Hudvård för olika åldrar

Ihonhoito eri ikäisille

Letar du efter den bästa fuktkrämen för till exempel åldrande hud, eller behöver du information om vad tonårshudvård ska innehålla? I den här artikeln har vi samlat en massa tips och färdiga hudvårdsrutiner för vård av hud i olika åldrar.

När du tar hand om hud i alla åldrar är det första du bör tänka på din egen hud typ och hudtillstånd. Först efter att du har identifierat din hudtyp kan du börja välja produkter för att behandla exempelvis ålderstecken.

 

Hudvård för barn, ungdomar och tidiga tonåringar

Solskydd är det enda som barn, ungdomar och tidiga tonåringar (cirka 10-13 år) behöver för sin hudvård, och naturligtvis ordentlig tvätt av ansiktet. Koreaner lär sig från barndomen att solkräm är en del av deras dagliga rutin precis som att borsta tänderna, och det är därför de använder solskyddskräm mycket samvetsgrant och därmed undviker många hudproblem senare.

Hudvård för tonåringar

Hudvård för tonåringar kan vara komplicerat, eftersom hormoner i hög grad påverkar hudens tillstånd. Allas hud- och hormonella förändringar är individuella, men i genomsnitt kan man säga att man bör börja uppmärksamma hudvård runt 12-13 års ålder, då hormonella förändringar börjar dyka upp. I det här fallet bör man se till att rengöra och återfukta huden, inte att glömma solskyddet.

En tonårings hudvårdsrutin bör hållas så enkel som möjligt och de utvalda produkterna ska vara så skonsamma som möjligt. Nedan följer en enkel rutin med produktförslag:

Om hormonella förändringar gör din tonårings hud fet och benägen för akne, är vissa produkter och ingredienser särskilt användbara för att lägga till din hudvårdsrutin. Populärt inom rengöringsprodukter oljefria kompositioner, specifika produkter för aknebehandling och icke-täppande ansiktskrämer. Salicylsyra och bensoylperoxid (benzoyl peroxide) kan hjälpa till att kontrollera och förebygga akne.

 SKIN1004 sunscreen

Hudvård för en 25-åring

Hudens åldrandeprocess börjar runt 25 års ålder, på grund av början av minskningen av mängden av vissa proteiner i vår kropp. Du kan nog gissa att en av dessa är kollagen, som är primärt ansvarig för vår huds stödstruktur och styrka, och dess mängd börjar sjunka med i genomsnitt 1% per år från mitten av tjugoårsåldern. Andra viktiga proteiner börjar också minska i vår kropp, till exempel hyaluronsyra.

Många människor lider av akne även efter tonåren, för redan i tjugoårsåldern sker många förändringar i hormonbalansen. Produktionen av ett hormon som kallas prostaglandin är på topp då, och det kan orsaka en ökning av talgproduktionen, vilket leder till tilltäppta porer och sedan ytterligare akne. En av de bästa ingredienserna för aknebehandling är salicylsyra, eftersom den renar porerna från orenheter, talg och tar bort döda hudceller. Ett annat bra komplement till din hudvårdsrutin är retinol, vilket förbättrar hudens regenerering.

Om du hittills inte har brytt dig så mycket om att ta hand om din hud, är det nu ett bra tillfälle att starta en rutin som kommer att stödja din huds tillstånd i decennier framöver. Solskyddsmedel är ett måste om du vill vara ganska rynkfri även i framtiden – även om var och en av oss åldras, enligt forskning, orsakas cirka 50 % av tecken på åldrande av yttre faktorer, varav en av de största är solens UV-strålning.

Så investera i åtminstone dessa:

Purito

Hudvård i trettioårsåldern

Keratin är huvudproteinet i hudens överhud (det yttersta lagret av huden) i vår hud och det förhindrar att vår hud hänger. Men i trettioårsåldern, när kollagen och elastin minskar ännu mer i våra kroppar, tappar keratin sin struktur och blir mer elastiskt. Som ett resultat, till exempel när du vaknar på morgonen, syns linjerna tydligare och bilden av kudden präglas på din hud mycket längre än tidigare. En annan vanlig börda är hudpigmenteringsförändringar, som främst orsakas av aknemärken och överdriven solexponering.

