Hyaluronsyra och andra fuktgivande aktiva ingredienser

Hyaluronihappo ja muut kosteuttavat aktiiviaineet

Hyaluronsyra, på engelska hyaluronic acid, är ett ämne som finns naturligt i huden, som har förmågan att attrahera och binda 1000 gånger sin egen vikt i fukt. Genom att på detta sätt fylla på hudens fuktreserver får hyaluronsyran att huden ser och känns friskare och mer elastisk.

Vad är hyaluronsyra?

Hyaluronsyra är en integrerad del av hudens naturliga ungdomliga struktur. Dess uppgift är att hålla huden stabil, skyddad och ständigt förnyad på alla sätt. Utöver detta är hyaluronsyra också ett fuktbevarande medel, vilket är en kategori för hudvårdsingredienser som är hygroskopiska, vilket innebär att de drar till sig fukt från sin omgivning. Fuktighetsbevarande ämnen finns ofta i vattenbaserade fuktkrämer, serum och andra hudvårdsprodukter, på grund av deras förmåga att förbättra fuktbalansen.

Se produkterna i vårt urval, där hyaluronsyra fungerar som en av huvudstjärnorna.

Hyaluron, trots sitt namn, är inte en egentlig syra, utan en sockermolekyl, vilket betyder att den inte har några exfolierande egenskaper.

SKIN1004 Centella Hyalu-Cica Blue Serum


Hyaluronsyra - Användningsområden och fördelar

Så vad gör egentligen hyaluronsyra med huden? Dess undersökta förmåga att snabbt fylla på fukt i huden är inte överdriven. Ett gram hyaluronsyra kan binda upp till sex liter vatten. Utöver detta kan det gynna huden med denna magiska egenskap, utan att få för mycket vatten på huden. För mycket vatten i huden är också skadligt, för då bryter vattnet sönder strukturerna av hudens nyckelämnen, som normalt håller hudens ytskikt intakt.

Hyaluronsyra förbättrar därför fukthalten extremt bra. Den vitaliserar också hudens yttre lager, så att huden ser och känns mjukare, slätare och glödande återfuktad. Detta i sin tur blekar linjer och rynkor, vilket gör att huden ser yngre och mer levande ut.

Hyaluronsyra passar faktiskt alla och för att komplettera varje hudvårdsrutin. Torr, fuktfattig och åldrande hud har mest nytta av användningen. När vi är unga har vår hud förmågan att binda vatten och bibehålla en lämplig fuktbalans, men denna förmåga försvinner sakta när vi åldras. Som ett resultat tappar huden sin fasthet, smidighet och fyllighet, vilket gör att huden ser åldrad ut och orsakar linjer och rynkor. Hyaluronsyra mildrar också skador på huden som orsakas av solens strålar och andra fria radikaler.

Fördelarna med hyaluronsyra i hudvård i korthet

  • Upprätthålla fuktbalansen
  • Blekande linjer
  • Stödjer funktionen av hudens skyddande lager

Isntree Hyaluronic Acid Toner

 

Hyaluronsyra - vilka är dess nackdelar?

Hyaluronsyra är mycket skonsam och är fördelaktig för alla hudtyper, inklusive känslig, rödbenägen hud. Hyaluronsyra lugnar också naturligt huden, så den passar även för aknebenägen hud.

Hyaluronsyra förekommer naturligt i huden, så den har inga kända negativa effekter eller risker när den används externt. Om din hud reagerar dåligt på en hyaluronsyraprodukt beror det förmodligen på någon av de andra ingredienserna i produkten.

Graviditet hindrar inte heller användningen av hyaluronsyra, men dess användning kan fortsätta utan oro.

 

Vad är natriumhyaluronat?

I ingredienslistorna stöter du på en liknande namngiven ingrediens som heter natriumhyaluronat. Dessa två är nära besläktade med varandra, eftersom caatriumhyaluronat är ett salt separerat från hyaluronsyra. Den har också samma fördelaktiga egenskaper som hyaluron, men dessutom absorberas natriumhyaluronat lättare och djupare i huden tack vare sin mindre molekylstruktur. Det bästa är om produkten innehåller både hyaluronsyra och natriumhyaluronat, då får du det bästa av båda.

Torriden Dive-In Low Molecular Hyaluronic Acid Multi Pad

 

Vilket ämne är bättre hyaluronsyra? Finns det något sådant?

Du kanske har hört talas om polyglutaminsyra (Polyglutaminsyra, PGA), som ursprungligen introducerades för mer än 80 år sedan som ett ämne som främjar sårläkning. PGA härrör från sojabönor och är en aminosyrapolymer som härrör från glutaminsyra; PGA skapas när glutaminsyramolekyler håller ihop.

Även om de två har mycket gemensamt, skiljer sig polyglutaminsyra från hyaluronsyra när det gäller dess molekylstorlek. PGA verkar på hudens yta och återfuktar effektivt hudens ytskikt, och minimerar avdunstning av vatten från huden genom att skapa en tunn, andningsbar film på hudens yta. Hyaluronsyra, å andra sidan, absorberas djupare in i hudens ytskikt.

Genom att använda båda ingredienserna får du effektivt återfuktad hud från flera olika lager. Dessutom fungerar PGA, liksom hyaluronsyra, bra i kombination med retinol, niacinamid och C-vitamin.

Läs mer av våra artiklar