Aktiva ingredienser och deras fördelar inom hudvård: retinol

Retinol är ett topiskt applicerat receptfritt vitamin A-derivat och en av de mest oslagbara aktiva ingredienserna vid behandling och förebyggande av tecken på åldrande.

Fördelarna med retinol i hudvård

  • behandlar effektivt tecken på åldrande genom att minska rynkor
  • ökar kollagenproduktionen
  • jämnar ut hudens struktur
  • bleknar förstorade hudporer
  • jämnar ut hudtonen genom att stimulera bildandet av nya blodkärl i huden och blekna pigmentförändringar
  • aktiverar hudens egen regenereringsprocess

Tonymoly Vital Vita 12 Firming Ampoule

Börjar använda retinol

Du kan börja använda produkter med låga retinolkoncentrationer genom att lägga till produkten i din hudvårdsrutin en gång om dagen. Men om din hud är känslig för nya ingredienser rekommenderar vi att du följer samma formula som med starkare retinolprodukter.

Du bör börja använda produkter med medelhöga och starka retinolkoncentrationer gradvis, även om du har använt retinol i lägre koncentrationer tidigare.

  1. börja med att lägga till en retinol-innehållande produkt till din hudvårdsrutin två icke på varandra följande nätter i veckan. Fortsätt så här i två veckor.
  2. Därefter kan du öka användningen tre icke på varandra följande nätter i veckan. Fortsätt i ytterligare två veckor.
  3. Efter det kan du, om du vill, öka användningen av retinol till varannan dag, och om din hud klarar det, varje dag efter anpassningsperioden.

Du bör alltid börja använda retinol med lägre koncentrationer och gå över till högre koncentrationer med tiden. Börjar man direkt med starkare koncentrationer kan huden bli irriterad och reagera starkt på början av retinolanvändning; detta kan till exempel uppträda som rodnad och skalning av huden.

Stickningar orsakade av retinol

Däremot är stickningar orsakade av retinol på huden direkt efter applicering helt normalt, känslan försvinner snabbt efter att produkten har absorberats i huden. Men om stickningarna fortsätter under en längre tid eller om du märker andra hudsymptom, sluta använda produkten och kontakta en hudläkare.

Du kan bara hitta din huds tolerans mot styrkan och frekvensen av användning av retinol genom att experimentera. Om din hud reagerar starkt när du ökar användningen bör du försöka minska appliceringsintervallet. Även vid användning 2-3 gånger i veckan får du många fördelar av retinol. Men för att behålla fördelarna med retinol måste du fortsätta att använda det regelbundet.

 

Vem är retinol lämplig för?

Alla kan ha nytta av användningen av retinol, den viktigare frågan är vilken typ av styrka som ska läggas till hudvårdsrutinen. I praktiken beror hur mycket retinol din hud behöver på din huds tillstånd och tolerans för dess användning. Du kan börja använda retinol redan vid 25-30 års ålder, om du lider av till exempel leverfläckar eller ögonrynkor. När det startas runt 30, hjälper retinol också till att förhindra tecken på åldrande, vilket alltid är mer effektivt än att försöka reparera skador efteråt. Retinol är också mycket användbart för aknebenägen hud, eftersom det främjar hudförnyelse och blekar akneärr.

Retinol för nybörjare och för torr och känslig hud: 0,01%-0,03%.
När retinol används i låga koncentrationer tillsammans med andra antioxidantrika aktiva ingredienser under dagen, har det vetenskapligt bevisats att retinol effektivt bekämpar luftföroreningar. Kom bara ihåg att alltid avsluta din hudvårdsrutin med minst en solskyddsfaktor på 30.

Retinol är en vetenskapligt bevisad effektiv ingrediens även i små koncentrationer; även 0,01 % eller mer har en positiv effekt på tecknen på hudens åldrande, blekning av hudporer och hudens allmänna tillstånd.

