Kaikki kuorinnasta

Kuorinnasta on hyötyä kaikille ihotyypeille, myös kuivalle iholle. Kuorinta poistaa kuollutta ihosolukkoa ihon pinnalta ja ehkäisee siten tukkeutuneita ihohuokosia, jotka aiheuttavat muun muassa mustapäitä.

 

Ihon kuorinnan hyödyt

  • Poistaa kuolleet ihosolut, iholle kertynyttä likaa ja talia
  • Puhdistaa ihohuokosia
  • Kirkkaampi iho
  • Parantaa ihon tekstuuria ja tasoittaa sävyä
  • Auttaa aktiiviaineita imeytymään ihoon paremmin

Ihon kuorinnassa täytyy kuitenkin muistaa noudattaa omalle iholle sopivaa rutiinia niin tuotteen valinnassa kuin käytön useudessa, jotta ihon suojakerros ei vaurioidu. Liiallinen kuorinta voi aiheuttaa muun muassa ihon tulehduksia ja pahentaa aknea.

Ihomme karistaa kuolleen ihosolukon pinnaltaan noin 28 päivän sykleissä. Tähän kuitenkin vaikuttaa ulkoiset olosuhteet, kuten kuiva, kylmä ilma, lämmitys ja ilmastointi sekä stressi. Säännöllinen kevyt kuorinta onkin siis erittäin tärkeää ihon hyvinvoinnin kannalta, varsinkin talvella, ja kuorinta myös tehostaa solujen uusiutumista. Nuorena ihomme pystyy tehokkaasti huolehtimaan kuolleiden ihosolujen karistamisesta itsekseen, ilman ulkoista apua. Vanhetessamme ihon kyky selviytyä kuolleen ihosolukon poistamisesta itse kuitenkin hidastuu ja tarvitsee apua kuorintatuotteista. Tästä syystä esimerkiksi lapset ja nuoret eivät ihon kuorintaa kaipaa. 

[Cosrx] Refresh AHA BHA Vitamin C Daily Toner

Kuorintatuotteet ja niiden erot

Kuorinnan voi suorittaa joko mekaanisesti tai kemiallisesti.

Kemialliset kuorintatuotteet ovat pääasiassa iholle hellävaraisempia oikein käytettyinä. Nimityksensä mukaisesti kemiallinen kuorinta poistaa kuolleet ihosolut kemiallisesti, esimerkiksi AHA tai BHA-happojen avulla.

Fysikaalinen tai mekaaninen kuorinta toteutetaan joko harjalla, sienellä tai kuorintatuotteella, jossa on fysikaalisia osia (raemainen koostumus) jotka kuorivat ihon mekaanisesti. Emme suosittele lähtökohtaisesti ihon kuorintaan tarkoitettuja harjoja ainakaan kasvoille, sillä niiden harjapäitä ei yleensä uusita tarpeeksi usein, vaan harjaan kertyvät bakteerit siirtyvät joka käyttökerralla takaisin iholle.

[Skinfood] Strawberry Sugar Food Mask

Kuinka usein iho tulisi kuoria

Ihon kuorinnan useus riippuu täysin ihon yksilöllisistä tarpeista ja sietokyvystä.

Kuiva iho

  • Myös kuivaa ihoa kannattaa kuoria, mutta maltillisesti ja tarpeeksi hellävaraisella tuotteella. 1 kerta viikossa saattaa olla riittävä kuorintauseus kuivalle iholle.
  • Kuivalle iholle soveltuu todennäköisimmin kevyt kemiallinen kuorinta parhaiten, sillä mekaaninen kuorinta saattaa ärsyttää ihoa.
  • Suosittelemme: [Isntree] Chestnut AHA 8% Clear Essence

Sekaiho

  • Sekaiho on yleensä joko kuivuuteen tai rasvoittuvuuteen enemmän taipuva, joten valitse kuorintatuote pääasiallisen ihon kunnon mukaan.
  • Kuorintauseus riippuu ihostasi, mutta suosittelemme aloittamaan 1-2 kuorintakerrasta viikossa.
  • Suosittelemme: [Cosrx] Refresh AHA BHA Vitamin C Daily Toner

