Ariul 7days Glow Brightening Serum, som inte bara tillför huden viktiga antioxidanter, utan också återfuktar och balanserar talgproduktionen. Some By Mi Super Matcha Pore Tightening Serum är ett lätt och effektivt serum som hjälper till att förebygga finnar och pormaskar.

Fuktighetskräm: På morgonen, föredrar en lätt fuktkräm som jämnar ut hudens talgproduktion till exempel Ma:nyo Factory Thermal Water Moisturizing Lotion och Kaine Green Calm Aqua Cream fungerar perfekt för blandhy. På kvällen bör du välja en mer återfuktande men icke por-täppande kräm som t.ex Ma:nyo Factory Bifida Biome Aqua Barrier Cream.

Mask: För kombinerad hud är det bästa sättet att använda masker att applicera olika masker på olika ställen i ansiktet. Applicera till exempel en lermask på områden som lätt blir feta (vanligtvis T-zonen), och en motsvarande fuktmask på de områden i ansiktet (oftast ytterkanterna) där torrhet förekommer mer. En tygmask är en underbar stund av avkoppling i slutet av en hektisk dag; sätt en effektiv fuktkräm på prov Beauty of Joseon Centella Asiatica Calming Mask eller för fetare blandhy Frudia Green Grape Pore Control Mask.

Tocobo Vita Berry Pore Toner

Känslig hudvård

Känslig hud är en av de mest utmanande att ta hand om; ena stunden kan allt vara bra och plötsligt reagerar huden på något, utan att nödvändigtvis ens veta vad, och ingenting verkar lugna ner det längre. De flesta upplever hudkänslighet ibland, men när situationen blir permanent kräver huden särskild vård.

Symtom på känslig hud är vanligtvis en brännande, stickande, stramande, klåda eller helt enkelt smärtsam känsla. Huden kan också rodna när symtomen börjar. Känslig hud är mycket reaktiv, och orsaken kan ofta bero på orsaker som det är lite du kan göra åt, såsom luftföroreningar, UV-strålar, temperaturförändringar, stress, hormoner, sömnmönster och en av de vanligaste: hudvård Produkter.

Personer med känslig hud bör välja skonsamma och doftfria produkter, innehållande ingredienser som stärker och skyddar huden. Om huden reagerar väldigt lätt på produkterna rekommenderas det att alltid testa den nya produkten på ett litet område av huden innan den faktiska användningen påbörjas.

Ingredienser för känslig hud

 • Grönt te
 • Gnista dvs gräsgrodpipa
 • Keramidit - fungera som ett lim som håller ihop hudcellerna och på så sätt skyddar hudens eget skyddande lager
 • Skvalaani - en antioxidant som ser till att hudfetter (lipider) inte oxiderar

Rengöring: Rengör huden med en skonsam rengöring som inte irriterar huden, som t.ex SKIN1004 Madagaskar Centella Ampoule Foam eller Etude Soon Jung pH 6,5 Whip Cleanser.

Peeling: De med känslig hud kan lätt tycka att exfoliering inte är bra för hudens tillstånd, men varje hudtyp har nytta av rätt typ av exfoliering. Som med blandhy, en leave-on BHA exfolierande produkt, som t.ex Purito BHA Dead Skin Moisture Gel. BHA, eller salicylsyra, innehåller naturligt hudlindrande egenskaper som minskar rodnad, rena porer och bleknar linjer.

Ansiktsvatten: Lugnande och återfuktande ansiktsvatten är bäst för känslig hud, Etude Soon Jung 5.5 Relief Toner är precis så.

Serum: Välj ett serum eller en ampull som är speciellt inriktad på känslig hud och som lugnar och hjälper huden att regenereras, vår fleråriga favorit är SKIN1004 Madagascar Centella Ampoule. Om du särskilt behöver hydrering, ja Some By Mi Beta Panthenol Repair Serum speciellt utvecklad för lättirriterad och rodnad hud. Om du däremot lider av finnar och din hud är känslig, testa det istället Pyunkang Yul Calming Moisture Serum.

Fuktighetskräm: Pyunkang Yul Calming Moisture Barrier Cream omfattar t.ex. squalan, fänkål och ceramider, vilket gör den till en utmärkt produkt för känslig hud.

