Hanbang och traditionell koreansk hudvård

Vad är Hanbang kosmetik?

Hanbang hänvisar till traditionell koreansk medicin med rötter som går tillbaka tusentals år i Sydkorea.

Hanbang kosmetisk produkter använder naturliga och traditionella ingredienser, såsom växtextrakt, örter och rötter, som är kända för sina välgörande och till och med läkande egenskaper inom hudvård. Det är som koreansk naturkosmetik.

Så vilka är de naturliga ingredienserna i hanbang?

Nedan presenterar vi några välbekanta ingredienser från traditionella koreanska hudvårdsprodukter.

Ginseng

Vad är ginseng?

Ginsengväxten har varit en viktig del av den koreanska traditionen i tusentals år och är en av de mest använda ingredienserna i Hanbang-produkter. Det används i olika former, såsom extrakt, olja och pulver, i både medicin och kosmetik.

Vad är fördelen med ginseng i hudvård?

Ginseng innehåller antioxidanter som hjälper till att bekämpa fria radikaler och skyddar huden från miljöns skadliga effekter. Externa fria radikaler skapas till exempel av effekten av UV-strålning och luftföroreningar, som orsakar förtida ålderstecken på huden.

Ginseng hjälper också till att öka cellomsättningen och främja hälsosam hudtillväxt. Det stimulerar även produktionen av kollagen, vilket påverkar hudens elasticitet och minskar ålderstecken.

Utöver dessa, ginseng också:

 • hjälper till att jämna ut hudtonen och ger den en lyster
 • innehåller antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att lugna irriterad hud
 • förbättrar blodcirkulationen.

Ginseng INCI

Termen INCI syftar på den internationella nomenklaturen för kosmetiska ingredienser, ett system som används för att namnge och klassificera ingredienserna i kosmetiska produkter. Systemet består av ingrediensnamn baserade på internationellt accepterad vetenskaplig nomenklatur.

INCI-namnet på ginseng varierar beroende på vilken typ av växt eller i vilken form den används i produkten.

Den mest använda sorten, panax ginsengrot, kan ses i ingredienslistan med namn som: Panax ginsengrotextrakt, Panax Ginseng Root Oil och Panax Ginseng Root Powder.

Vilka produkter innehåller ginseng?

Till exempel Beauty of Joseon Ginseng Essence Water - behandlingsvätskan innehåller 80% ginsengrotvatten och tillsammans med niacinamid och adenosin stärker, mjukgör och ljusar upp huden.

Ytterligare en produkt som redan har blivit en kultprodukt Beauty of Joseon Revive Eye Serum: Ginseng baserad på retinolliposomin förutom ginsengrotextrakt. Produkten reparerar huden effektivt och hjälper till att förbättra synliga ögonlinjer.

 

Visste du det här om att odla ginseng?

Att odla ginseng tar flera år, vanligtvis skördas rhizomen efter cirka 4-6 års tillväxt. Ginseng växer naturligt i skuggiga skogar, så dess odling kräver noggrann planering när det gäller skuggning.

Vild ginseng är den mest värdefulla av alla, eftersom den är mycket sällsyntare än sin odlade släkting.

 Ginseng

Centella

Centella, även känd som örtgrodrör, är en av de mest kända ingredienserna i Hanbang-kosmetik. Centellas antioxidanter lugnar irriterad hud och som en naturlig antiinflammatorisk ingrediens hjälper den till att minska rodnad, läka och förnya huden samt skapa en ljusare och slätare hud.

Centella hjälper också huden att behålla fukt och i bildandet av nya celler, samt minskar synligheten av ärr. Det stöder också produktionen av kollagen, vilket är viktigt för att upprätthålla hudens elasticitet och elasticitet.

Vilka centella-produkter rekommenderar vi?

Yeppos rekommenderade kreditprodukter för att uppnå ljus hy är SKIN1004 Madagascar Centella-serien, från vilken vi kommer att vara de första att höja SKIN1004 Madagaskar Centella Ampoule - ampull, som är gjord av 100 % örtextrakt av grodrör.

Centella INCI

Gräsgroda kan ha många olika namn beroende på vilken del av växten som har använts, eller vilken sorts extrakt och oljor som har gjorts av den.

Här är några exempel:

 • Centella Asiatica-extrakt: INCI-namn som refererar till allmänt till extraktet av Centella Asiatica-växten
 • Centella Asiatica Leaf Extract: Extraktet kommer från växtens blad
 • Centella Asiatica rotextrakt: Extraktet kommer från växtens rötter.

Så vad är tigergräs då?

I många kulturer, inklusive Korea, är centella även känd som tigergräs eller tigerört. 

Detta namn härrör från tron att sårade tigrar skulle söka upp vilda centella för att behandla sina skador. Legenden säger att tigrar gnuggar sig på växtens blad för att läka.

Den här historien har ökat fascinationen av centella och gett den dess ursprungliga namn, tigergräs.

SKIN1004 Madagascar Centella
 

Körsbärsextrakt

Det finns inget standardiserat namn för körsbärsblomsextrakt och det kan kallas med olika namn beroende på varumärke eller ingredienslista. Däremot kan du hitta det på INCI-listan under namn som Körsbärsblomsextrakt, Sakuraextrakt (sakura syftar på blomningstiden för körsbärsblommor i Asien), Prunus Serrulata-extrakt (det vetenskapliga namnet på körsbärsträdet) eller Blomsterextrakt.

Vad är fördelen med körsbärsextrakt i hudvård?

 • Ljusande effekt
  • De naturliga ingredienserna i körsbärsextraktet hjälper till att jämna ut hudtonen och öka dess ljushet.
 • Antioxidantskydd
  • Antioxidanterna i extraktet skyddar huden från fria radikaler, negativa effekter av miljön och luftföroreningar.
 • Lugnande effekt
  • Körsbärsextrakt har en lugnande effekt på huden och behandlar irriterad hud.
 • Återfuktande
  • Extraktets fuktgivande egenskaper gör huden mjuk och ljus.

Frudia My Orchard Cherry Hand Cream - handkrämen innehåller körsbärsextrakt och doftar charmigt.

Beot-kkot

Det vill säga, på koreanska, blomningstiden för körsbärsblommorna, vilket är en mycket betydelsefull vårhändelse. Blommornas korta livslängd symboliserar livets skönhet och skörhet. 

När blommorna blommar deltar många koreaner i traditionella picknickar och fester i parker och gator. Denna tradition har gett körsbärsblommor en speciell symbolisk betydelse förknippad med glädje och gemenskap.