C-vitamiini ihonhoidossa

C-vitamiini ihonhoidossa

Aktiiviainesosat ja niiden hyödyt ihonhoidossa: C-vitamiini

C-vitamiini on yksi ihonhoidon tähtiainesosista ja jos tavoitteenasi on lisätä ihonhoitorutiiniisi vain yksi vaikuttava-aine esimerkiksi seerumin muodossa, on C-vitamiini siihen vahva suositus. Sillä on useita hyötyjä ihon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, esittelemme niitä tässä artikkelissa kattavammin. C-vitamiini on hyvin tutkittu ainesosa ja ihotautilääkärien kestosuosikki. 

C-vitamiinin hyödyt ihonhoidossa lyhyesti:

 • Ehkäisee ihon ikääntymisen ensimerkkien ilmestymistä.
 • Ehkäisee auringon aiheuttamia vaurioita ihossa.
 • Häivyttää juonteita, tummia läiskiä, pigmenttimuutoksia ja aknearpia.
 • Hillitsee aknea.
 • Vähentää näppylöiden jättämiä punaisia jälkiä parantamalla ihon paranemisprosessia.
 • Antioksidanttinen, eli auttaa taistelemaan niin ulkoisia (esim. ilmansaasteet) kuin sisäisiä (esim. ruoansulatuksen normaalien prosessien aiheuttamia) vapaita radikaaleja vastaan.
 • Tehostaa aurinkovoiteen suojakertoimen vaikutusta.

Tutustu Yeppon C-vitamiinia sisältävien tuotteiden valikoimaan.

Kenelle C-vitamiini sopii?

C-vitamiini sopii kaikille osaksi ihonhoitorutiinia. Tutkimuksissa on osoitettu, että päivittäinen C-vitamiinin käyttö osana ihonhoitorutiinia vähintään kolmen kuukauden ajan, madalsi juonteita ja syviä ryppyjä kasvoissa ja kaulalla sekä lisäksi paransi ihon tekstuuria ja ilmettä.

Ihon nuorekas ilme syntyy osaltaan myös ihonsävyn tasaisuudesta, johon C-vitamiini on oiva apu, sillä se vähentää pigmenttimuutoksia estämällä liiallista pigmentintuotantoa ihossa ja lisäksi häivyttää jo olemassa olevia pigmenttimuutoksia, kuten maksaläiskiä ja aknesta johtuvia arpia. Myös akneen taipuvalle iholla C-vitamiini voi tuoda helpotusta; sen anti-inflammatoriset ominaisuudet auttavat ihoa tasapainottamaan talin tuotantoa.

Varsinkin yhdistettynä muihin ainesosiin kuten feruliinihappoon (ferulic acid) ja E-vitamiiniin, C-vitamiinin käyttö auttaa suojaamaan ihoa auringonsäteiden aiheuttamilta pitkäaikaisilta vaurioilta. Testaa esimerkiksi Meisani Glow Drops Vitamin C Serum tai Coxir Vita C Bright seerumeita.

Jos sinulla on akneen taipuva iho, suosittelemme testaamaan C-vitamiinituotteita, joissa on myös muita liiallista talintuotantoa taltuttavia ainesosia mukana, kuten salisyylihappoa (salicylic acid). Suosittelemme kokeilemaan esimerkiksi Mary&May Lemon Niacinamide Glow Wash Off Pack -naamiota tai Tocobo AHA BHA Lemon Toner -kasvovettä.

Tocobo AHA BHA Lemon Toner

Milloin C-vitamiinia kannattaa käyttää?

C-vitamiini sopii käytettäväksi aamuin ja illoin, mutta mikäli haluat hyödyntää sen antioksidanttiset sekä aurinkosuojaa tehostavat vaikutukset, on se erinomainen lisä aamun ihonhoitorutiiniin.

Millainen C-vitamiinituote kannattaa valita osaksi ihonhoitorutiinia?

C-vitamiinista on olemassa useita eri muotoja, ja olet ehkä kuullut kuinka se on vaikea saada pysymään stabiilina ja siten toimivana ihonhoitotuotteissa. Aineen stabiloimiseksi se yhdistetään usein muihin mm. pigmenttimuutoksia parantaviin ainesosiin. C-vitamiinista on saatavilla lähestulkoon kaikkia eri ihonhoitotuotteita, kuten kasvovoiteita, seerumeita ja laastareita. Ainoastaan seerumit kuitenkin pitävät sisällään aktiivista C-vitamiinia, ja niiden tehokkuuden on tutkitusti kertaantuvat sitä mukaa, mitä suurempi vitamiinipitoisuus tuotteessa on (aina 20% asti). Mikäli haluat siis valjastaa C-vitamiinin parhaimmat hyödyt ja ominaisuudet, suosittelemme aloittamaan seerumilla ja täydentämään rutiinia muilla C-vitamiinituotteilla.