Mask: Ge dig själv och din hud en lugnande 15-20 minuters paus genom att regelbundet använda masken. Du kan välja antingen en wash-off mask som passar din känsliga hud, som t.ex Skinfood Apricot Food Mask eller prova någon av våra otaliga tygmasker. De är särskilt lämpliga för till exempel känslig hud SKIN1004 Madagascar Centella Watergel Sheet Ampoule Mask eller Mediheal Madecassoside Essential Mask.

SKIN1004 Madagascar Centella Watergel Sheet Ampoule Mask

Behandling av aknebenägen hud

Akne förekommer i nästan alla åldrar, och det finns många orsaker till dess förekomst, inklusive påverkan av miljön, hormoner, stress, kost, genetisk tendens för bakterier att samlas på huden, blockerade hudporer och överdriven talgproduktion. Många av samma produkter är lämpliga för aknebenägen hud som för fet hud, och produkter märkta icke-komedogena garanterar att de inte täpper till porerna.

Ingredienser för aknebenägen hud

 • Retinol - en ingrediens som effektivt regenererar huden fungerar utmärkt som ett hjälpmedel mot aknehud.
 • Salicylsyra - En exfolierande och regenererande ingrediens hjälper till att hålla hudens porer rena.

Rengöring: Acnebenägen hud bör tvättas två gånger om dagen och alltid efter sport. Kom också ihåg att rengöra sminket från huden innan du sportar, eftersom kombinationen av smink och svett lätt täpper till hudens porer. Anua Heartleaf Quercetinol Pore Deep Cleansing Foam rengör orenheter från huden effektivt. Som första steg i dubbelrengöring rekommenderar vi till exempel ett rengöringsbalsam Banila Co Clean It Zero Purifying även lämplig för acne hud.

Peeling: Det är särskilt viktigt att exfoliera aknebenägen hud regelbundet, men kom ihåg måttlighet – överdriven exfoliering skadar hudens skyddande lager och utsätter den för bakterier, vilket i sin tur leder till nya finnar. Även för acnehud räcker det med 2-3 exfolieringar i veckan. Försök Some By Mi AHA BHA PHA 30 Days Miracle Toner träffad produkt.

Ansiktsvatten: Aknehud gynnas också av den balanserande effekten av ansiktsvatten. Axis-Y Biome Comforting Infunded Toner stärker huden, balanserar dess funktion och lindrar inflammationer.

Serum: Välj en formel som behandlar orenheter, som t.ex Iunik Tea Tree Relief Serum som lugnar huden och hjälper finnar att läka snabbare.

Det finns extra hjälp för finnar finn plåster, som effektivt behandlar finnar och över vilken till exempel concealer är bra att applicera.

Mixsoon Panax Ginseng Root Extract

Behandling av åldrande hud

Allas hud åldras, men din hudtyp kan ha en betydande inverkan på hur snabbt och på vilket sätt åldrandet börjar synas på huden. Som sagt är koreanska så kallade well-age-produkter främst designade ur västerländsk synvinkel för de allra minsta; redan för runt 25 år och uppåt. Det beror på att den koreanska hudvårdsrutinen bygger på långsiktig och proaktiv hudvård, där syftet är att bromsa och förebygga ålderstecken långt innan de dyker upp, och inte bara när de första linjerna dyker upp i ansiktet. Men ingenting hindrar dig från att börja använda dessa fantastiska produkter senare än i tjugoårsåldern, så länge du kommer ihåg att det är mycket mer utmanande att reparera skador än att förhindra det.

En karakteristisk anti-aging ingrediens i koreanska kosmetika är ginseng, som bland annat främjar cellförnyelsen och stimulerar kollagenproduktionen. Prova att lägga till ginseng i din hudvårdsrutin, till exempel i ansiktsvatten; är utmärkta alternativ för åldrande hud Beauty Of Joseon Ginseng Essence Water detta Mixsoon Panax Ginseng Root Extract.

Retinol är en av de bästa ingredienserna vid behandling av tecken på åldrande, men dess växtbaserade syster bakuchiol uppnår också liknande resultat, utan samma risk för hudirritation. Some By Mi Retinol Intense Reactivating Serum perfekt för dig som är ny med retinol i sin hudvårdsrutin, såväl som för torr och känslig hud. Vegansk Purito Bakuchiol Timeless Bloom Revitalising Serum även utmärkt för känslig hud. 

