Korealaisen ja länsimaisen kosmetiikan erot

Yksinkertaistetusti suurimpana erona länsimaisen ja korealaisen kosmetiikan välillä on ajatus ihonhoidon lähtökohdasta ja tarkoituksesta: länsimainen ihonhoito keskittyy pääasiassa iho-ongelmien korjaamiseen, korealainen niiden ennaltaehkäisyyn. Selvennyksenä vielä, että länsimainen kosmetiikka viittaa pääasiassa Pohjois-Amerikan ja Euroopan alueiden kauneudenhoidon trendeihin ja rutiineihin, korealainen taasen Etelä-Korean vastaaviin.

Korealaisessa ihonhoidossa ei pääasiassa käytetä aggressiivisia hoitomenetelmiä, vaan keskitytään ihon hellävaraiseen hoitamiseen, tehokkaaseen kosteutukseen ja aurinkovoiteen säännöllisen käyttöön, joka ikinen päivä. Tämä kaikki juontaa juurensa korealaiseen kulttuuriin, jossa annetaan suurta painoarvoa terveelle ja nuorekkaalle iholle, joka yhdistetään myös yleiseen terveyteen ja itsevarmuuteen. Koska korealaiset aloittavat ihonhoidon pääasiassa huomattavasti nuorempana kuin länsimaiset, on heille esimerkiksi aurinkovoiteen tai seerumin jokapäiväinen käyttö hyvin luontevaa. Heille opetetaan jo lapsesta asti hyvin holistinen lähestyminen ihonhoitoon, ja sen sijaan että ajateltaisiin "nyt minulle on ilmestynyt ryppy, mitä teen?", korealaiset aloittavat niin sanotun well age -ihonhoidon jo paljon ennen kuin ensimmäiset rypyt ilmestyvät, pääasiassa 20-25 vuotiaina. Tuloksia ei odoteta syntyvän heti, vaan ihonhoito on pitkäjänteinen prosessi. Korealaisille ihonhoito ei myöskään ole ylellisyys, vaan yhtälailla itsestäänselvyys kuin hampaiden harjaus.

Tämä myös selittää tuotteiden hyvän hintatason. Koska korealaisella ihonhoidolla on niin paljon kysyntää Etelä-Koreassa, on kosmetiikkayrityksillä mahdollisuus ja kysynnän pakko paitsi investoida hyvään tuotekehitykseen ja -tutkimukseen, myös tuottaa tuotteita, joilla on laatunsa ja hintansa puolen kysyntää. Nippelitietona; noin 80% maailman kosmetiikkaan käytetyistä varoista tulee pelkästään Aasian markkinoilta.

SKIN1004 Centella ampoule korealaisessa ihonhoidossa

Ainesosat

Toinen merkittävimmistä eroista näiden kahden välillä on ainesosien käyttö. Siinä missä länsimainen kosmetiikka nojautuu suurelta osin synteettisiin ja kemiallisesti luotuihin ainesosiin, korealaiset tuotteet pitävät useimmiten sisällään paljon luonnollista perää olevia raaka-aineita. Tämä ei tarkoita että synteettiset tai kemiallisesti tuotetut ainesosat olisivat välttämättä huonompia tai luonnolliset parempia, vaan kertoo korealaisesta asenteesta ihonhoitoon. Luonnollisuus, hellävaraisuus ja ennaltaehkäiseminen ovat toimivampia silloin, kun ihonhoito on osa normaalia rutiinia, eikä ihon kunnon ylläpitämiseen ja siitä huolehtimisen pariin siirrytä vasta myöhemmin, kun ongelmia on jo syntynyt. Tämä mentaliteetti juontuu luonnollisesti korealaiseen kulttuuriin, jossa ihosta huolehtiminen aloitetaan pääasiassa jo paljon aikaisemmin, kuin länsimaisessa.

Korealaisesta kosmetiikasta löytyy myös sellaisia aineosia, jotka eivät (ainakaan vielä) ole yleisiä länsimaisissa tuotteissa. Ehkä tunnetuimpia näistä ovat etanamusiini, centella eli rohtosammakonputki, ginseng ja heartleaf eli viherkameleontin lehtiuute.