Nu är det dags att lägga till senast retinol inkludera produkterna som en del av hudvårdsrutinen. Dess effektivitet inom hudvård är bäst när dess användning påbörjas redan innan linjer har uppstått i ansiktet. Retinol förbättrar inte bara hudens regenerering, utan jämnar också ut hudstrukturen, blekar förstorade hudporer och jämnar ut hudtonen. Läs mer om fördelarna med retinol i hudvård artikeln.

Om pigmentförändringar stör dig är det dags att lägga till din hudvårdsrutin C-vitamin. Det skyddar inte bara huden från skadliga fria radikaler, utan det hjälper också mot mörka fläckar, akneärr och andra hudpigmenteringsförändringar. Testa kultklassikern Goodal Green Tangerine Vita C Dark Spot Serum eller Ariul 7days Glow Brightening Serum.

Om du vill hålla huden på din nacke i lika bra skick som ansiktet bör du i detta skede börja applicera ansiktsvårdsprodukter även på halsen eller skaffa en specialprodukt för nacke och dekolletage. Som vi har lärt oss av koreanska kvinnor är det lättare att bromsa ålderstecken än att korrigera dem. Och de flesta av oss hoppas verkligen att huden på vår hals ska vara i lika bra skick som huden i ansiktet senare i livet. Ondo Beauty 36.5 Peptide & Ginseng Neck Treatment Tok-Tok återfuktar och förbättrar hudens regenerering.

Hudvård för fyrtioåriga

När du når fyrtio års ålder har du förlorat cirka 60 % av hudens naturliga ceramider. Ceramider fungerar på samma sätt som fogmassa mellan plattor; de binder ihop mellanrummen mellan hudcellerna och förhindrar att fukt tränger ut. Dessutom håller ceramider dina hudceller i rätt ordning, vilket hjälper vatten att stanna inne i huden och därmed luftföroreningar, bakterier och fria radikaler att komma in.

Runt fyrtiotalet börjar troligen minskningen av kollagen och elastan i kroppen synas även på utsidan. Detta gör att när du är i tjugoårsåldern är ansiktet som en triangel som står på sin spets; ansiktsdragen är tydliga, som om de är riktade uppåt och kindbenen är fyllda och det finns knappt några linjer i ansiktet. På fyrtiotalet vänder triangeln åt andra hållet, och allt börjar flyta lite nedåt mot käklinjen.

Så vad är hjälpen? Lägg till i din hudvårdsrutin ceramid. Hudvårdsprodukter som innehåller ceramider hjälper till att komplettera hudens ceramidbrist, så huden börjar se ut och bete sig som en yngre version av sig själv, så att huden förblir bättre återfuktad, fast och fyllig. Ceramider kan identifieras i ingredienslistan med bland annat termer Ceramid AP, EOP, NG, NP, NS och som ceramidprekursorer hytosfingosin och sfingosin, som stimulerar huden att producera mer ceramider. Som de flesta aktiva ingredienser fungerar ceramider också bäst i ett bra team. Ceramider bör kombineras med produkter som innehåller till exempel aminosyror, glycerin, antioxidanter, retinol, niacinamid eller peptider.

Ett annat bra tillskott till din hudvårdsrutin runt 40 års ålder är kollagen ökar och produktionshöjande ingredienser som retinol, bakuchiol (en vegansk version av retinol) och produkter som innehåller själva kollagenet. Testa Goodal Apricot Collagen Youth Firming Cream, som stramar upp huden och hjälper till att minska rynkor och fina linjer.