Vi rekommenderar att du testar för fet eller kombinerad hud med tecken på åldrande Om mig Kakadu C Dark Spot Serum detta Pyunkang Yul Black Tea Boosting Serum -serum som, förutom anti-aging egenskaper, ljusar upp huden och balanserar talgproduktionen.

Behandling av pigmentering och ojämn hudton

Mörka fläckar, röda märken efter finnar och allmän ojämn hudton orsakad av UV-strålning är mycket vanliga hudproblem. En av Yeppos och koreanska kvinnors varaktiga favoriter är Axis-Y Dark Spot Correcting Glow Serum, och inte ett filter, eftersom det effektivt blekar pigmentförändringar, ljusar upp och balanserar hudtonen. Vitamin C är ett effektivt ljusare av hudton och Cosrx The Vitamin C 23 Serum är ädelheten av vitamin C-serum. Den är lämplig för alla hudtyper, även känsligare hudtyper som normalt inte tål C-vitamin.

Förstärk effekten av ljusare serum med en ampull, behandlingsvätska eller mask. Vi rekommenderar Ma:nyo Factory Galac Niacin 2.0 Essence behandlingsvätska och SKIN1004 Madagascar Centella Tone Brightening Capsule Ampoule ampull. Du bör testa masker till exempel Some By Mi Yuja Niacin Brightening Sleeping Mask eller Ariul Yuzu Vita Fresh Sleeping Mask -masker.

Behandling av hud med dålig fukt

Som du kanske minns är uttorkad hud annorlunda än torr hud. Fuktlös hud lider specifikt av brist på vattenfukt, som namnet antyder, och problemet är inte bristen på oljebildning i huden, som med torr hudtyp. Du kan drabbas av uttorkad hud, oavsett vilken hudtyp du har – även fet eller blandhy.

Symtomen på uttorkad hud är i stort sett desamma som torr hud, men den viktigaste skillnaden är att torr hud är torr året runt – uttorkad hud kommer och går, till exempel med årstiderna. Om din hudtyp är fet eller blandhy kan din hud kännas torr från insidan och fortfarande vara väldigt fet på ytan. Frustrerande? Ja. Förvirrande? Mycket.

Vad orsakar uttorkad hud?

Ofta orsakas brist på fukt av fel hudvårdsprodukter; för starka eller hudsensibilisatorer som skadar hudens eget skyddande lager eller mikrobiom. Dessa inkluderar till exempel exfolierande produkter som är för starka, hudvårdsprodukter som innehåller alkohol och hårborstar hudrengöringsborstar.

Uttorkning kan också orsakas helt enkelt av produkter som inte är lämpliga för din hud, felaktiga produktkombinationer eller överdriven användning av en ingrediens. Det är svårt eller nästan omöjligt att ge generella instruktioner för detta, eftersom allas hud är olika och reagerar på produkter på olika sätt. För någon kan till exempel en kombination av AHA och BHA, C-vitamin och högkoncentrationsretinol ge fantastiska resultat, men om det används varje dag kan resultatet bli fuktfattig hud som blir för fet på ytan. Det vill säga måttfullhet i allt, inklusive effektiva hudvårdsprodukter.

Balansering av fuktfattig hud är möjlig:

 • genom att välja skonsamma men effektiva rengöringsprodukter som passar din hudtyp, som inte lämnar huden torr, stram eller fet.
 • Använd inte slipande skurprodukter eller rengöringsborstar.
 • Använd en återfuktande ansiktstvätt som t.ex Anua Heartleaf 77% Soothing Toner eller Round Lab Birch Juice Moisturizing Toner.
 • I ansiktslotioner, serum och ansiktskrämer, föredrar kompositioner med antioxidanter och fuktgivande och hudåterställande ingredienser, såsom ceramider.
 • När du använder specifika produkter för hudproblem, lägg till dem omväxlande dagar för att se hur din hud reagerar. De flesta produkter behöver inte läggas till varje dag för att få ut det mesta av dem.

Anua Heartleaf 70% Daily Lotion

Läs mer av våra artiklar