💖Kaikki puhdistustuotteet -20% koodilla SPRINGCLEANING20💖

Aurinkovoide talvella - to be or not to be?

Miksi me Yeppolla suosittelemme käyttämään aurinkovoidetta? 

Tietävätkö kaikki UV-säteilystä, mistä sitä voi saada ja mitä se aiheuttaa terveydelle ja iholle? 

Valo on samaan aikaan sekä aaltoa että hiukkasta. Perheessämme tämä fraasi toistetaan usein; Mr Kim on tehnyt työtä valon parissa jo yli 9 vuoden ajan, ja valon fysiikan sekä ominaisuuksien pitäisi olla tässä vaiheessa hänelle sekä koko perheellemme enemmän kuin tuttuja. Pari viikkoa sitten hän kertoi minulle innokkaana, että harkitsee menemistä paikalliseen solariumiin. Hän oli kovin yllättynyt, kun kerroin, että solariumin mahdolliset hyödyt ovat paljon pienemmät kuin tavallisesta esteettisestä käytöstä ilmaantuvat haitat mm. kasvanut melanooman riski; Mr Kim kun on vielä todella taipuvainen erilaisten luomien syntyyn, uskon, että ”tulos” olisi ollut nähtävissä hyvin nopeasti. Koreassa jatkuvasti kasvanut bodybuilding-kulttuuri on nostanut myös ruskettumisen suosion uudelle tasolle eikä ruskettuminen tule aina välttämättä purkista; solariumista saadun rusketuksen haitoista kun ei vieläkään haluta kertoa, vaikka aurinkovoiteista tunnutaan puhuvan jatkuvasti ja joka kanavalla. 

Se on vain yksi esimerkki siitä, että tietoisuus auringon, sen aiheuttaman säteilyn sekä rusketuksen vaikutuksesta ihoon on vähäistä jopa alalla olevien ihmisten keskuudessa. Myös todella moni tavallisista asiakkaistamme etsii apua jo puhjenneeseen pigmenttiongelmaan. Meidän kosmetiikkaneuvojat suosittelevatkin  pigmenttivaurioiden kirkastamiseen usein esim. C-vitamiinia, niasiiniamidia, traneksaamihappoa tai kojihappoa sisältäviä tuotteita, mutta ensimmäisenä kysymme aina, käyttääkö asiakas aurinkovoidetta. Karkeasti noin 40% vastaa, että ei tarvitse aurinkovoidetta, koska iho ei palaa. Saattaa olla myös niin, että asiakas on jo kokeillut kaikkia näitä ainesosia, mutta mikään ainesosa tai edes pitoisuus eivät auta tai näytä enää tuovan tulosta. Pigmenttivauriot ovatkin todellisuudessa todella hankalia hoitaa, koska ne ovat akkumuloituneet ihoon seurauksena altistumisesta säteilylle. Aurinkovoiteen hyötyjen ja auringonsäteilyn mahdollisten haittojen sanomaa voisi siis vielä levittää ja levittää. 

Miten Yeppo tiimiläiset käyttävät aurinkovoidetta?

Meidän tiimiläisillä on todella erilainen aurinkovoidemaku: joku käyttää puikkoja, joku kemiallista, fysikaalista tai yhdistelmä-filtteriä sisältävää aurinkovoidetta. Yhdistävää on kuitenkin se, että melkein kaikki me käytämme aurinkovoidetta vuoden ympäri, sillä näin siitä tulee osa päivittäistä rutiinia. Täytyy myöntää, että itse harvemmin katson säätiedotusta sovelluksesta ja vielä harvemmin tarkistan päivän UV-indeksiä enkä tiedä, onko se 1, 2 vai 6, muuten kuin tuntuman perusteella, minkä vuoksi aurinkovoidetta tulee käytettyä vuoden ympäri ikään kuin ”varmuuden vuoksi” aina, kun liikun ulkona tai olen ikkunan edessä valoisana päivänä. Kun jostakin tulee osa päivittäistä rutiinia, on vaikeampaa unohtaa se edes vahingossa. 

