💖Ilmainen toimitus Suomessa kaikista yli 50€ tilauksista💖

Sopiiko tuote ihotyypilleni ja ennen kaikkea minulle?

Oletko ikinä tullut ajatelleeksi, ostatko itsellesi sopivia tuotteita? Kaupat (ja myös Yeppo) ovat pullollaan toinen toistaan parempia tuotteita, jotka lupaavat vaikka mitä, mutta välttämättä aina ei tule mietittyä, onko tämä tuote sopiva juuri minulle ja tarvitseeko minun tuotteen olla esimerkiksi ihon elastisuutta ja ryppyjä parantava, kun olen vielä alle kaksikymppinen🤔

Tänään tuo ihotyyppi asia nousi muutaman kerran puheeksi, joten aloitetaan pohdiskelut: tunnistatko siis ihotyyppisi?
1. Kuiva iho
Ihosi näyttää ja tuntuu kuivalta, sitä kiristää jatkuvasti ja se hilseilee usein. Tämä voi johtua monesta asiasta, joiden seurauksena ihosta puuttuu kosteutta ja tärkeitä lipidejä eli rasvoja. Tälläinen iho reagoi hyvin herkästi ympäristön vaikutuksiin ja ärsyyntyy helposti. Ihon suojamekanismi on heikko🍂
2. Rasvainen iho
Iho kiiltää usein, meikki sulaa pois päivän aikana, tulee epäpuhtauksia ja ihohuokoset ovat laajentuneet.
3. Sekaiho
Kasvot ovat kuin erivärinen kartta: T-alue eli nenä, otsa ovat usein öljyisiä kun taas posket hyvin normaalia tai kuivaa ihoa. Leuka voi olla rasvainen tai todella kuiva.
4. Ikääntynyt iho
Ihon sävy alkaa olla vähemmän eloisa, tulee ryppyjä ja ihon elastisuus katoaa.
5. Tämä on ehkä kaikista ristiriitaisin, sillä mielestäni, mikä tahansa iho voi olla herkkä ja on hyvä kohdella ihoa niin kuin se olisi sellainen. Herkkä ihohan tarkoittaa ihoa, joka reagoi mihin tahansa ulkoiseen muuttuvaan tekijään olipa tämä tuuli, aurinko tai lentokoneen kuiva ilma. Nämä ärsyttävät sitä, minkä seurauksena ilmaantuu punoisuutta, epäpuhtauksia, finnejä tai jopa aknea.

Tiestysti vielä on akneiho (itselläni oli kystinen akne noin 22 vuotiaaksi saakka), couperosa ja muut ihon tilat, joita ei pystyisi ikinä kuvaamaan yhdessä postauksessa.

Mielestäni ihotyypit ovat enemmänkin meidän geeneistä ja elämäntavoista johtuvia taipumuksia, joita on kuitenkin mahdollista hallita jonkun verran. Tämän todisteena on esimerkiksi se, että usein meidän iho kesällä on paljon rasvaisempaa kuin talvella tai esimerkiksi kun matkustamme toiseen maahan, jossa on täysin eli ilmasto ja veden laatu, ihoomme saattaa ilmaantua epäpuhtauksia tai 

toisinpäin, iho saattaakin yhtäkkiä parantua ja tuntua hyvin pehmoiselta. Tämä johtuu siitä, kaikki pesuveden pehmeydestä ilmastoinnista määrittelevät ihomme kuntoa!

Valitsemalla itselleen sopivan tuotteen voi vaikuttaa ihon hyvinvointiin ja pienentää haitallisten ulkoisten tekijöiden aiheuttamia ongelmia ihossa.

Esimerkiksi valitsemalla kasvovoide, jossa on glyseriiniä, ihon pinnalle luodaan suojaava kerros, joka estää kosteutta haihtumasta. Siten voidaan lieventää pintakuivuutta ihossa (huom! Muut ainesosat ja näiden kombinaatio myös tärkeitä!
)

 

Mutta mitä minä haluaisin, että te tietäisitte, että enemmän ei ole aina parempi. Aikaisemmin, kun itselläni oli kystinen akne ja olin juuri tutustunut korealaiseen ihonhoitorutiiniin (n. 10 v sitten), innostuin niin paljon, että ostin itselleni kaikki hypetetyt tuotteet ja tein kuorintaa, naamioita, laitoin kasvovettä, seerumia, voidetta, yönaamion ja pesin kasvoni aamulla vahvalla alkoholiputsarilla, joka oli tarkoitettu akneiholle. Sitten yritin rauhoittaa ihoa aloe geelillä🙈Iho meni kuukaudessa vielä pahempaan kuntoon, niin että äidin kaverit kysyivät, että mitä ihoani oikein vaivaa. Ja koska tykkäsin k-draamoista valvoin aina aamu 4-6 asti, piirsin öisin ja katsoin sarjoja. Sitten vielä ihmeteltiin, miksi ihoni näyttää niin räjähtäneeltä. Hormonit ja aivan sekaisin oleva unirytmi näkyivät kasvoillani. Obviously.

Luin koko ajan ihosta, opiskelin sen rakennetta, ihmisten elimistöä, tuotteiden ainesosia ja sitä, miten korealainen kosmetiikka eroaa länsimaalaisesta (tästä lisää ensi kerralla).

Tulin siihen tulokseen, että mitä vähemmän kosken ihooni, sitä paremmin se voi (kaikkien iho ei ole samanlaista ja tämä on vain henkilökohtainen kokemus!)

 

Tiedän myös, että ongelmani johtuvat vieläkin suklaasta ja sokerista, jotka tekevät talista paksumpaa, jolloin tämä jää ihohuokosiin ja epäpuhtauksia tulee lisää.

Yritän kuitenkin säätää syömistäni ja ostaa minulle sopivia tuotteita, jotta ihoni voisi paremmin😇 Koska ihoni on super kuiva (kiitos isäni😩), valitsen itselleni juuri kosteuttavia tuotteita eikä esimerkiksi kuorivia AHA/BHA hapoilla kyllästettyjä tuotteita, vaikka niitäkin tulee käytettyä välillä. Fakta! Jos ihosi hilseilee, tämä ei välttämättä tarkoita, että ihoa täytyy kuoria usein. Voi olla että sitä täyttyy vaan kosteuttaa enemmän. Me olemme sinänsä aika samanlaisia kuin kasvi, jonka lehdet tippuvat, kun eivät saa tarpeeksi kosteutusta🍂🍂

Tätä ei voi korostaa tarpeeksi, mutta kaikkien iho on erilainen ja sen takia sinun itse täytyy olla tietoinen siitä, mitä se vaatii: unta, vitamiineja vai vettä. Tarkkaile syömistäsi, nukkumistasi ja erilaisten tuotteiden ainesosia ja jossain vaiheessa alat huomata, että tietynlaiset tuotteet ovat juuri sinua varten.

T. Elisa/Yeppon perustaja. Artikkeli kirjoitettu alunperin 10.09.2020