Finnilaastarit: mitä ne ovat ja miten ne toimivat?

Kun punainen patti ilmestyy kasvoille, toivottavasti jo tiedätkin, ettei niitä ole syytä puristella. Vaikka finni olisi niin sanotusti kypsä ja vaikka olisit pessyt kätesi kuinka huolellisesti, on vaarana aina, että ihon alle pääsee bakteereja jotka voivat aiheuttaa isojakin tulehduksia. Sen lisäksi finnien puristaminen voi helposti jättää jälkeensä arpia, jolloin näpystä on muisto iholla paljon kauemmin kuin toivoisit.

Finnien hoito

Finnien täsmähoitovoiteet ovat varmasti monelle jo tuttuja, varsinkin heille ketkä kärsivät näpyistä usein. Finneille tarkoitetut tehohoidot, kuten esimerkiksi [Cosrx] AC Collection Ultimate Spot Cream, nopeuttavat finnien paranemista, auttavat ihoa palautumaan tulehduksen aiheuttamasta rasituksesta ja ihoärsytyksestä.

Täsmähoitovoiteet ovatkin erinomainen apu finnien hoitoon, mutta korealainen kosmetiikka rakastaa erityisesti finnilaastareita.

Common Clouds Moon Pimple Patch XL malli

Mitä ovat finnilaastarit?

Kuten tavallisilla laastareilla peitettävät haaverit, myös finnit ovat ihon tulehduksia, jotka hyötyvät puhtaasta ympäristöstä. Finnilaastarit eli pimple patches ovat pieniä sidoksia, jotka on suunniteltu asetettaviksi suoraan näppylöiden päälle.

Laastarit on yleensä valmistettu materiaalista nimeltä hydrokolloidi, joka auttaa poistamaan epäpuhtauksia näppylästä arpia aiheuttamatta, ja suojaamaan sitä ulkoisilta ärsykkeiltä sekä bakteereilta. Laastari pitää myös kätevästi sormet erossa näppylästä, jotta se saa rauhassa parantua.

Miten finnilaastari toimii?

Finnilaastarien teho perustuu siihen, että laastarit keräävät alleen kosteutta. Lämmin, kostea ja puhdas ympäristö on otollinen finnin paranemiselle ja aknearpien muodostumisen ehkäisemiselle.

Laastarit auttavat siis luomaan finnille suojatun ympäristön, ja niiden sisältämät ainesosat auttavat ihoa paranemaan nopeammin ja ilman ylimääräisiä ärsykkeitä. Laastarit toimivat esteenä bakteereja ja likaa vastaan, mikä voi auttaa estämään uusia infektioita ja arpia.

Hydrokolloidilaastareita on käytetty jo 1980-luvulta lähtien haavojen parantamiseen ja laajempaan käyttöön ne levisivät korealaisilta kauneusklinikoilta 2000-luvun loppupuolella.

Vakavan aknen hoitoon finnilaastarit harvoin sopivat, joten emme ensisijaisesti suosittele niitä esimerkiksi kystisen aknen hoitoon.

Ariul AC Cover Patch Duo Set Brightening laastarit läheltä tuotekuva

Onko finnilaastari parempi kuin hoitovoide?

Finnilaastari on huomaamaton ja sulautuu rakkolaastarin tavoin ihon sävyyn. Voit myös meikata sen päälle, mikä on hoitovoiteen kanssa toisinaan haastavaa.

Ohuet ja pehmeät laastarit ovat iholla lähes huomaamattomat. Ne tarttuvat itsestään ihoon ja pysyvät napakasti, tuntuvat mukavalta ja suurin osa kestää myös veden ja hikoilun.

Molemmat toimivat kuitenkin suurimmalta osin samalla tavalla, ja se onko laastari vai tehohoito parempi vaihtoehto, riippuu täysin omasta mieltymyksestä.

 

Miten finnilaastaria käytetään?

Tarkista aina jokaisen tuotteen omat käyttöohjeet pakkauksesta. Kuitenkin yleisesti finnilaastarien käyttötapa on seuraavan tyyppinen, vaikutusajat varsinkin voivat vaihdella tuotteiden välillä:

  1. Käytä laastaria aina puhtaalle ja kuivalle iholle. Jos olet jo tehnyt illan ihonhoitorutiinin, voit pyyhkäistä finnin esim. kostealla vanupuikolla puhtaaksi.
  2. Kun alue on kuiva, voit lisätä laastarin. Ota laastari puhtain sormin pakkauksesta, vältä koskemasta tartuntapintaan ja aseta se suoraan finnin päälle. Paina hetken aikaa, yleensä noin 2-3 sekuntia, jotta laastari kiinnittyy kunnolla.
  3. Anna vaikuttaa yön yli tai enintään 12 tuntia. Jos finni on ns. kypsä tai olet puristanut sen, päälle asetettu laastari imee itseensä finnissä olevan nesteen, jolloin se muuttuu valkoiseksi. Jos laitat laastarin vielä aktiivisesti tulehtuneelle tai syvällä ihossa olevalle näpylle, laastari laskee turvotusta ja auttaa finniä parantumaan nopeammin.
  4. Voit hyvin käyttää finnilaastaria myös päivällä, sillä ne sulautuvat yleensä hyvin ihon sävyyn ja voit myös meikata niiden päälle. Hauskat erimalliset laastarit toimivat myös ihan ilman peittämistä osana päivän lookkia! Testaa esimerkiksi pilven mallinen [Common Clouds] Cloud Pimple Patch. Vinkkejä onnistuneeseen meikin levitykseen laastarin päälle löydät alta.

 

Pohjameikin levitys finnilaastarin päälle

Jos haluat levittää meikkivoiteen tai peitevoiteen saumattomasti finnilaastarin päälle, kokeile seuraavia vinkkejä:

  • Vältä varsinkin öljypitoisia seerumeita ja muita ihonhoitotuotteita laastarin alueella, sillä ne estävät sitä pysymästä kunnolla.
  • Meikin alle soveltuvat parhaiten ohuet ja läpinäkyvät laastarit, kuten [Cosrx] Acne Pimple Master Patch
  • Älä yritä peittää laastaria paksun meikki- tai peitevoidekerroksen alle, tämä yleensä saa laastarin vain erottumaan enemmän. Suosi kevyttä kerrosta pohjameikkiä laastarin päällä ja levitä se varoen.
  • Lisää kevyt kerros kiinnitys- tai irtopuuteria myös laastarin alueelle
Osta finnilaastareita

Dr.Belmeur Clarifying Spot Care Patches 72kpl finnilaastari läheltä

Lue lisää artikkeleitamme