Myös ainesosien pitoisuudet ovat erilaisia, siinä missä länsimaisista tuotteista saattaa löytyä glykolihappoa (glycolic acid) 15-20% pitoisuuksina, ei ole mitenkään epätavanomaista, että korealaisissa tuotteissa pitoisuus on esimerkiksi 4%. Korealainen ihonhoito keskittyy paljon pitämään huolta ihon suojakerroksesta (skin barrier), jolloin sitä ei rasiteta liian suurilla aktiiviainesosien pitoisuuksilla. Myös pienemmillä pitoisuuksilla saadaan aikaan toivottuja tuloksia, kun lähtökohtana ihonhoidolle on pitkäjänteisyys, eikä nopeat tulokset. Myös ihon suojakerroksen vaurioituminen johtaa moniin iho-ongelmiin, joten esimerkiksi aknen hoidossa saattaa käydä niin, että kun ongelmaa yritetään hoitaa liian aggressiivisesti, ongelma itseasiassa pahenee, kun ihon oma suojakerros vaurioituu ja muuttuu alttiimmaksi tulehduksille.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös artikkelimme perinteisestä korealaisesta ihonhoidosta, eli hanbang -kosmetiikasta.

Ariul

Se paljon puhuttu ihonhoitorutiini

Toinen ero länsimaisen ja korealaisen ihonhoidon välillä on rutiinin monipuolisuus. Länsimaisessa ihonhoitorutiinissa suositaan pääasiassa yksinkertaisuutta ja tuotteita, jotka hoitavat useita ihohuolia yhdellä kertaa. Vaikka korealainen 10-vaiheinen ihonhoitorutiini on sinällään myytti, se kuvastaa kuitenkin hyvin korealaisten omistautumista ihonhoidolle. Ihoa hoidetaan sen hetkistä kuntoa silmällä pitäen, välillä keskittyen tuomaan iholle lisäkosteutusta, toisinaan taas esimerkiksi lisäkirkastusta, riippuen mikä ihon sen hetkinen tarve on. Tämä lähestymistapa vaatii toki enemmän suunnitelmallisuutta ja kenties ihon kunnosta riippuen myös erilaisia tuotteita, mutta se kuvastaa korealaisten omistautuneisuutta ihostaan huolehtimiselle.

Tuotteita myös levitetään iholle esimerkiksi lymfahierontamenetelmin, jolloin rutiini on huomattavasti kokonaisvaltaisempi itsestään huolehtimisen kokonaisuus, kuin vain se, että ihonhoitotuotteet lisätään nopeasti hieroen kasvoille. Monet korealaisen ihonhoitorutiinin tunnusomaiset tavat ovat pikkuhiljaa rantautuneet osaksi myös länsimaista, kuten kasvohieronta tai gua shan käyttö. Myös monet korealaiset meikkitrendit ovat löytäneet tiensä länsimaisen kosmetiikan pariin, kuten esimerkiksi cushion meikkivoiteet.

Miten korealainen kosmetiikka on parempaa kuin länsimainen?

Tämä on tietenkin mielipidekysymys, eikä siihen ole oikeaa vastausta. Moni erilaisten iho-ongelmien kanssa pitkään taistellut kuitenkin löytää avun korealaisen kosmetiikan hellävaraisesta lähestymisestä, eikä k-beautyn suosio ole tuulesta temmattua. Korealaisessa kosmetiikassa yhdistyy ihonhoitoteknologian ja tutkimuksen edelläkävijyys ja innovatiivisuus. Korealainen kosmetiikka on usein 5-7 vuotta länsimaisia edellä, sekä lisäksi tuotteiden käyttöystävällisyyteen panostetaan yleensä enemmän. Jos tuote on epämiellyttävä tai hankala käyttää, ei sen teholla ole niinkään väliä, vaan se jää helposti kaapin perukoille.

Korealainen kosmetiikka on, kuten edellä mainittu, hintatasoltaan monesti huomattavasti edullisempaa, mutta laadultaan silti erinomaista, mikä selittyy sen valtavilla markkinoilla ja kysynnällä lähtömaassaan. Länsimainen kosmetiikka, varsinkin laadukkaampi ja tehokkaampi sellainen, on monesti huomattavasti kalliimpaa. 

Korealaisen ihonhoitorutiinin aloitus

Nyt tiedät mitä eroa länsimaisella ja korealaisella ihonhoidolla on ✨Voit lukea lisää korealaisesta ihonhoitorutiinista artikkelistamme. Sieltä löydät myös tuotesuosituksia eri ihotyypeille ihonhoitorutiinin eri vaihesiin.

Jos kaipaat apua korealaiseen ihonhoitorutiinin aloittamisessa, voit myös kurkata aloituspakkauksemme K-beautyn pariin, kysyä kosmetologiltamme vinkkejä, tai piipahtaa jossakin asiantuntevista myymälöistämme!

Bamboo sheet mask

Lue lisää artikkeleitamme