Vi rekommenderar: Tonymoly Vital Vita 12 Firming Ampoule

Retinol för ojämn hudton och tidiga tecken på åldrande: 0,03%-0,3%.
Om du lider av en ojämn hudton eller yta, eller en minskning av hudens elasticitet, rekommenderar vi att du provar cirka 0,2 % retinol som en del av din hudvårdsrutin. Börja använda två icke på varandra följande nätter i veckan, och öka användningsfrekvensen när hudens tolerans ökar.

Starkare retinolkoncentrationer ger snabbare resultat, och enligt forskning kan retinolkoncentrationer på 0,03 % och högre vända synliga hudskador och förtunning av huden orsakad av yttre faktorer. 0,1 % retinoler har studerats för att förbättra många tecken på åldrande på så lite som åtta veckor, med ännu bättre resultat under ett års användning.

Vi rekommenderar: Some By Mi Retinol Intense Reactivating Serum

Retinol för rynkor och mycket ojämn hudton: 0,3%-1%.
De som lider av djupa rynkor och kraftig ojämn hudton kan dra nytta av höga koncentrationer av retinol i antingen kräm- eller serumform. Högkoncentrerade retinolprodukter kan ge snabba, synliga fördelar för hudtyper som inte har fått önskat resultat från lägre retinolkoncentrationer.

Vi rekommenderar: Cosrx The Retinol 0,5 Oil

Retinol artikla

Kan retinol användas under dagen?

En av de vanligaste myterna är att produkter som innehåller retinol inte ska användas under dagen.

Detta är dock inte sant, hudvårdsprodukter som innehåller retinoider kan också perfekt användas som en del av morgonrutinen, så länge du också använder ett solskyddsmedel med minst SPF 30-faktor.

Studier har visat att Retinol och vitamin A och C i allmänhet förblir stabila i solen, så länge som solskyddsmedel appliceras även efter dem.

 

Vilka aktiva ingredienser kan retinol kombineras med?

Även om retinol är en utmärkt ingrediens för dess anti-aging egenskaper, kräver förbättring av tecken på åldrande mer än bara en lösning. Retinol rekommenderas för användning i kombination med andra kompletterande anti-aging och antioxidantingredienser som niacinamid.

Retinol lämpar sig väl för användning i kombination med följande ämnen:

  • peptider
  • hyaluronsyra
  • niacinamid

Peptider och retinol bör kombineras på kvällen, eftersom retinol främjar upptaget av peptider och på så sätt stramar upp huden, och dessutom återfuktar peptider huden effektivt, vilket hjälper om retinol har en uttorkande effekt på din hud.

En vanlig missuppfattning är att retinol inte kan kombineras med exfolierande AHA eller glykolsyra eller BHA eller salicylsyra. I verkligheten har retinol inte exfolierande egenskaper som AHA- och BHA-syror, och dessutom har studier visat att retinols anti-aging-egenskaper förstärks när det kombineras med ovan nämnda syror i rätt koncentrationer. Det låga pH-värdet hos exfolierande syror upphäver inte heller effekten av retinol.

En annan ihållande missuppfattning om retinol är dess samband med C-vitamin, baserat på en missuppfattning om pH-balans och surhet. Vitamin C (särskilt askorbinsyra) kräver ett lågt pH för att förbli stabilt, eller inget pH alls om kompositionen inte innehåller vatten. Slutresultatet är en surare sammansättning, men studier har visat att surhet inte förnekar effekten av retinol; hudens naturliga pH är också surt, och retinol finns också naturligt i vår hud. Istället har studier funnit att en kombination av vitaminer (som både är retinol, ett derivat av vitamin A och vitamin C) skapar bättre förutsättningar för retinol genom att stabilisera dess miljö, och därigenom förlänga effekten av retinol. Antioxidantserum som används tillsammans med retinol kan därför förbättra effekten av retinolprodukten istället för tidigare missuppfattningar. Men när det används i höga koncentrationer rekommenderar vi att du växelvis använder retinol och C-vitamin genom att tillsätta en på morgonen och den andra på kvällen.

Se hela vårt sortiment av retinolprodukter

 

Källor: [1[2]

 

Läs mer av våra artiklar