Om du börjar lida av åldersrelaterad torr hud bör du även lägga till hyaluronsyra i din hudvårdsrutin för att bibehålla fuktbalansen. SKIN1004 Centella Hyalu-Cica Blue Serum lämplig för alla hudtyper

Tocobo Multi Ceramide Cream

Behandling av åldrande hud

Koreaner är mästare på att förebygga och minska tecken på åldrande i huden. Och även om deras hud skiljer sig från till exempel nordisk hud, är koreansk välåldrad hudvård definitivt värd att lära känna. Ur ett västerländskt perspektiv börjar koreansk välåldrad hudvård riktigt tidigt, runt 25 års ålder. Detta beror på att det koreanska förhållningssättet till hudvård är mycket långsiktigt, och resultat förväntas inte ses omedelbart. Och det är ingen slump att hudens åldrandeprocess (som vi sa tidigare) börjar runt 25 års ålder.

När vi åldras tappar vår hud sin elasticitet och de synliga tecknen på åldrande börjar krypa upp lite i taget. En dag kommer du att märka de första linjerna i pannan eller i ögonvrån, och när sommaren övergår till höst har det dykt upp mörka fläckar i ansiktet som inte fanns där tidigare. Även om vi inte kan förhindra åldrandet av vår hud åtminstone ännu, kan vi underlätta dess synliga förändringar på många olika sätt.

Kollagen

När vi åldras börjar vår hud tappa mer kollagen, än vad vår kropp producerar. Kollagenfibrerna under huden blir sköra, vilket leder till att hudens elasticitet minskar, linjer och rynkor och att huden slappnar. Kollagen fungerar bra tillsammans med retinoider, retinol, av peptider och C-vitamin med.

Kollagen har många fördelar för att behandla tecken på hudens åldrande. Det återfuktar inte bara, utan hjälper också till att upprätthålla fuktbalansen i huden, vilket i sin tur gör att huden ser mer elastisk ut. Kollagenpeptider, det vill säga byggstenarna i kollagenproteiner som bryts ner i mindre bitar, absorberas också i hudens dermis, där själva kollagenet finns, och kan därmed bidra till att minska de tecken på åldrande som orsakas av minskningen av mängden av kollagen.

Hyaluronsyra

När majoriteten av huden åldras blir dess typ också torrare. där hyaluronsyra kommer in i bilden, eftersom dess förmåga att binda 1000 gånger sin egen vikt i fukt hjälper till att binda fukt från luften till huden och hålla den där. Hyaluronsyra återfuktar och hjälper huden att hålla sig återfuktad, den hjälper också att bleka linjer och rynkor genom att huden ser fylligare ut.

C-vitamin

Antioxidanter hjälper inte bara till att förhindra tecken på åldrande genom att bekämpa fria radikaler som skadar huden, utan reparerar också den åldrande skadan på huden som redan har inträffat. Regelbunden användning av C-vitamin hjälper till att stärka hudens skyddsfaktor, stimulera kollagenproduktionen och hjälpa till att bekämpa de upprepade effekterna av yttre skadliga faktorer som solstrålar och temperaturförändringar. Den gör också hudtonen ljusare och blekar rynkor och mörka fläckar.

Snigel mucin

Du stöter ofta på koreansk kosmetik med snigelmucin som en ingrediens, eftersom dess egenskaper inom hudvård är mycket olika. Även om snigelmucin bara är känt som ett ämne i ingredienslistan, innehåller det faktiskt flera olika ingredienser, såsom hyaluronsyra, zink och kopparpeptider, som ökar kollagenproduktionen och minskar rynkor.

Snigelmucin absorberas djupt in i huden och återfuktar effektivt. De naturliga glykolsyrorna den innehåller ökar kollagenproduktionen, och snigelmucin hjälper också till att behålla håller bakterier under kontroll och minskar hudinflammation.

50-årig hudvård

De första tecknen på hudens åldrande, som sannolikt kommer att märkas i fyrtioårsåldern (torr hud, tunnare hud), förstärks bara med åldern. Under de tre första åren av klimakteriet genomgår huden sina mest radikala förändringar; huden förlorar 25 % av det återstående kollagenet, 30 % av hudens lipider och hudregenereringen minskar med 36 %. Mängden peptider i huden kollapsar också. Peptider är proteindelar som består av aminosyror som ger huden dess styrka och elasticitet. De fungerar som budbärare mellan celler och stimulerar dem att producera mer kollagen och elastan.