UV-indeksi ja aurinkovoiteen käyttö talvisin

UV-indeksi on kansainvälinen standardi ultraviolettisäteily voimakkuudelle.  Yleisin asteikko on 1(0) - 11, jolloin 1(0) kuvaa minimaalista säteilyä ja 11 todella voimakasta säteilyä, jota esiintyy usein esim päiväntasaajalla. Mitä isompi luku on, sitä nopeammin iho palaa UV-säteilyn vaikutuksesta. 

Yleisten ohjeiden mukaan talvella ei ole tarvetta käyttää aurinkovoidetta. Suomen ilmatieteen laitoksen mukaan, aurinkovoiteelle on tarvetta ainoastaan, kun UV-indeksi on yli 3 (eli teoriassa ei ikinä talvella), mutta samaan aikaan sivustolla mainitaan, että ohuet pilvet ja valkoinen lumikenttä saavat aikaan hajasäteilyä, jota mitataan harvemmin ja joka voi myös aiheuttaa ihon palamista (UV-B) ja ennenaikaista vanhenemista (UV-A). Hajasäteily voi pahimmassa tapauksessa olla jopa kaksinkertainen ilmoitettuun UV-indeksiin verrattuna. Käytännössä aurinkovoiteelle voi olla tarvetta maaliskuussa tai jopa helmikuussa ja tammikuussa, kun maassa on paljon lunta, taivaassa vain vähän pilviä, sää muuttuu äkillisesti tai polaaripyörre vaikuttaa otsonikerrokseen. Mitä enemmän tekijöitä kohtaa, sitä vahvempaa hajasäteily on. Ilmatieteenlaitos mainitsee myös, että herkkäihoisemmat voivat palaa myös silloin, kun UV-indeksi on alle 3 ja Suomen säteilyturvakeskus toteaakin, että suojaussuositus UV-indeksin yli kolme perustuu siihen, että kun UV-indeksi on yli kolmen, voi iho saada jo niin suuren annoksen, että se palaa. Aurinkovoiteen käyttö onkin suositeltavaa talvella aina, kun vietät aikaa ulkoaktiviteeteissä ja maassa on lunta, joka heijastaa säteilyä ihollesi ja silmiisi. Erityisen esimerkin muodostaa laskettelu vuoristossa, jossa keskitettynä pienemmälle alueelle on moninkertainen määrä UV-säteilyä.  

On myös hyvä muistaa, että UV-indeksissä edes 0 lukema ei tarkoita absoluuttista nollaa (vrt alkoholiton olut) ja säteily tavallisena talvipäivänä onkin lähempänä 0.3 tai 0.5, minkä vuoksi kansainvälisellä tasolla UV:n alin taso merkitään alkaen vuodesta 2004 1-2 (low) eikä 0-2 (minimal). 

Suomalaisten kannattaa myös huomioida, että UV-indeksin kanssa käytettävät suositukset ovat tehty Fiztpatrickin ihotyypille II, jota kuvataan sanalla "average" eikä I, johon myös melko suuri osa suomalaisista kuuluu. 
UV-indeksi onkin valon tieteessä hyvin nuori järjestelmä, joka kehitettiin ja otettiin käyttöön vasta vuosina 1992-1994 Kanadassa ja jonka kehittämistä ja täsmäämistä jatketaan edelleen. Suurin osa tutkimusta on suoritettu Australiassa tai USA, jossa ihosyöpien määrä on huolestuttavan suuri. Ihosyöpien määrä on kuitenkin kasvanut myös Suomessa viimeisten 20 vuoden aikana ja Pohjoismaat ovatkin Australian kanssa kärkisijoilla World Cancer Research Fundin tuoreimman (2020) tutkimuksen tuloksissa; Suomi näistä kymmenentenä. Tähän vaikuttaa se, että etenkin herkästi vaurioittuvan ihotyypin omaavilla ihmisillä on korkea riski sairastua melanoomaan ja me täällä Suomessa miellämme helposti auringonsäteilyn olevan olematon ja samaan aikaan ylinautimme siitä kesän harvoina kuumina päivinä tai esim. aurinkolomilla. 