Rasvoittuva iho

  • Rasvoittuvalle iholle kuorinta on erittäin tärkeää, ettei runsas talintuotanto pääse tukkimaan ihohuokosia.
  • Vahvempi kemiallinen kuorinta sopii rasvoittuvalle iholle, myös mekaaninen kuorinta saattaa olla joillekin hyvä vaihtoehto.
  • Vältä kuitenkin liian vahvoja kuorintatuotteita, mikäli ihonsävysi on tumma tai huomaat maksaläiskien syntymistä iholle finnien jäljiltä. Tämä voi viitata siihen, että käyttämäsi kuorinta on liian voimakas ihollesi. Liian vahva kuorinta voi aiheuttaa maksaläiskiä tummemmille ihonsävyille.
  • Joillekin rasvoittuvan ihon omaaville voi päivittäinen kuorinta AHA tai BHA-hapoilla olla sopiva määrä, ainoastaan testaamalla löydät ihollesi sopivimman tavan ja määrän. Yleisesti ottaen rasvoittuvaa ihoa olisi hyvä kuoria 2-3 kertaa viikossa.
  • Suosittelemme: [Numbuzin] No.4 Pore Zero Peeled Egg Toner Pad

Akneen taipuva iho

  • Kuten rasvoittuva iho, myös akneen taipuva iho tarvitsee erityisesti kuorintaa. Valitse kuitenkin hellävarainen kemiallinen kuorinta, ettei iho pääse ärtymään yhtään enempää ja aiheuttamaan lisää finnejä niiden ehkäisyn sijaan.
  • Akneen taipuvan ihon kuorinta on hyvin yksilöllistä, yleisesti voi sanoa että 1-3 kertaa viikossa on hyvä määrä, mutta testaamalla löytyy itselle optimaalinen useus.
  • Suosittelemme: [Torriden] Balanceful Cica Toner Pad

Herkkä iho

  • Herkälle iholle kannattaa valita ensisijaisesti kevyt kemiallinen kuorinta. Käytön useus riippuu täysin ihon reaktiivisuudesta ja sietokyvystä kuorinnalle.
  • Suosittelemme: [Pyunkang Yul] Peeling Gel

 

[Isntree] Chestnut AHA 8% Clear Essence

Sopivan kuorintatuotteen valinta

 AHA-hapot soveltuvat parhaiten kuivalle ja ikääntymisen merkeistä kärsivälle iholle. AHA-hapot tasoittavat ihon tekstuuria ja auttavat juonteisiin ja ryppyihin. AHA toimii ihon pinnalla.

BHA-hapot puolestaan sopivat erinomaisesti tukkeutuneiden sekä laajentuneiden ihohuokosten, mustapäiden ja finnien hoitoon. BHA on oiva valinta myös herkälle iholle rauhoittavien ominaisuuksiensa vuoksi. BHA toimii ihon pinnalla sekä syvemmällä ihohuokosissa.

LHA-hapot (Lipo Hydroxy Acid) ovat vähemmän tunnettuja salisyylihapon johdannaisia, jonka etu on sen erittäin hellävarainen kuorintaominaisuus. LHA on erittäin tehokas apu akneen, mutta samalla hellävarainen iholle.

 

 

Ihon hoito kuorinnan jälkeen

Muista aina kosteuttaa iho hyvin kuorinnan jälkeen. On myös hyvä miettiä mitä aktiiviainesosia yhdistää kuorinnan kanssa samaan ihonhoitorutiiniin (samalla kertaa), varsinkin jos iho on herkkä.

Lisää kuorinnan jälkeen esimerkiksi kosteuttava kasvovesi ja ampulli ennen kosteusvoidetta.

 

Artikkelissa esitellyt tuotesuositukset on laadittu yleisellä tasolla tuotteiden ominaisuuksien perusteella. On kuitenkin hyvä muistaa, että jokaisella on omanlaisensa iho ja kaikki ainesosat eivät sovi kaikille.

Lue lisää artikkeleitamme