Aktiva ingredienser och deras fördelar i hudvård: Vitamin C

C-vitamiini ihonhoidossa

C-vitamin är en av stjärningredienserna inom hudvård, och om ditt mål är att bara lägga till en aktiv ingrediens i din hudvårdsrutin, till exempel i form av ett serum, är C-vitamin en stark rekommendation för det. Det har flera fördelar för hudens övergripande välbefinnande, vi presenterar dem mer omfattande i den här artikeln. C-vitamin är en väl undersökt ingrediens och en ständig favorit bland hudläkare. 

Fördelarna med C-vitamin i hudvård i korthet:

 • Förhindrar uppkomsten av de första tecknen på hudens åldrande.
 • Förhindrar hudskador orsakade av solen.
 • Blekar linjer, mörka fläckar, pigmentförändringar och acneärr.
 • Kontrollerar akne.
 • Minskar de röda märken efter finnar genom att förbättra hudens läkningsprocess.
 • Antioxidant, d.v.s. hjälper till att bekämpa både externa (t.ex. luftföroreningar) och inre (t.ex. orsakade av normala matsmältningsprocesser) fria radikaler.
 • Förstärker effekten av solkrämens skyddsfaktor.

Kolla in Yeppos C-vitaminhaltiga produkter till utbudet av produkter.

Vem passar C-vitamin för?

C-vitamin passar alla som en del av en hudvårdsrutin. Studier har visat att daglig användning av C-vitamin som en del av en hudvårdsrutin under minst tre månader minskade uppkomsten av fina linjer och rynkor i ansikte och hals, samt förbättrade hudens struktur och utseende.

Hudens ungdomliga utseende är också ett resultat av jämn hudton, för vilken C-vitamin är till stor hjälp, eftersom det minskar pigmentförändringar genom att förhindra överdriven pigmentproduktion i huden och även blekar redan befintliga pigmentförändringar, såsom leverfläckar och akne ärr. Även med aknebenägen hud kan C-vitamin ge lindring; dess antiinflammatoriska egenskaper hjälper huden att balansera talgproduktionen.

Speciellt i kombination med andra ingredienser som ferulsyra (ferulic acid) och E-vitamin hjälper användningen av C-vitamin till att skydda huden från långvariga skador orsakade av solens strålar. Testa till exempel Meisani Glow Drops Vitamin C Serum eller Coxir Vita C Bright serum.

Om du har aknebenägen hud rekommenderar vi att du testar C-vitaminprodukter som även innehåller andra ingredienser som dämpar överdriven talgproduktion, såsom salicylsyra (salicylic acid). Vi rekommenderar att du provar till exempel Mary&May Lemon Niacinamid Glow Wash Off Pack mask eller Tocobo AHA BHA Lemon Toner - ansiktsvatten.

Tocobo AHA BHA Lemon Toner

När ska C-vitamin användas?

C-vitamin är lämpligt att använda på morgonen och kvällen, men om du vill dra fördel av dess antioxidant- och solskyddsförbättrande effekter är det ett utmärkt komplement till din morgonhudvårdsrutin.

Vilken C-vitaminprodukt ska du välja som en del av din hudvårdsrutin?

Det finns många olika former av C-vitamin, och du kanske har hört hur svårt det är att hålla det stabilt och därför fungerande i hudvårdsprodukter. För att stabilisera ämnet kombineras det ofta med andra t.ex. till ingredienser som förbättrar pigmentförändringar. C-vitamin finns i nästan alla hudvårdsprodukter, som ansiktskrämer, serum och plåster. Det är dock endast serum som innehåller aktivt C-vitamin, och deras effektivitet har studerats för att fördubblas ju högre vitamininnehållet i produkten (upp till 20%). Så om du vill utnyttja de bästa fördelarna och egenskaperna hos C-vitamin rekommenderar vi att börja med ett serum och komplettera din rutin med andra C-vitaminprodukter.

Vi rekommenderar definitivt att testa det som har blivit en kultprodukt i Sydkorea Goodal Green Tangerine Vita C Dark Spot Serum. Dessutom innehåller serien effektiv hjälp för mörka ringar under ögonen: Goodal Green Tangerine Vita C Dark Circle Eye Cream ögonkräm.

Goodal Green Tangerine Vita C Dark Circle Eye Cream

Finns det några biverkningar av att använda C-vitamin i hudvård och med vilka aktiva ingredienser kan det kombineras?

Vitamin C är en mycket väl tolererad aktiv ingrediens i hudvård. För vissa kan det orsaka en stickande eller torrhetskänsla, men detta är inte skadligt eller ett hinder för användningen av C-vitamin, utan kan korrigeras genom att använda en fuktighetskräm som passar hudtypen.

De flesta aktiva ingredienserna är utmärkta för användning med C-vitamin, inklusive retinol (i motsats till vanlig missuppfattning).

Lämplig för användning med C-vitamin, t.ex.:

 • niacinamid
  • Tillsammans med niacinamid hjälper C-vitamin till att lysa upp hudtonen effektivt, eftersom de båda arbetar på olika sätt för att förbättra hudtonen.
 • Vitamin E
  • En av de säkraste och mest effektiva kombinationerna för att minimera effekterna av solens skadliga strålar är vitamin C och E tillsammans.
 • hyaluronsyra
  • Tillsammans förstärker de varandras fuktgivande effekt.
 • retinol
  • Att kombinera antioxidanter och vitaminrika produkter skapar bättre förutsättningar för retinol och förlänger därmed effekten av retinol.
 • peptidit
 • ferulsyra

 

Laneige Radian-C Cream

Vetenskaplig information om bröstvårtan om C-vitamin

Om ostabiliserat C-vitamin kommer i kontakt med solljus oxiderar det och förvandlas till gul dehydroaskorbinsyra (Dehydro Ascorbic Acid, DHAA). Vitamin C förblir stabilt när dess pH är 3,5 eller lägre.

Askorbinsyra (ascorbic acid tai L-ascorbic acid) är den mest undersökta formen av C-vitamin, vilket är anledningen till att du med stor sannolikhet kommer att stöta på det i INCI, eller ingredienslistan, över kvalitetshudvårdsprodukter. Askorbinsyra är ett effektivt hjälpmedel i höga koncentrationer (15 % eller mer) för envisa hudvårdsproblem. Forskning visar att fördelarna med C-vitamin kan erhållas även vid låga koncentrationer; även en koncentration på 0,6 % har antioxidanter, hudreparations- och utjämnande effekter på huden.

Andra effektiva och mer stabila former av vitamin C inkluderar natriumaskorbinfosfat (sodium ascorbic phosphate), fettlösligt askorbinsyrapalmitin (ascorbic palmitate), retinylaskorbinsyra (retinyl ascorbate), tetrahexyldecylaskorbat (tetrahexyldecyl ascorbate) och magnesiumaskorbylfosfat (magnesium ascorbic phosphate). Dessa ovan fungerar bäst när de kombineras med andra högkvalitativa antioxidanter och cellregenereringsfrämjande ingredienser, t.ex. grönt te, retinol och/eller niacinamid. 

Källor [1], [2], [3], [4]

Läs mer av våra artiklar