UV-A on läsnä arkipäivässämme

Syövän riski ei ole kuitenkaan ainoa auringon säteilyn aiheuttama haitta. EPA:n mukaan jopa 90% ennenaikaisen ihon vanhenemisesta mm. rypyistä ja pigmenttimuutoksista johtuu juuri altistuksesta auringolle. Sillä aikaa kun UV-B eli lyhyt ja voimakas säteily aiheuttaa välitöntä tuhoa ihollamme ja esim polttaa ihoa, UV-A:n aallonpituus on paljon pidempi ja aallot tunkeutuvat syvemmälle ihoon. UV-A ei aiheuta iholla välitöntä polttavaa tunnetta, mutta sen kumulatiivinen vaikutus muuttaa ihon DNA-rakennetta pysyvästi. Juuri UV-A:sta koostuu 95% säteilystä, joka tulee pilvien ja otsonikerroksen läpi ja jonka määrä pysyy melko samana vuoden ympäri; erään Oslon yliopistollisen sairaalan ja Oslon Yliopiston fysiikan instituutin toteuttaman tutkimuksen mukaan UV-A:n määrä maapallon pohjoispuoliskolla ja tässä tapauksessa Oslossa (sama leveysaste Helsingin kanssa) vaihtelee hyvin vähän päivästä toiseen ja siten pääsee myös vaikuttamaan ihoomme vuoden jokaisena päivänä. 

Miksi me suosittelemme käyttämään aurinkovoidetta vuoden ympäri? 

Vaikka siis UV-indeksi olisikin talvella pieni, myös tämän postauksen jälkeen Yeppo-tiimiläiset jatkavat aurinkovoiteen käyttöä, sillä kenelläkään ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon vahinkoa jatkuva altistuminen UV-indeksi 0.3:lle ja esim. siihen sisältyvälle UV-A säteilylle aiheuttaa. Tälläistä tutkimusta ei yksinkertaisesti ole (tieteellisesti myös melko mahdotonta toteuttaa, koska siihen tarvittaisiin muuttumattomat olosuhteet esim. 10 vuoden jokaisena päivänä) ja suurin osa tutkimuksista onkin suoritettu vain muutaman päivän, korkeintaan kahden viikon,  ajan. Me emme siis voida kieltää aurinkovoiteen ympärivuotisen käytön potentiaalisia hyötyjä ennenaikaisen vanhenemisen ehkäisyssä, sillä niitä kumoavaa tutkimusaineistoa ei ole.
Lisäksi niin kuin aikaisemmin jo totesimme, Suomessa aurinkovoidetta suositellaan käytettäväksi keväästä lähtien. Maapallon sääolosuhteet kuitenkin muuttuvat vuosittain ja sitä enemmän katoavat myös vuodenaikojen tarkat rajat; kuka määrää sen, milloin talvi loppuu ja kevät alkaa? 
Muistan vieläkin, kun yli vuosi sitten yksi tämän hetkisistä tiimiläisistämme mainitsi työhaastattelussa, että on käyttänyt aurinkovoidetta päivittäin nyt 10 vuoden ajan ja iho on nyt ilman meikkivoidetta. Kukaan ei saa ikinä tietää, millainen hänen iho olisi ilman säännöllistä käyttöä, mutta tiedämme varmaksi, että juuri nyt se on mitä parhaimmassa kunnossa. Samalla lailla tiedämme myös, että monella tiimiläisistämme, asiakkaistamme ja dermatologeista on samankaltaisia kokemuksia, joita niitäkin voi katsoa jonkinlaiseksi kvalitatiiviseksi näytöksi. 