Suosittelemme ehdottomasti testaamaan Etelä-Korean kulttituotteeksi muodostunutta Goodal Green Tangerine Vita C Dark Spot seerumia. Lisäksi sarjasta löytyy tehokas apu tummiin silmänalusiin: Goodal Green Tangerine Vita C Dark Circle Eye Cream silmänympärysvoide.

Goodal Green Tangerine Vita C Dark Circle Eye Cream

Onko C-vitamiinin käytöllä ihonhoidossa haittavaikutuksia ja minkä aktiiviaineiden kanssa sen voi yhdistää?

C-vitamiini on erittäin hyvin siedetty aktiiviainesosa ihonhoidossa. Joillekin se saattaa aiheuttaa pistelyn tai kuivuuden tunnetta, mutta tämä ei ole haitallista tai este C-vitamiinin käytölle, vaan korjaantuu käyttämällä ihotyypille sopivaa kosteusvoidetta.

Useimmat aktiiviainesosat sopivat erinomaisesti käytettäväksi C-vitamiinin kanssa, myös retinoli (yleisestä harhaluulosta poiketen).

C-vitamiinin kanssa käytettäväksi sopii mm.:

 • niasiiniamidi
  • Yhdessä niasiiniamidin kanssa C-vitamiini auttaa kirkastamaan ihon sävyä tehokkaasti, sillä ne molemmat toimivat eri tavoilla ihonsävyn parantamisessa.
 • E-vitamiini
  • Yksi turvallisimmista ja tehokkaimmista yhdistelmistä auringon haitallisten säteiden vaikutuksien minimoimisessa on C- ja E-vitamiini yhdessä.
 • hyaluronihappo
  • Tehostavat yhdessä toistensa kosteuttavaa vaikutusta.
 • retinoli
  • Antioksidanttien ja vitamiinipitoisten tuotteiden yhdistäminen luo retinolille paremmat olosuhteet ja pidentää siten retinolin vaikutusta.
 • peptidit
 • feruliinihappo

 

Laneige Radian-C Cream

Erilaiset C-vitamiinikoostumukset

Jos C-vitamiini on stabiloimattomana kosketuksissa auringonvalon kanssa, se hapettuu ja muuttuu keltaiseksi dehydroaskorbiinihapoksi (Dehydro Ascorbic Acid, DHAA). C-vitamiini saadaan pysymään stabiilina, kun sen pH on 3.5 tai alle.

Askorbiinihappo (ascorbic acid tai L-ascorbic acid) on kaikkein tutkituin C-vitamiinin muoto, minkä vuoksi tulet hyvin todennäköisesti törmäämään siihen laadukkaiden ihonhoitotuotteiden INCI- eli ainesosaluettelossa. Askorbiinihappo on tehokas apu korkeina pitoisuuksina (15% tai enemmän) sitkeisiin ihonhoidon ongelmiin. Hyötyjä C-vitamiinista saa irti tutkitusti jo matalissa pitoisuuksissa; jo 0.6% pitoisuudella on antioksidanttisia, ihoa korjaavia ja tasoittavia sekä anti-age -vaikutuksia ihoon.

Muita tehokkaita ja stabiileimpia C-vitamiinin muotoja ovat natriumaskorbiinifosfaatti (sodium ascorbic phosphate), rasvaliukoinen askorbiinipalmitiini (ascorbic palmitate), retinyyli askorbiinihappo (retinyl ascorbate), tetraheksyylidekyyliaskorbaatti (tetrahexyldecyl ascorbate) ja magnesiumaskorbyylifosfaatti (magnesium ascorbic phosphate). Nämä edellä mainitut toimivat parhaiten, kun ne on yhdistetty muihin laadukkaisiin antioksidanttien ja solujen uudistumista tehostavien ainesosien kanssa, esim. vihreä tee, retinoli ja/tai niasiiniamidi. 

Lähteitä [1], [2], [3], [4]

Lue lisää artikkeleitamme