Det är fortfarande inte för sent att börja använda retinol, som har vetenskapligt bevisats förtjocka huden genom att öka kollagenproduktionen och hudens förnyelse. Läs mer om de många fördelarna med retinol artikelstam.

60-årig hudvård

När vi åldras blir huden (alltid bara) torrare, mindre elastisk, linjer och djupa rynkor uppstår och till och med acne och mörka fläckar. Huden på var och en av oss åldras på olika sätt, men lyckligtvis har varje hud nytta av en lämplig hudvårdsrutin.

Många ingredienser som är användbara för 40-50-åringar är också användbara för 60-åringar och framåt, till exempel inom hudvården för 70-åringar. Många hudproblem som börjar dyka upp vid 60 års ålder orsakas av hormonella förändringar efter klimakteriet. Minskningen av östrogen i kroppen påverkar hudens förmåga att behålla fukt, så torr hud kan bli ditt nya hudproblem, även om du tidigare haft fet hud. Hyaluronsyra och särskilt dess lågmolekylära versioner är ett utmärkt komplement till en torr hudrutin.

På sextiotalet minskar hudens talgproduktion, så huden behöver en extra dos av återfuktande hudvårdsprodukter. Så lägg till det i din rutin ceramid, som hjälper huden att hålla sig mer återfuktad och får huden att se mer ungdomlig ut. En fuktkräm som innehåller ceramider i både morgon- och kvällsrutinen hjälper till att balansera funktionen hos hudens eget skyddande lager och att hålla den fylligare.

Peeling bidrar till att huden ser ung och fräsch ut, men när man väljer en exfolierande produkt bör olika saker framhållas när huden åldras än tidigare. När talgproduktionen i huden minskar behöver den exfolierande produkten inte längre innehålla ingredienser som salicylsyra, som hjälper till att minska överskott av talg. Istället bör du föredra exfolierande produkter som innehåller till exempel alfahydroxisyror (AHA d.v.s. alfahydroxisyra), som ger lyster till huden.

Fastän retinol gynnas mest om du börjar använda det i trettioårsåldern, det är ett absolut måste i hudvårdsrutinen hos en 60-åring om du vill behålla hudens ungdomlighet. Retinol ökar hudens regenerering, blekar rynkor och ojämn hudton och hjälper till att upprätthålla fuktbalansen.

När du åldras blir huden också tunnare och känsligare, vilket gör den mer benägen för irritation, blåmärken och repor. Hudens eget skyddande lager försvagas när lipidproduktionen minskar, så yttre skadefaktorer, mikrober och bakterier kommer lättare in i huden.

En förändring som många vaknar upp till i sextioårsåldern är förändringarna i nackens hud. Du kanske märker att huden på nacken tappar elasticitet, blir torrare och mindre fyllig. Så du bör lägga till din hudvårdsrutin på huden på din hals senast nu. Du kan antingen få produkter specifikt avsedda för nacke och dekolletage, som är ett bättre alternativ än de som är avsedda för kroppen, men du kan också använda samma produkter för hals och dekolletage som till ditt ansikte. Huden på halsen och dekolletage är tunnare och skiljer sig från huden på resten av kroppen, så samma kräm som du applicerar på dina ben är inte optimal för nackens hud. CKD Garanterad Retino Collagen Small Molecule 300 Guasha Neck Cream är en effektiv återfuktande och utjämnande kräm som får nackhuden att se yngre ut.

En hudvårdsrutin för åldrande hud

Hur i hela friden kan alla dessa aktiva ingredienser som nämns ovan för behandling av åldrande hud inkluderas i en hudvårdsrutin? Självklart behöver du inte använda alla ingredienser och du kan till exempel varva produkter med olika aktiva ingredienser. Vi har dock byggt ett exempel för detta, där du verkligen kan använda alla nämnda substanser i en rutin:

 Goodal

Läs mer av våra artiklar