Päätelmä

Ryppyjen muodostumisen ei pitäisi saada sinua stressaantumaan ja on täysin totta, että kauneusihanteet ovat meille aivan liian julmia (en käytä sanaa nykyiset, koska kauneusihanteet, nuoruuden ja ikuisen elämän tavoittelu ovat kuuluneet ihmiskunnan luonteeseen niin pitkään kuin ihmiset ovat jättäneet jälkeensä kirjallista todistusaineistoa). Tuskin kukaan meistä selviää elämästä elävänä ja me Yeppolla olemmekin aina kannustaneet rakastamaan omaa ihoa juuri sellaisenaan ja nauttimaan ihonhoidosta. Ja kyllä, aurinkovoiteen käytöstä talvella on hyvin monia mielipiteitä ja verrannollisesti vain vähän tutkimusaineistoa, minkä vuoksi on täysin sinun oma päätöksesi käyttää tai olla käyttämättä aurinkovoidetta myös talvisin. Päivittäisessä päätöksessäsi sinua voisi auttaa esim. WHO:n kehittämä SunSmart -sovellus, jonka voi asettaa lähettämään sinulle ilmoituksen aina, kun UV-säteily ylittää jonkun tietyn tason. 
Jos kaikesta huolimatta nämä esteettiset "iho-ongelmat" vaivaavat sinua ja tulet luoksemme kysymään apua ryppyihin, pigmenttiläiskiin ja jopa ihon kuivuuteen (esim. elastaanin kato), suosittelemme todennäköisesti tulevaisuudessakin käyttämään aurinkovoidetta osana rutiinia ja autamme valitsemaan tuotteen, joka sopii juuri sinulle. 
Toivomme, että kansainväliset ja etenkin pohjoiseurooppalaiset terveysviranomaiset sekä isot brändit, joilla on vaikutusta alalla, tutkisivat tätä kysymystä lisää, jotta myös me Yeppolla voisimme tulevaisuudessa antaa teille parempia ja selkeämpiä vastauksia. 
Toivomme myös, että tulevaisuudessa markkinoille tulee tuotteita, jotka ovat mahdollisimman helliä niin iholle kuin maapallolle, jotta aurinkovoiteiden käyttö olisi entistä yleistynempää. Uskomme, että se on ainoa tapa laskea kynnystä käyttöön niin, että siitä tulisi yhtä itsestäänselvä asia kuin hammaspesu. Toki sekään ei ole niin yksinkertaista, pestäänhän Koreassakin hampaat kolme kertaa päivässä
Tämä postaus on kirjoitettu parhaan tietomme varassa ja olisimme hyvin kiitollisia kaikesta palautteesta, joka voisi täydentää sen mahdollisia aukkoja. 

Lähteet: 

https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/radiation-the-ultraviolet-(uv)-index

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8246833/

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/uv-sateily

https://yle.fi/a/3-12384214

https://www.epa.gov/sites/default/files/documents/uviguide.pdf

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/2cLNaLBQbbZ3it2fA3j3Gi

https://yle.fi/a/3-11403741

https://www.wcrf.org/cancer-trends/skin-cancer-statistics/

https://www.who.int/news/item/21-06-2022-sunsmart-global-uv-app-helps-protect-you-from-the-dangers-of-the-sun-and-promotes-public-health

https://www.stuk.fi/-/paljonko-uv-sateilyn-maara-on-syksylla-ja-talvella-eiko-suojauksen-tarpeesta-kertovaa-uv-indeksin-kolmostasoa-saavuteta-kuin-vasta-toukokuussa-vaikka-

https://www.arpansa.gov.au/sites/default/files/legacy/pubs/RadiationProtection/FitzpatrickSkinType.pdf?acsf_files_redirect

https://www.epa.gov/sunsafety/calculating-uv-index-0

https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/radiation-ultraviolet-(uv)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8246833/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijd.13065

 

 

1 kommentti

  • Hei! Kiitos tästä kattavasta postauksesta! Kysyisin auringon säteilyn kannalta D-vitamiinista, jota saa auringon säteistä. Onko jotain ns.turvallista aikaa olla auringossa ilman aurinkovoidetta, jotta saisi D-vitamiinin?

    Maria Mountains

Jätä kommentti